Rekonwersja wzornictwa przemysłowego

Witam

Szukam porad i informacji do ewentualnego przekształcenia zawodowego... Jestem Hiszpanką, mam 46 lat, zawsze zajmowałam się projektowaniem graficznym, szczególnie w opakowaniach. Poprzez opakowanie zainteresowałem się 3D (jestem grafikiem 3D, używam 3DS Max). Mieszkam we Francji dopiero od 2 lat i mam problem ze znalezieniem pracy w 3D czy ogólnie w projektowaniu graficznym... (podobno wiek jest prawdziwym utrudnieniem w tym sektorze).

Krótko mówiąc, zawsze pociągało mnie wzornictwo przemysłowe i chciałabym wiedzieć, jak wygląda rynek dla projektantów przemysłowych (outlety, wynagrodzenia itp.). Twoja rada będzie nieoceniona...

Felipe

2 polubienia

Witam

Jestem nauczycielem na kierunku wzornictwo przemysłowe i w ciągu ostatnich 5 lat zauważyłem wyraźny wzrost zatrudnienia moich stażystów na koniec szkoły.

Ogólnie rzecz biorąc, obserwując reklamy w witrynach takich jak INDEED, liczba reklam rośnie z każdym rokiem.

I należy zauważyć, że firmy są znacznie bardziej zajęte niż w niedawnej przeszłości.

Proszę bardzo

6 polubień

Pozwalam sobie jeszcze na rozważenie twojej odpowiedzi @alain. ERP: Rzeczywiście, Twój region badawczy sprawi, że odpowiedź na to pytanie będzie się ogromnie rozwijać!

Jeśli wezmę na przykład mój przypadek, pochodzę z Tours, obecnie pracuję w Lyonie i szukam pracy w St Etienne (tak, jest łatwiej, zgadzam się)

Ale w Lyonie nie ma problemu ze znalezieniem pracy w BE ... tak samo jak St Etienne, jest to prawdziwa nuda. A przecież między tymi dwoma miastami dzieli tylko 60 km. Jeśli chodzi o Tours, cóż, jest to średnia z tych dwóch. Ani dobrze, ani źle.

Krótko mówiąc, radziłbym dowiedzieć się o rynku w Twojej okolicy. Prostym rozwiązaniem jest przejście do PoleEmploi.fr i wyszukanie według zawodu i miasta. Będziesz lepiej świadomy tego, co to jest.

To powiedziawszy, jeśli wiek jest problemem w twoich obecnych badaniach, niestety obawiam się, że jest taki sam we wszystkich gałęziach :s

2 polubienia

Witam

Zarejestruj się w ManPower, a następnie utwórz swój profil i utwórz alert wyszukiwania.
Wszystko otrzymasz e-mailem. Pobliskie agencje , w związku z firmami, zadzwonią do Ciebie.
(ManPower to firma rekrutacyjna, która jest silnie skoncentrowana w tym sektorze).

Powodzenia.

4 polubienia

Cze wszystkim

Dziękuję, twoje komentarze ogromnie mi pomagają. Mieszkam w Bordeaux. Jestem już zarejestrowany w Pôle emploi,  Manpower i innych. I zauważyłem, że jest sporo ofert dla projektantów wzornictwa przemysłowego. Obawiam się jednak, co mówi Coin37Coin, że wiek jest również przeszkodą w zatrudnieniu.

Kontynuuję więc poszukiwania informacji, aby lepiej poznać to środowisko w Bordeaux i okolicach.

Dziękuję Wam wszystkim,

Felipe

1 polubienie

@felipe.ubeda: Nie chodzi o to, że nie chcę cię przestraszyć. Jeśli chcesz wykonać tę pracę, zrób to! Jest to satysfakcjonujące w wielu punktach.

Nie możemy jednak ukrywać naszych twarzy i zdawać sobie sprawę, że jako rekruter, między 45-letnią osobą, która zaczyna swoją karierę zawodową, a młodą osobą, która zaczyna swoją karierę... Młody Serra był uprzywilejowany. Ja bym go wycisnął tylko ze względu na roszczenie o wynagrodzenie. Zwłaszcza, że nie mam wrażenia, że ma Pan jakieś ważne wykształcenie mechaniczne (to nie jest krytyka, ale uwaga, która będzie się do Pana/Pani regularnie powtarzać podczas wywiadów)

Masz styl życia, nawyki, dzieci do wykarmienia, zajęcia, za które musisz zapłacić itp., i to jest normalne. W efekcie nieuchronnie poprosisz o więcej niż młodą osobę rozpoczynającą swoją karierę, a rekruter nie zrozumie, po co płacić więcej, skoro może mieć taniej.

Krótko mówiąc, jeśli chcesz się przekwalifikować w tym zawodzie, przygotuj konkretny argument... I nie myśl, że ta cholerna bariera wieku zniknie.

Przynajmniej to, co mogę ci doradzić, to zapoznanie się z ofertami programów pracy i nauki (są takie na Pôle Emploi). Wydaje się, że firmy są skłonne kogoś przeszkolić, a nawet zrekrutować na końcu. Pozostaje tylko przedstawić im swój projekt i przedstawić swoje argumenty.

W każdym razie życzę powodzenia w tym trudnym okresie, mając nadzieję, że będzie on jak najkrótszy.

4 polubienia

Myślę też, że praca-nauka może być najlepszym sposobem na przekwalifikowanie!

Pozwala to zacząć od podstaw, a wynagrodzenie nie stanowi problemu dla pracodawcy, ponieważ są skale (z drugiej strony może to być dla Ciebie problem, w zależności od Twojego standardu życia!).

3 polubienia

Uważaj na zamieszanie związane z projektowaniem i rysowaniem koncepcji (zarówno w twoim umyśle, jak i w reklamach).

Krótko mówiąc, projekt to kształt, wygląd (mniej więcej to, co już robiłeś), rysunek-projekt jest dla produkcji.

Jeśli ubiegasz się o rysowanie bez dowodu wykształcenia/doświadczenia w projektowaniu, to nigdy nie zadziała. Szkolenie z oprogramowania nie daje ci pracy.

Koniec końców, twoja przeszłość jako grafika jest prawie upośledzeniem: jesteś postrzegany jako "artysta".

Nie chcę zniechęcać, po prostu już widzę zamieszanie na stronach z ogłoszeniami (czy to tymczasowymi, czy pole emploi).

2 polubienia

Osobiście pozostaję dość pozytywnie nastawiony do trendu na rynku przyszłości, na którym po kilku latach, gdzie projekty pozostały w pudełkach, czujemy wyraźny trend w kierunku inwestycji = potrzeby projektowania

Witam

Nie wahaj się również przeprowadzić oceny umiejętności w poważnej firmie. Te badania kontrolne mogą być bardzo korzystne w celu zmiany orientacji!

1 polubienie

Cześć Felipe. W przypadku 3Dgraphie w tej chwili jest to zablokowane. Moja siostrzenica właśnie skończyła studia 2 lata temu w ESMA i walczy. Jeśli chodzi o projekt, wypróbuj projekt samochodu BE. Jeśli jesteś mobilny i mówisz po angielsku, projektanci są bardzo poszukiwani w krajach Europy Północnej. Są zawsze o krok przed codziennymi projektami (meble, naczynia, dodatki itp.)

Od Ciebie zależy, czy sprzedasz się najlepiej, jak potrafisz, we Francji jesteś stary w wieku 50 lat (ja mam 49!). W Niemczech (jestem pracownikiem transgranicznym) wiek nie jest żadną przeszkodą.

W każdym razie powodzenia.

FM

1 polubienie

Witaj Felipe, moja firma (DISCAC) poszukuje obecnie technika i kreślarza.

Jesteśmy na rynku meblarskim, a dokładniej w meblach kuchennych i łazienkowych

4 polubienia

Witam

Jeśli masz taką możliwość, szkolenie z oprogramowania bardziej zorientowanego na wzornictwo przemysłowe z pewnością będzie dodatkowym atutem. Na bordo może bardziej Catia lub SolidWorks, ale powinieneś też być w stanie znaleźć na Pro-eng/Creo.

W mojej firmie (w Tuluzie) jest tylko 2 użytkowników 3DS-a, maksymalnie na ponad 60 rysowników. Ale jest używany tylko do komunikacji (na przykład wideo z pracy linii montażowej). A nawet wtedy nie jest to zajęcie na pełny etat. Przez resztę czasu projektują. Wolą nawet rysować na Catii i importować modele na 3DS max.

Jeśli masz niewielkie doświadczenie, rekruter zawsze będzie ważył czas, jaki poświęci na szkolenie Cię. Im dalej idziesz, tym trudniej się robi.

Powodzenia w poszukiwaniach

3 polubienia

Witam, jestem projektantem przemysłowym i pracuję w soliworks, ale od miesiąca dzisiaj szukam projektów lub nawet pracy w branży winiarskiej

Witam

Podobnie jak w przypadku wykopywania w 2016 roku, jest to kwestia terroir, a terroir jest ważny  dla wynajmu WINA , które powinno być spożywane z umiarem    ;-)

6 polubień

Witaj Felipe,

Ze swojej strony jestem Francuzem, ale mieszkam w Nowej Zelandii (qwerty i akcent nie idą w parze, przepraszam). Osobiście powiem Ci, że sposób, w jaki będziesz przedstawiał rzeczy, pomoże Ci. Jeśli widzisz ofertę pracy w firmie, na przykład producent kotłów, producent zbiorników. Przyjeżdżasz na miejsce, wykonujesz zgrubne pomiary, a następnie składasz wniosek, łącząc swoje CV i rysunek, przygotowujesz w domu zbiornik, dla którego wykonałeś pomiary ;p.

Jeśli to zadziała, jeśli dostaniesz pracę, kup mi piwo. Jeśli to nie zadziała, zdobywasz doświadczenie. Wygrywając, wygrywając.

Jeśli chodzi o rekonwersję, od 5 lat jestem kotlarzem. Założę się z szefem, że za 3 tygodnie zaczynam być rysownikiem. bardzo podstawowe rzeczy (stół, różne zasilanie hamulców do cięcia laserowego) 

mój poziom CAD jest na razie bardzo przeciętny, ale niewielka wiedza, którą zdobyłem, wystarczy, żebym był przydatny w skali mojej firmy kotlarskiej ;p

I wierzcie lub nie, ale fakt, że przeszedłem przez warsztaty, znacznie ułatwia mi relacje z kotlarzami. Czasami pozwala mi to również przewidywać błędy biura projektowego, słynną zależność między rzeczywistymi warunkami a komputerami. 

Pewne jest to, że jeśli to jest naprawdę to, co chcesz zrobić, osiągniesz to

Masz to

Powodzenia