Przekwalifikowanie na projektanta wzornictwa przemysłowego, jak to zrobić?

Witam 

Obecnie jestem asystentką ds. komunikacji/sprzedaży. Mam 34 lata i chciałbym się przekwalifikować w dziedzinie CAD i tym samym zostać technikiem CAD/CAD lub kreślarzem przemysłowym. 

Mam doświadczenie w informatyce, informatyce o zarządzaniu BTS, tytuł licencjata i magistra w komunikacji reklamowej oraz DESS w tworzeniu stron internetowych. 

Chciałem wiedzieć, czy możliwe jest już odbycie szybkiego szkolenia? A może nawet praca-nauka w moim wieku? co by mi odpowiadało, przyznaję. 

Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Nadine

Witam

Aby to osiągnąć, musiałbyś zastanowić się, jak skorzystać z prawa do szkolenia, które jest należny swojemu pracodawcy lub skontaktować się z organizacjami szkoleniowymi. Istnieją szkolenia, takie jak indywidualny urlop szkoleniowy CIF, z których można również skorzystać. Jest to trening, który jest wykonywany przez Gretę; Jest też samodzielna nauka z samouczkami dotyczącymi oprogramowania i tymi znalezionymi w sieci.

Witam

W naszym zakładzie szkolimy się w ciągu jednego roku, aby zostać rysownikiem.

http://ts.cism.free.fr/

2 polubienia

I strona internetowa mojej szkoły w celu uzyskania informacji:

http://www.erplyon.fr/

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi. 

Bardzo mi pomogą, aby ruszyć do przodu w moim projekcie:) 

Dobra tyczka rozciągnięta Alain :)

2 polubienia

W przeciwnym razie, aby być nieco bardziej istotnym w mojej odpowiedzi ;), sam dokonałem ponownego nawrócenia.

Wydaje mi się, że w 1999 roku zdałem maturę z "projektanta produktu przemysłowego".

Potem przez ponad 10 lat pracowałem w wojsku. Wróciłem do systemu, integrując roczne szkolenie (opłacone przez wojsko) "starszego technika wzornictwa przemysłowego" w AFPA, nie robiąc przy tym żadnego :) rozgłosu. Miałem wtedy to szczęście, że skontaktowałem się z trenerem, który zapewnił mi kursy przedtreningowe.

Tak więc dostałem BTS w 2012 roku, miałem 32 lata. ^^

Mam nadzieję, że Tobie też trochę pomogłem.

2 polubienia

Ambitny  projekt!

Zamierzam zagrać Kasandrę na służbie.

Co wiesz o tej (ekscytującej) pracy?

Kim jest technik CAD?

Szkolenie techniczne w cyklu klasycznym rozpoczyna się w 2 klasie i kończy w najlepszym razie 5 lat później z DUT/BTS. W przekwalifikowaniu, bez podstaw technicznych (a priori) wydaje mi się, że 2 lata to minimum.

@Alain: Czy wśród swoich stażystów miałaś (miałaś) stażystów takich jak Nadine, którzy nie mają (mieli) żadnego wykształcenia technicznego?

@Fab: Twoja matura dała ci podstawy (zwłaszcza czytanie map, czyli to, czego najbardziej brakuje ludziom, których spotykam w pracy). Przedtrening z podstawami bardzo pomaga...

Program pracy i nauki byłby idealny, ale musisz tylko znaleźć/przekonać firmę, aby Cię przyjęła...

Powiedzmy sobie jasno, nie chcę Cię zniechęcać i bardzo chętnie pomogę Ci za pośrednictwem tego forum, jeśli zdecydujesz się rozpocząć tę przygodę.

Ale ta praca to nie tylko "szarpanie myszy polnej", aby zrobić piękne obrazy. Praca stała się łatwiejsza dzięki komputerom, ale nie zwalnia Cię to z reszty (obliczeń na wymiar części, materiałów) i to właśnie ta "odpoczynek" będzie najtrudniejsza do opanowania.

3 polubienia

Rzeczywiście, Steph, zgadzam się z tobą w kilku punktach.

Myślę, że aby uzyskać dostęp do tego zawodu, trzeba już mieć dobre wyczucie logiki.

W Pôle Défense Mobilité (organizacji przekwalifikowującej armię) zdałem dobry zestaw testów odpowiadających tej dziedzinie przekwalifikowania.

Z matury pozostały mi jeszcze dobre podstawy, zarówno z rysunku, jak i mechaniki. Wcześniej przeszedłem przez mikrotechnologię, która pozwoliła mi zdobyć wiedzę na temat obróbki skrawaniem.

Z wielu powodów trzymałem rękę na rysunku, czy to do małych osobistych projektów lub remontu domu, czy nawet podczas mojej kariery jako żeglarz fuiliser, zaprojektowałem nawet obręcz dla naszych łodzi... cóż, szczerze mówiąc, pierwszy prototyp musiał zostać zmodyfikowany, ponieważ z przyspieszeniami, które umieściliśmy w Gu... W połączeniu ze stanem morza... cóż, uh... wygiął się !:)...

Ale i tak uzyskaliśmy wynik, na którym nam zależało...

Mój ostatni rok w wojsku pozwolił mi nabrać prędkości (dzięki kursowi dostarczonemu przez trenera) i przygotować mnie do treningu BTS, rachunku różniczkowego, RDM i tak dalej.

W tym szkoleniu odbyły się 2 kursy szkoleniowe razem, poziomy BAC i BTS na ten sam czas...

Ale prawdą jest, że ludzi spoza środowiska było niewielu, a ci nieliczni ludzie mieli trudności z nadążaniem. Po tym, jak też myślę (nie chcąc krytykować), że wynikało to z ich zdolności do rozumienia i adaptacji... Inni ludzie w BTS wywodzili się albo ze środowiska "monterów" w AIRBUSIE, na przykład, albo z techników utrzymania ruchu... Ale zawsze związani z mechaniką i techniką, mieli dobre podstawy w stosunkach, ponieważ byli dobrze zorientowani w czystej mechanice i mieli duże doświadczenie w zakresie wiedzy o mechanizmach.

Może Nadine, jeśli taki istnieje (do sprawdzenia), powinnaś zrobić test osobowościowy i psychotechniczny (powiązany) z tą pracą, aby upewnić się, że ci odpowiada.

Ta praca może być w niektórych przypadkach bardzo stresująca i zależy od firmy, do której dołączysz.

W projektowaniu musisz być w stanie połączyć umiejętności w obliczeniach (dużo matematyki), RDM, szybkości wykonania.... a  zwłaszcza pomysłów/pomysłowości ... I są chwile, kiedy to przychodzi i innym razem, kiedy jest całkowicie biały przez jeden dzień... (no cóż z mojej strony) :)... Nie wspominając już o stresie klienta, który chce projekt na wczoraj... ^^

Mam nadzieję, że ci pomogłem.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

Aby zostać dobrym rysownikiem w dziedzinie mechaniki, potrzebna jest dobra wiedza techniczna, której moim zdaniem nie zdobywa się na stażu, ale poprzez praktykę. Najważniejsze jest, aby nie opanować oprogramowania, ale wiedzieć, jak zaprojektować oprogramowanie, co tylko ułatwia pracę. Niezbędna jest również wiedza na temat tego, jak wytwarzać tworzone części. Widzę coraz więcej części, których nie umiemy obrabiać: niemożliwe wiercenie, niewykonalne frezowanie. Nie mówię tu o wycenie, której nie da się zdobyć w jeden dzień. Wciąż czekam na oprogramowanie, które zrobi automatyczną wycenę.

Z pozdrowieniami

2 polubienia

Rzeczywiście, prawdą jest, że techniki (pomiar, obliczenia, ect ...) nie mam :/ Czy byłoby więcej, aby naprawdę zobaczyć i pogłębić !!  

W każdym razie naprawdę dziękuję za pomoc, za pański punkt widzenia, za informacje. 

Cześć Nadine,

Koledzy z klasy dobrze zareagowali  i dali Ci wiele elementów, które będą Ci towarzyszyć w tym projekcie. Nie ma rzeczy niemożliwych, jeśli włożysz w to wysiłek. Chęć i duża motywacja będą kluczem do sukcesu Twojego projektu. Ale przede wszystkim dowiedz się o pracy. Projektant wzornictwa przemysłowego czy technik CAD nie jest grafikiem komputerowym. Ponadto zawody te są coraz częściej podejmowane przez młodych inżynierów, ponieważ  jest ich na rynku mnóstwo (zwłaszcza w dużych firmach).

Radzę najpierw dowiedzieć się o pracy, a następnie odbyć staże odkrywcze w firmach zajmujących się usługami biura projektowego R&D. Wybrać kilka sektorów działalności, aby wyjść z idealizacji tego zawodu.

Ta praca wymaga od Ciebie dyscypliny, dobrego ducha zespołu. Bardzo dobra widoczność w przestrzeni. Wtedy umiejętności mechaniczne i rysunkowe, tylko pełne szkolenie przyniesie te wymagania. Aby uniknąć krótkich szkoleń, firmy ich nie chcą. Miałem kandydata tego typu i nie został wybrany.

Wybór programu pracy i nauki jest idealny, ponieważ będziesz miał teorię i praktykę. To nie jest kwestia wieku. Program pracy i nauki jest dobrym atutem , to właśnie on przyniesie Ci pierwsze doświadczenie. Coś, na co jest duże zapotrzebowanie po wejściu na rynek.

Aby odbyć to szkolenie, możesz poprosić o CIF w swojej firmie lub urzędzie pracy.

Proszę bardzo

3 polubienia

@pompon dziękuję za opinię i pomoc. 

Tak, jestem w 100% świadomy, że CAD Technician to nie grafika komputerowa daleko od tego!!  

Muszę nadal dowiadywać się bardziej szczegółowo... W AFPA odbywa się 9-miesięczne szkolenie. Myślę, że to krótkie szkolenie, o którym mówiłeś. czy powinienem wybrać BTS czy DUT?

Jeszcze raz dziękuję

Za moich czasów mówiło się, że DUT jest bardziej teoretyczny (zobowiązuje do niego wykształcenie uniwersyteckie) niż BTS. W praktyce, tj. na poziomie firm, nie wydaje mi się, żeby często istniało jakieś zróżnicowanie.

W każdym razie, podczas przekwalifikowania, nie wiem, czy będziesz w stanie zdobyć DUT. Tytuł dyplomu nie ma większego znaczenia, moim zdaniem ważne jest to, że jest on na poziomie równorzędnym z bac+2.

@stefbeno: ok na szkolenie... ekwiwalent BAC +2 do zrobienia w rezultacie... Muszę się dowiedzieć 

Witaj nadine.meyer,

Koledzy i koleżanki są zgodni co do omawianych punktów, jednak konieczne jest drobne wyjaśnienie.  Istnieje zawód rysownika (nie projektanta), który jest zawodem praktykowanym we współpracy z ludźmi z BE (praca zespołowa) i tak, nie da się wiedzieć wszystkiego o procesach produkcji, montażu i..., inaczej spora część postów na tym forum by nie istniała (mówię o wszystkich branżach związanych z tą działalnością).

Najbardziej logicznym sposobem uczenia się jest praca jako rysownik, aby zdobyć wystarczające doświadczenie i wiedzę, aby następnie projektować siebie jako rysownika ;-) , ale musisz zainwestować i uczyć się sam. To jak jazda na nartach, na początku jest stromo, ale potem odpoczywasz i dobrze się bawisz.

Zawód ten jest obecny w wielu działaniach zawodowych, projektowaniu marketingowym (zabawki, perfumy itp.), czystej i ciężkiej mechanice, drewnie, elektronice i elektrotechnice, budownictwie... Nie trzeba wiedzieć wszystkiego, poza wiedzą związaną z wykonywanym zawodem i wiedzieć, gdzie szukać informacji w razie potrzeby.

Osobiście zajmuję się hydroizolacją i jest to bardzo ciekawe, ponieważ dotyka wszystkiego (medycznego, mechanicznego, pneumatycznego, hydraulicznego, sportów motorowych...). Zrobiłem maturę zawodową z elektrotechniki, następnie kontynuowałem naukę z BTS ATI w work-study (to szkolenie, które dotyka wszystkiego) i odbyłem długoterminowe szkolenie jako rysownik CAD z ENSAM, ta praca pozwala mi projektować z wiedzą zdobytą podczas tych lat szkolenia. To właśnie aspekt twórczy i gromadzenie wiedzy na temat tych wszystkich powiązanych działań przyciągnęło mnie do tej pracy.

Na koniec chcę powiedzieć, że siłą rzeczy na początku swojej kariery jako projektant nie będziesz miał takich obowiązków jak wymiarowanie elementów mechanicznych czy samodzielne projektowanie rakiety, chyba że jesteś utalentowany lub masz nieodpowiedzialnego menedżera ;-).

2 polubienia

A.Leblanc: Dziękuję za Twoją opinię. Rzeczywiście, rozpoczęcie pracy jako rysownik, aby mieć stopę w zawodzie, byłoby rzeczywiście tym, czego bym potrzebował!! ale jakiego tytułu szkoleniowego szukać wtedy, bo bez względu na to, jak bardzo szukam, uważam, że szkolenie kreślarza czy alrosa źle pytałem :/ czy idę we wszystkich zmysłach!!

Co oznacza BTS ATI? 

Witam

Tytuł z pewnością musi brzmieć projektant przemysłowy lub budowlany.

Rysownik wspomagany komputerowo --> CAD

Projektowanie wspomagane komputerowo --> CAD

Pomoc techniczna inżyniera --> ATI

@ a.leblanc: ok dziękuję!! Zobaczę, co znajdę... i zapytaj !!