Cześć, W SolidWorks staram się znaleźć rozwiązanie pozwalające odzyskać zewnętrzne wymiary części (wartości x, y i z) w właściwości. Celem jest odzyskanie zewnętrznej objętości każdego pomieszczenia. Własność istniejącej objętości otrzymuje ostateczną wartość, wraz z całym usuwaniem materiału, co mi się nie podoba.
Przeszukałem opcje SmartProperties i SmartBOM, ale nie znalazłem tego, czego szukałem...
Dziękuję, Ale żeby uzyskać te wartości, trzeba uruchomić inną aplikację... Moim celem jest odzyskanie tych długości akcji w nazewnictwie, uruchamiając tylko smartBOM... (wideo nie działa)
!!! To nie był punkt wyjścia!! Nie sądzę, żeby SmartBom mógł sam stworzyć ramkę ograniczającą, i tak musiałby otwierać 3D pojedynczo, żeby stworzyć właściwości.
Dzięki Smartproperties możliwe jest stworzenie pożądanych Właściwości:
Potem odzyskać je za pomocą SmartBom. Ale nie polecałbym tego rozwiązania w kwestiach aktualizacji tych wymiarów na komponentach 3D. Smartproperties aktualizuje się tylko po uruchomieniu, a do tego trzeba użyć " Integration ", aby uruchomić Smartproperties na wszystkich komponentach PRZED ich odzyskaniem za pomocą SmartBom... A jeśli celem jest także ograniczenie liczby aplikacji do uruchomienia...
Cześć, Robię dużo ramek ograniczających i w moich MEPach zwykle integruję mały widok 3D (iso lub inny) z footprintem po stronie LxWxH. Pozwala to zamówić odpowiednie drewniane opakowania lub zarezerwować niezbędną przestrzeń do transportu, jest wizualne i zazwyczaj dobrze pasuje. I jest aktualizowana zaraz po modyfikacji części Do tego używam makra, które tworzy szkic 3D