Szukam oprogramowania dla stolarstwa

Witam wszystkich, będących w trakcie tworzenia firmy stolarskiej, składającej się z 1 do 2 osób, 

Szukam przyjaznego dla użytkownika i niedrogiego oprogramowania pod względem budżetu na:

- z jednej strony wykonywać rysunki 3D z możliwością wykorzystania biblioteki elementów, oraz renderingi z różnymi fakturami gatunków drewna lub laminatu

- z możliwością integracji moich projektów z rzeczywistymi zdjęciami istniejących środowisk u klientów

- z drugiej strony, co pozwala mi również na edycję dla danego projektu kreacji flow sheetów

Jakie oprogramowanie byś mi polecił/a?

z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrowienia

Michael

1 polubienie

Cześć @ Fermi

masz solidworks, swood design, driveworks dla 3D i automatyki 

To jest do mebli, ramy, ramy, schodów

w końcu zależy od twoich środków

SEMA jest specyficzna dla konstrukcji drewnianych i schodów, to inna logika

i wszystkie narzędzia autokradu

@+ ;-)

4 polubienia

Witam

Solidworks spełni wszystkie Twoje oczekiwania! 

Topsolid też nie jest zły, uzupełnia go moduł dedykowany drewnu: top solid wood! (zaletą Top Solid jest to, że fragment

do CAM jest bardzo łatwe, jeśli masz frezarkę cyfrową! )

1 polubienie

Witam

Używam solidworks do robienia głośników akustycznych zaczynając od płytki, na której wycinam swoje części w konfiguracji, a następnie robię montaż i nie ma zmartwień, ale potem nie mam doświadczenia.

w przeciwnym razie do renderingów rysuję pokój lub studio, umieszczam swój sprzęt i koszt zdjęcia

2 polubienia

Z wykształcenia był stolarzem i pracował jako stolarz.

Polecam więc Solidworks, Topsolid, Woodwop(Homag)

Witam

Nie lepiej niż inne, SW pozostaje raczej dobry pod względem dostępności i obsługi i ma moduł Swood (jednak bardzo zorientowany na układ), a Topsolid ze swoim drewnianym modułem pozostaje lub nawet odniesieniem.

Jeśli działalność pójdzie trochę w kierunku stolarki, SW i Topsolid będą więcej niż wystarczające dla niektórych projektów, w przeciwnym razie, jak mówi gt22, istnieją bardziej zaawansowane programy stolarskie, takie jak SEMA, cadwork itp.

W końcu, kiedy zaczynałem pracę w stolarstwie (w BE), dużo pracowałem nad Autocadem w części produkcyjnej. Ale aby dodatkowo tworzyć układy 3D, można dodatkowo użyć programu Sketchup. Zaleta, cena, wada, przerabianie wszystkiego w programie Sketchup, gdy istnieje potrzeba 3D.

Powodzenia

1 polubienie

Witaj FERMI

Szukasz darmowego oprogramowania z szybką obsługą?

Byłby SKETCHUP, jest dość prosty i szybki w użyciu i jest bezpłatny

Biorąc pod uwagę wielkość Twojej firmy, płacenie za licencję solidworks byłoby drogim rozwiązaniem i będziesz musiał przejąć kontrolę nad tym oprogramowaniem, które jest bardzo dobre, w końcu zależy od tego, czy masz podstawy CAD

Z drugiej strony, z sketchup nie wiem, czy będziesz w stanie edytować arkusze przepływowe 

Z poważaniem, Nicolas

1 polubienie

Jeśli nie mówię bzdur, licencja solidworks w przedziale od 3000 do 5000 euro

Wszystko zależy od Twojego budżetu.

Solidworks to nadal moje ulubione oprogramowanie

1 polubienie

Wszystko zależy od dziedziny Twojej działalności.

Stolarka wewnętrzna i zewnętrzna?

Monter?

Stolarstwo?

Specjalizujesz się w schodach?

i tak dalej!!

Jako były monter, jeśli masz do czynienia z cyfrowym centrum obróbczym, takim jak Venture 3 lub innym, polecam WoodWop z grupy Homag/Holzma lub jak wspomniano powyżej Topsolid, który jest najbliższy Solidworks pod względem ergonomii 3D.

Umożliwi to tworzenie kolekcji z katalogu podczas tworzenia kolekcji na zamówienie.

Jeśli chodzi o Solidworks, jest on dłuższy i droższy w użyciu, ale bardziej kompletny, jeśli chcesz renderować, symulować itp. A + jest to, że możesz zachować swoje meble "na zamówienie" i zmieniać je według własnego uznania.

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!  pomoże mi to dokonać wstępnej selekcji,

Z poważaniem

@ Nicolas, to wtedy, gdy jest 5000€ popapranej promocji

Standardowa wersja jest w tej cenie, ale nadal jest bardzo ograniczona, bez podglądu zdjęć, bez zestawu narzędzi itp., a ponadto dodajesz 3000 konserwacji każdego roku, więc jest to budżet.

Osobiście pracuję sam i wolałem zainwestować w licencję premium związaną z różnymi dziedzinami działalności i boli mnie tyłek, ale nie żałuję.

Nie mam żadnego treningu, tylko pomoc super dobrego rysownika na poziomie i radzę sobie całkiem nieźle.

1 polubienie

Witam

Nie wiem, czy znalazłeś rozwiązanie, które Ci odpowiada.

Jestem również w trakcie tworzenia firmy.  Szkolę się z rozwiązań software'owych, które pozwolą mi zarówno projektować, jak i prezentować projekty klientom.

Jeśli chodzi o część 2D, uczę się za pomocą draftsight, który jest bardzo dobrym darmowym oprogramowaniem (myślę, że płatnym w przypadku profesjonalnego użytku).

W przypadku 3D jest to sketchup, który jest naprawdę świetny. Wersja pro (która nie jest bardzo droga), pozwoli Ci importować i eksportować plany dwg. Możesz więc wykonać swój projekt 3D, a gdy ostateczna wersja zostanie zatwierdzona przez klienta, wyeksportujesz do dwg, co pozwoli Ci uniknąć konieczności ponownego sporządzania planów w 2D. Z drugiej strony oprogramowanie LAYOUT, które jest zawarte w wersji pro, pozwala na bardzo łatwe tworzenie plików prezentacyjnych.

Jeśli chodzi o arkusze technologiczne, to masz wtyczkę CUT LIST i myślę, że masz możliwe bramki do oprogramowania debetowego, takiego jak OPTICOUPE. Istnieje wiele wtyczek, które pozwalają dodawać funkcje do sketchup, jednak musisz iść na ryby i mieć czas.

Do renderowania, ponieważ nie jest to mocna strona Sketchupa, masz wtyczki, które pozwalają na realistyczne renderowanie i które nie są bardzo drogie.

Mogę tylko polecić stronę Laurenta BRIXIUSA, który jest świetnym trenerem SKETCHUP http://www.arch-image.com/

Jeśli z Twojej strony masz ciekawe informacje, jestem zainteresowany.

Laurent.

Witaj Michel

Solidworks jest łatwy w użyciu i bardzo praktyczny dzięki swoim wielu funkcjom

:)

Cze wszystkim
Czy masz jakieś uwagi na temat najnowszych wersji Topsolid VS SWood?
w topsolid CAD jest prostszy, strona solidworks jest skomplikowana. Gazownia do układu, prawda?
Z drugiej strony, w obróbce SWood Cam wydaje się bardziej wydajny?
Dziękujemy za Twoją opinię,
Johann