Zewnętrzne wymiary odzyskanej części 3D

Cześć,
W SolidWorks staram się znaleźć rozwiązanie pozwalające odzyskać zewnętrzne wymiary części (wartości x, y i z) w właściwości.
Celem jest odzyskanie zewnętrznej objętości każdego pomieszczenia. Własność istniejącej objętości otrzymuje ostateczną wartość, wraz z całym usuwaniem materiału, co mi się nie podoba.

Przeszukałem opcje SmartProperties i SmartBOM, ale nie znalazłem tego, czego szukałem...

Dziękuję

Cześć,

Pudełko ograniczające

Istnieje sposób na odzyskanie tego w właściwościach części pamięci.
Musisz zajrzeć na forum, ten temat był już wielokrotnie omawiany.

Cześć;

Ponieważ masz pakiet MyCad:
Spójrz na narzędzie EntityProperties

W przeciwnym razie chciałbym, żeby @froussel => BoudingBox

1 polubienie

Dziękuję,
Ale żeby uzyskać te wartości, trzeba uruchomić inną aplikację... Moim celem jest odzyskanie tych długości akcji w nazewnictwie, uruchamiając tylko smartBOM... (wideo nie działa)

!!! To nie był punkt wyjścia!!
Nie sądzę, żeby SmartBom mógł sam stworzyć ramkę ograniczającą, i tak musiałby otwierać 3D pojedynczo, żeby stworzyć właściwości.

Dzięki Smartproperties możliwe jest stworzenie pożądanych Właściwości:

Potem odzyskać je za pomocą SmartBom.
Ale nie polecałbym tego rozwiązania w kwestiach aktualizacji tych wymiarów na komponentach 3D.
Smartproperties aktualizuje się tylko po uruchomieniu, a do tego trzeba użyć " Integration ", aby uruchomić Smartproperties na wszystkich komponentach PRZED ich odzyskaniem za pomocą SmartBom...
A jeśli celem jest także ograniczenie liczby aplikacji do uruchomienia...

1 polubienie

Cześć,
Robię dużo ramek ograniczających i w moich MEPach zwykle integruję mały widok 3D (iso lub inny) z footprintem po stronie LxWxH. Pozwala to zamówić odpowiednie drewniane opakowania lub zarezerwować niezbędną przestrzeń do transportu, jest wizualne i zazwyczaj dobrze pasuje. I jest aktualizowana zaraz po modyfikacji części
Do tego używam makra, które tworzy szkic 3D

Ładny przykład makro dla kostki wizualizacji autorstwa @m_blt tutaj: