Rekonstrukcja stożka fasetowanego

Witam

Mam ten rozwinięty fasetowany stożek, który chciałbym zrekonstruować na SW2013, ale nie widzę jak.

W rzeczywistości jest to czubek samolotu rc, patrz obrazek

Czy mógłbyś wskazać mi właściwy kierunek?

Dziękuję

Delikatność

capture.jpg
capture1.jpg
capture2.jpg
dxf_du_cone.jpg

Witam

Chcesz to zrobić ze stożkiem bezpośrednio w 3D, a nie płasko, prawda?

Witam

Propozycja projektu znajduje się w załączonym dokumencie.
Nie można dostarczyć Ci modelu SW2013, wersji, która zniknęła...

Pozdrowienia.

nezconique.pdf
1 polubienie

Witaj @m.blt 

Już dziękuję za szczegółową metodę. Więc jeśli twoje obliczenia są poprawne, każda ściana twojego końcowego stożka powinna mieć 57,39 długości, prawda?

Czapki z głów przed Panem Blt.

Mam też SW2018, ale moja maszyna trochę się ciągnie.

Z drugiej strony, nie jest łatwo za tym podążać.

A więc 1 pytanie:

W jaki sposób określiłeś żebra 38 mm, 64 mm i 8 mm?

Rozmnażałem się, ale nie wiedząc skąd te wartości się biorą i na swój sposób, który na pewno nie jest najlepszy.

nos.sldprt

Aby @diiity ...
W załączonym dokumencie kilka wyjaśnień dotyczących sposobu wyznaczania parametrów "pilotowych" modelu powierzchniowego. Zasada polega na tym, że kolejne próby, iteracje, jak powiedzieliby matematycy ;o), aby wynik końcowy pokrywał się z rozwiniętą formą, podaną na początku.
Wynik nie może być idealny, ponieważ początkowe wymiary są przybliżone, a eliptyczny kształt podstawy jest wynikiem hipotezy.

W @Sylk ,
Ponieważ podstawą stożka jest elipsa, a jego oś jest przesunięta, nie wszystkie generatory mają tę samą długość. Wahają się one od 53,05 mm dla dolnej krawędzi do 58 mm dla krawędzi górnej strony.

nezconique0.pdf

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Szkic pochodzi z planu pierwotnie w formacie pdf, który otworzyłem w programie Corel Designate.

Następnie zapisałem ten rysunek w formacie dxf, aby zaimportować go do SW2013, a następnie dokonałem wymiarowania.

Załączam pdf jak również zdjęcie gotowego samolotu przed dekoracją oraz szkic.

Rzeczywiście, użyty materiał to rodzaj wzmocnionego depronu o grubości 5 mm

295400_434ac678a2a7d365be66d82f575104dc.pdf
293823_cd60476cbcfdf0bf6a510c488ecf417e.jpg
pointe0bis.sldprt powiedział: