Rzeczywiście, Steph, zgadzam się z tobą w kilku punktach.
Myślę, że aby uzyskać dostęp do tego zawodu, trzeba już mieć dobre wyczucie logiki.
W Pôle Défense Mobilité (organizacji przekwalifikowującej armię) zdałem dobry zestaw testów odpowiadających tej dziedzinie przekwalifikowania.
Z matury pozostały mi jeszcze dobre podstawy, zarówno z rysunku, jak i mechaniki. Wcześniej przeszedłem przez mikrotechnologię, która pozwoliła mi zdobyć wiedzę na temat obróbki skrawaniem.
Z wielu powodów trzymałem rękę na rysunku, czy to do małych osobistych projektów lub remontu domu, czy nawet podczas mojej kariery jako żeglarz fuiliser, zaprojektowałem nawet obręcz dla naszych łodzi... cóż, szczerze mówiąc, pierwszy prototyp musiał zostać zmodyfikowany, ponieważ z przyspieszeniami, które umieściliśmy w Gu... W połączeniu ze stanem morza... cóż, uh... wygiął się !:)...
Ale i tak uzyskaliśmy wynik, na którym nam zależało...
Mój ostatni rok w wojsku pozwolił mi nabrać prędkości (dzięki kursowi dostarczonemu przez trenera) i przygotować mnie do treningu BTS, rachunku różniczkowego, RDM i tak dalej.
W tym szkoleniu odbyły się 2 kursy szkoleniowe razem, poziomy BAC i BTS na ten sam czas...
Ale prawdą jest, że ludzi spoza środowiska było niewielu, a ci nieliczni ludzie mieli trudności z nadążaniem. Po tym, jak też myślę (nie chcąc krytykować), że wynikało to z ich zdolności do rozumienia i adaptacji... Inni ludzie w BTS wywodzili się albo ze środowiska "monterów" w AIRBUSIE, na przykład, albo z techników utrzymania ruchu... Ale zawsze związani z mechaniką i techniką, mieli dobre podstawy w stosunkach, ponieważ byli dobrze zorientowani w czystej mechanice i mieli duże doświadczenie w zakresie wiedzy o mechanizmach.
Może Nadine, jeśli taki istnieje (do sprawdzenia), powinnaś zrobić test osobowościowy i psychotechniczny (powiązany) z tą pracą, aby upewnić się, że ci odpowiada.
Ta praca może być w niektórych przypadkach bardzo stresująca i zależy od firmy, do której dołączysz.
W projektowaniu musisz być w stanie połączyć umiejętności w obliczeniach (dużo matematyki), RDM, szybkości wykonania.... a zwłaszcza pomysłów/pomysłowości ... I są chwile, kiedy to przychodzi i innym razem, kiedy jest całkowicie biały przez jeden dzień... (no cóż z mojej strony) :)... Nie wspominając już o stresie klienta, który chce projekt na wczoraj... ^^
Mam nadzieję, że ci pomogłem.
Pozdrowienia.