Nie znaleziono wyszukiwarki plików

Witam
Gdy zmieniam nazwę pliku z eksploratora, a plik ten jest połączony z plikiem zespołu lub rysunku, nie można odnaleźć pliku rysunku.
SolidWorks wyświetla okno, w którym są 3 opcje, gdy zaznaczam pierwszy wybór, nic się nie dzieje, okno się zamyka, a części są usuwane (wcześniej nie miałem tego problemu).
Czy istnieje rozwiązanie?
Dziękuję
1

@Farouk

Miło mi powitać Cię na forum. :grinning:

Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.

Pozdrowienia

Czy przypadkiem nie zmieniłeś wersji SW, co mogłoby wyjaśniać, dlaczego nie ma już gdzieś sposobu?

Osobiście używam tylko menedżera plików Windows zewnętrznego w stosunku do oprogramowania lub funkcji ostatnich plików lub folderów. Kiedy znalazłem plik, kliknąłem i " poof " otwiera się w 100% w SW.

Moi koledzy udzielą Ci lepszych informacji na temat tego zjawiska!

2 polubienia

Witam, witam na forum :slight_smile:

Jeśli poczekasz na automatyczne zniknięcie okna (7 sekund, jak na twoim obrazku), domyślnie zostanie ustawiony na " usuń ten komponent ". Musisz więc kliknąć " Szukaj pliku ". Mówię ci to, ponieważ mówisz o " zaznaczaniu " i w tych 3 opcjach musisz kliknąć na wybór lewym przyciskiem myszy.

Jeśli twoje części są w stanie usuniętym, zawsze możesz wyszukać plik w drzewie kompilacji. " Cofnij usunięcie " i pojawi się okno do wyszukania utraconego pliku:

image

Jeśli twoich pionków nie ma już w drzewku budowy, nie będę w stanie ci pomóc! :face_with_diagonal_mouth:
++ Mikołaj

9 polubień

Witam

Cóż, chodź do nas, jeśli po prostu zmienisz nazwę za pomocą eksploratora, to normalne; musisz kliknąć plik prawym przyciskiem myszy, a następnie Solidworks i zmienić jego nazwę, aby nazwa się zmieniła, ale łącza zostały zachowane.

4 polubienia

Witam @tous
Moim skromnym zdaniem problem @Farouk wynika z faktu, że zmieniłeś nazwę pliku przez system Windows, a raczej zmień ich nazwę za pomocą solidworks (utility, solidworks, pdm...)

<< AC-Cobra szybszy ode mnie :wink:>>

7 polubień

@Lynkoa15 w tym samym czasie :joy::rofl::joy::rofl:

1 polubienie

Witam
Tak, rzeczywiście, zmieniłem wersję SolidWorks i zaktualizowałem system Windows 10 do Windows 11, a następnie obniżyłem wersję systemu Windows 11 do Windows 10

A przed tą migracją to tak działało?

@Farouk

Chciałbym @Lynkoa15 , wskazując, że jest to jeden z powodów, dla których nie używam menedżera plików od czasu SW.

To stara sztuczka sprzed co najmniej dziesięciu lat i nigdy nie była przedmiotem poważnej aktualizacji.

Postępuj zgodnie z radami moich kolegów, tak jest bezpieczniej!

Pozdrowienia

PS: Przysłowie solidarza!

Jeśli podniesiesz ocenę, a następnie obniżysz ją, weźmiesz to za swoją ocenę z czymś brudnym!

2 polubienia

Musisz najpierw zdefiniować ścieżkę (ścieżki), w których mogą znajdować się pliki nadrzędne w opcji " Lokalizacje plików " (zwróć uwagę na s w lokalizacjach) przed jakąkolwiek operacją.

3 polubienia

Dziękuję za wyjaśnienie stefbeno, rzeczywiście musisz sprawdzić wyszukiwanie shemin konkretnie w oknie dialogowym zmiany nazwy (szkło powiększające) lub ogólnie w opcjach systemu.

1 polubienie

@Farouk, w przeciwnym razie spróbuj

• Otwieranie brył

• Przejdź do zespołu

• Zanim go otworzysz, kliknij przycisk Odniesienie

• Zastąp pliki, których nazwy zostały zmienione.

• Otwórz zespół i zapisz
    Inaczej

• Zmień nazwę pliku tak, jak wcześniej

• Otwórz zespół, zapisz

• Zmień nazwę pliku poprawnie (nie z W-Explorer)

1 polubienie