Witam
Utworzyłem część 3D zawierającą splajn. Na potrzeby obróbki skrawaniem musiałbym pobrać współrzędne 2D punktów położonych pokrywających się na tym splajnie w równej odległości (interpolacja). I możesz sobie wyobrazić, jak pracochłonne jest ręczne umieszczanie tych kropek z odstępem 0,1 mm, a następnie zapisywanie ich współrzędnych...
Szukam więc innego rozwiązania, ale pojawiają się dla mnie dwa małe problemy: 1_placer punktów, a następnie 2_récupérer ich dane kontaktowe.
Udało mi się przede wszystkim znaleźć w sieci makro pozwalające na pobranie współrzędnych punktów szkicu (a nie punktów odniesienia, uwaga). Próbowałem więc wielu sposobów na umieszczenie punktów w tej samej odległości na tym splajnie:
- Używanie powtórzenia liniowego, ale nie działa to w przypadku krzywej
- za pomocą opcji "Tool>Sketch Tool>Segment", ale to również nie działa w przypadku splajnu
- z liniowym powtórzeniem linii pionowej i utworzeniem ich przecięcia z splajnem w celu utworzenia punktu szkicu. Ale te punkty przecięcia muszą być tworzone jeden po drugim, a więc ręcznie, co marnuje równie dużo czasu
-za pomocą funkcji "Geometria odniesienia>Punkty>Odległość wzdłuż krzywej" do utworzenia punktów, które następnie przekształciłem w element szkicu.
Więc moim ostatecznym rozwiązaniem jest wybranie makra, aby to zrobić. Następnie znalazłem inny, który był dość skuteczny. Aby z niego skorzystać, należy narysować splajn na szkicu, a następnie umieścić na nim punkt odniesienia (ale nie pokrywający się z punktem początkowym, szkoda). Następnie musisz zapisać część pod nazwą, a następnie wybrać ten punkt i uruchomić makro. W związku z tym makro tworzy plik tekstowy ze współrzędnymi tego punktu odniesienia, przesuwając go o określony przyrost (stepSize) określoną liczbę razy (nPoints).
Jest więc prawie idealny.
Chciałbym jednak zamienić nPoints na zmienną, tak aby pętla "for" zatrzymywała się na ostatnim punkcie. Oznacza to, że pobieram współrzędne wszystkich punktów krzywej, z przyrostem 0,1 mm, aż do jej końca, ale bez pójścia dalej i bez zatrzymywania się przed końcem. Idealnie byłoby, gdyby punkt początkowy i końcowy były punktami początkowymi i końcowymi mojego splajnu (co w tej chwili nie jest nawet możliwe dla punktu początkowego, ponieważ jeśli utworzymy punkt odniesienia na punkcie początkowym splajnu, makro nie zwraca właściwych wartości). Musiałby więc sam się wyliczyć (w stosunku do wielkości wybranego splajnu na przykład), a ja nie musiałbym bawić się liczbą punktów.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Wiedząc, że z pewnością może to być przydatne dla innych, ponieważ Solidworks nie wydaje się robić tego automatycznie i nie pozwala na bezpośrednie pobranie równania splajnu.
Z góry dziękujemy!
Sbier
coordonnees_points_spline.swp