Ponowna konwersja CAD

Witam
Chcę się przekwalifikować na kreślarza, rozważam szkolenie typu bac+2.
Z drugiej strony nie mogę się zdecydować między projektantem wzornictwa przemysłowego a budownictwem, te 2 mnie interesują.
Czy możesz podzielić się ze mną swoimi opiniami na temat tych miejsc pracy, czy możliwości są lepsze dla jednej z nich, czy masz jakieś centrum szkoleniowe / szkoleniowe, które mógłbyś mi polecić.

Dziękuję za radę

Witaj njol69,
Obie prace są dobre, jestem projektantem przemysłowym od ponad 28 lat, a teraz mówię sobie, że powinienem był zająć się budownictwem, bo teraz remontuję dom.
W sektorze przemysłowym dotkniesz wielu dziedzin, na przykład pracowałem w ochronie przeciwpożarowej; w ATEX (w atmosferze wybuchowej); robotyka, motoryzacja, transport i obsługa głowic jądrowych oraz maszyn do drążenia tuneli drogowych i kolejowych; Przemysł rolno-spożywczy, medyczny, jądrowy, cała mechanika, odlewnictwo, obróbka skrawaniem, produkcja kotłów, próby montażowe w warsztacie i u klienta na całym świecie i zrobiłem pewne plany w budynku dla moich różnych firm, w których pracowałem, a nawet dla przyjaciół dla ich domów i / lub garaży, ale nie wiedząc zbyt wiele o zasadach obowiązujących w budownictwie, zwłaszcza w budownictwie.
Więc dla mnie musisz dostrzec korzyści, jakie przynosi ci to osobiście.
Oto małe podsumowanie tego, co możesz zrobić, zwłaszcza aby zadowolić i aby przyniosło ci to osobiste korzyści, a zwłaszcza nie cofanie się do pracy, to jest mój punkt widzenia.
@+.
AR.

1 polubienie

Witam @njol69

Przede wszystkim chcielibyśmy powitać Państwa na forum poświęconym CAD. :grinning: :disguised_face: :sunglasses:

Aby @A_R uzupełnić, powiedziałbym, że musisz wiedzieć, czy prowadzisz raczej siedzący tryb życia, czy lubisz się ruszać. Jeśli lubisz się przemieszczać i pokonywać kilometry, to bardziej skupiasz się na budownictwie i architekturze.

Rzeczywiście, kiedy zaczynasz, jest prawdopodobne, że zostaniesz w BE, ale potem często będziesz musiał udać się do miejsc, które często są daleko od twojej bazy.

Ponadto dla branży budowlanej jest to rodzaj rysunku przemysłowego, który jest dziś bardzo szczególny.
Solidworks nie jest odpowiedni, musisz użyć oprogramowania BIM (Building Information Modeling), takiego jak REVIT firmy autodesk lub innych w tym samym stylu.

Uważam, że zarówno SW, jak i REVIT REVIT jest znacznie bardziej skomplikowany i kłopotliwy oraz wymaga dużej wiedzy, która jest mniej dostępna, gdy zaczynasz, zwłaszcza że obejmuje wiele branż, z których każda ma swoje własne standardy w projekcie, nawet prostym.

To są bardzo, bardzo różne zawody. Powinieneś być w stanie odwiedzić biuro architektoniczne. W przypadku mecha jest to miejsce, w którym najlepiej możesz tworzyć i wykorzystywać swoją wyobraźnię i kreatywność, jeśli jesteś w BE, który nie jest zbyt wyspecjalizowany.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam i zapraszam na forum!
Osobiście nie mam konkretnego zdania między tymi dwoma! Najważniejsze, że dobrze się rozwijasz w tym nowym projekcie. Potem myślę, że zanurzenie się w firmie w celu odkrycia szczegółów technicznych w warsztacie lub w branży budowlanej jest plusem. Osobiście nauczyłem się tej pracy na odwrót. 35 lat w kotlarstwie/ślusarstwie i biurze projektowym od 5 lat. Dzięki CPF odbyłem ultra przyspieszone szkolenie w "Axemble" w Awinionie i to wszystko. Potem praktyka czyni mistrza!!
Powodzenia.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Dobry wieczór @njol69

Jeśli to, co zostało Ci powiedziane, jest dla Ciebie satysfakcjonujące, sugeruję, abyś zamknął temat poprzez wybranie odpowiedzi.

Pozdrowienia

PS: informuj nas o postępach w Twojej sytuacji. Powodzenia :grinning: