Godzinami łamałem sobie głowę nad równaniami tego typu.
Straciłem włosy lol.
Te, których używam, wykonują liczbę otworów zgodnie z maksymalną odległością od środka (którą wprowadzam w zmiennej globalnej) i zgodnie z długością. Z uwzględnieniem odlotów, jeśli takie występują.
ale naprawdę nie wiem, czy to jest to, czego szukasz...
Zobacz obraz
Przykład:
Chcę uzyskać maksymalną odległość od środka 500 mm na 1693 mm z początkiem z każdej strony na 150 mm.
Wpisuję wartości na 3d. Długość, początek i wprowadzam równania w zmiennej globalnej 500 w maksymalnej odległości od środka
Mała rekonstrukcja i presto! Kończę z 4 otworami o rozstawie osi 464,33 mm
Witam, użyłem formuł, które robią dokładnie to samo na Xcel, pomaga mi to szybko dostosować sieci do moich regulacyjnych prędkości i średnic. Nie wiem, czy na Solidworks to działa, ale w zasadzie mój wzór to:
lub litery (a; b; c...) to twoje interwały i/lub sekwencja liczb (z wyjątkiem 1 pogrubionej) to wartości, które należy podać zgodnie z twoim interwałem.
Aby lepiej edytować moją formułę:
-Jeśli odległość od środka znajduje się między a i b, to twój wynik wynosi 1 -Jeśli odległość od środka znajduje się między b i c, to twój wynik to 2 -... itd... itd -Jeśli twoja odległość od środka jest większa niż k, twój wynik to 11
Nie jestem pewien, czy to ci pomaga, ale nigdy nie wiadomo ^^
Następnie, jeśli formuła nie działa bezpośrednio w Solidworks, możesz zintegrować płytkę Xcel ze swoją częścią.