Znajdowanie wzoru na tworzenie równania SW

Witam wszystkich.

Przede wszystkim chciałabym życzyć Państwu wszystkiego najlepszego w zakresie szczęścia i sukcesów w 2015 roku.

Zwracam się do Was z pytaniem, które na pewno wyda się bardzo proste dla tych pociągów, ale nie znam odpowiedzi.

Szukam wzoru matematycznego, aby stworzyć powtórzenie dołków względem interwału.

Interwał ten przekłada się na wykres w postaci kroku (patrz załączony PDF)

Konkretnie dla rozstawu osi między 0 a 1000mm mam 2 otwory, to na każde dodatkowe 500mm mam dodatkowy otwór.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrowienia

Szczęśliwy tata

img-106143946-0001.pdf

Witam

Z równaniem w

Jeśli 0<O.C.<1000, 2 otwory

Jeśli 1000< od środka do środka<1500,3 otworów itp.

1 polubienie

Jeśli odstęp mniejszy niż 1000 => liczba otworów = 2

Jeśli odległość od środka jest większa niż 1000 => otwór = (odległość od środka/500)+1 i dokonaj obcięcia, aby uzyskać numer artysty.

1 polubienie

Godzinami łamałem sobie głowę nad równaniami tego typu.

Straciłem włosy lol.

Te, których używam, wykonują liczbę otworów zgodnie z maksymalną odległością od środka (którą wprowadzam w zmiennej globalnej) i zgodnie z długością. Z uwzględnieniem odlotów, jeśli takie występują.

ale naprawdę nie wiem, czy to jest to, czego szukasz...

Zobacz obraz

Przykład:

Chcę uzyskać maksymalną odległość od środka 500 mm na 1693 mm z początkiem z każdej strony na 150 mm.

Wpisuję wartości na 3d. Długość, początek i wprowadzam równania w zmiennej globalnej 500 w maksymalnej odległości od środka

Mała rekonstrukcja i presto! Kończę z 4 otworami o rozstawie osi 464,33 mm

percage_auto.png

Witam, użyłem formuł, które robią dokładnie to samo na Xcel, pomaga mi to szybko dostosować sieci do moich regulacyjnych prędkości i średnic. Nie wiem, czy na Solidworks to działa, ale w zasadzie mój wzór to:

=WYBIERZ(EKWIWALENT(Wartość odległości od środka;{ Ma; b; c;d;e; f; g; h; i;j; k}; 1); 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11)

lub litery (a; b; c...) to twoje interwały i/lub sekwencja liczb (z wyjątkiem 1 pogrubionej) to wartości, które należy podać zgodnie z twoim interwałem.

Aby lepiej edytować moją formułę:

-Jeśli odległość od środka znajduje się między a i b, to twój wynik wynosi 1
-Jeśli odległość od środka znajduje się między b i c, to twój wynik to 2
-... itd... itd
-Jeśli twoja odległość od środka jest większa niż k, twój wynik to 11

Nie jestem pewien, czy to ci pomaga, ale nigdy nie wiadomo ^^

Następnie, jeśli formuła nie działa bezpośrednio w Solidworks, możesz zintegrować płytkę Xcel ze swoją częścią.

Cdt

Joss

1 polubienie