Witam
Nie wiem, czy znalazłeś rozwiązanie, które Ci odpowiada.
Jestem również w trakcie tworzenia firmy. Szkolę się z rozwiązań software'owych, które pozwolą mi zarówno projektować, jak i prezentować projekty klientom.
Jeśli chodzi o część 2D, uczę się za pomocą draftsight, który jest bardzo dobrym darmowym oprogramowaniem (myślę, że płatnym w przypadku profesjonalnego użytku).
W przypadku 3D jest to sketchup, który jest naprawdę świetny. Wersja pro (która nie jest bardzo droga), pozwoli Ci importować i eksportować plany dwg. Możesz więc wykonać swój projekt 3D, a gdy ostateczna wersja zostanie zatwierdzona przez klienta, wyeksportujesz do dwg, co pozwoli Ci uniknąć konieczności ponownego sporządzania planów w 2D. Z drugiej strony oprogramowanie LAYOUT, które jest zawarte w wersji pro, pozwala na bardzo łatwe tworzenie plików prezentacyjnych.
Jeśli chodzi o arkusze technologiczne, to masz wtyczkę CUT LIST i myślę, że masz możliwe bramki do oprogramowania debetowego, takiego jak OPTICOUPE. Istnieje wiele wtyczek, które pozwalają dodawać funkcje do sketchup, jednak musisz iść na ryby i mieć czas.
Do renderowania, ponieważ nie jest to mocna strona Sketchupa, masz wtyczki, które pozwalają na realistyczne renderowanie i które nie są bardzo drogie.
Mogę tylko polecić stronę Laurenta BRIXIUSA, który jest świetnym trenerem SKETCHUP http://www.arch-image.com/
Jeśli z Twojej strony masz ciekawe informacje, jestem zainteresowany.
Laurent.