Pobrać pliki drzewa tworzenia z nomenklatury?

Witam

Obecnie zastanawiam się nad systemem do sprawdzania nazewnictwa maszyny. Drzewo maszyn jest podzielone na podzbiory, pogrupowane w foldery "funkcji" w drzewie tworzenia.

Idealnie byłoby mieć możliwość wyeksportowania zestawienia materiałów maszyny do Excela  , z poszanowaniem grupowania w folderach montażowych. Nie znalazłem sposobu, aby zrobić to bezpośrednio, może dałoby się to zrobić przez VBA? Co myślisz?

Z góry dzięki!

Witam. Poniższe makro wyeksportuje strukturę drzewa, w tym foldery, takie jak:

TopLevelAsm1 > Asm3-1 > Część 4-1
TopLevelAsm1 > Folder1 > Asm2-1
TopLevelAsm1 > Folder1 > Asm2-1 > Część 1-1

Option Explicit
Dim FilePath As String
Sub main()
    FilePath = "C:\Temp\myBOM.TSV"
    If Dir(FilePath) <> "" Then Kill FilePath
    Dim swApp As SldWorks.SldWorks
    Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
    Set swApp = Application.SldWorks
    Set swModel = swApp.ActiveDoc
    TraverseAssyFeatures swModel, Mid(swModel.GetPathName, InStrRev(swModel.GetPathName, "\") + 1, InStrRev(swModel.GetPathName, ".") - InStrRev(swModel.GetPathName, "\") - 1)
End Sub

Sub TraverseAssyFeatures(ByVal swModel As SldWorks.ModelDoc2, ByRef Rep As String)
    Dim swComp As SldWorks.Component2
    Dim swCompModel As SldWorks.ModelDoc2
    Dim swFeat As SldWorks.Feature
    Dim swEntity As SldWorks.Entity
    Set swFeat = swModel.FirstFeature
    While Not swFeat Is Nothing
        Set swEntity = swFeat
        If swEntity.GetType = swSelectType_e.swSelFTRFOLDER Then
            If InStr(swFeat.Name, "EndTag") = 0 Then
                Rep = Rep & " > " & swFeat.Name
            Else
                Rep = Left(Rep, InStrRev(Rep, " > ") - 1)
            End If
        End If

If swEntity.GetType = swSelectType_e.swSelCOMPONENTS Then
            WriteIntoFile Rep & " > " & swFeat.Name

If swModel.GetType = swDocumentTypes_e.swDocASSEMBLY Then
                Set swComp = swFeat.GetSpecificFeature2
                swComp.SetSuppression2 swComponentSuppressionState_e.swComponentFullyResolved
                Set swCompModel = swComp.GetModelDoc2
                swCompModel.ShowConfiguration2 swComp.ReferencedConfiguration
                TraverseAssyFeatures swCompModel, Rep & " > " & swFeat.Name
            End If
        End If
        Set swFeat = swFeat.GetNextFeature
    Wend
End Sub

Sub WriteIntoFile(logSTR As String)
    Dim My_fileNum As Integer
    My_fileNum = FreeFile
    Open FilePath For Append As #My_fileNum
    Print #My_fileNum, logSTR
    Close #My_fileNum
End Sub

4 polubienia

Witam

Dziękuję bardzo!

Chciałem to przetestować, ale mam błąd 91 w następującym wierszu:

swCompModel.ShowConfiguration2 swComp.ReferencedConfiguration

zmienna obiektowa lub zmienna blokowa z niezdefiniowaną wartością

Plik został utworzony, ale jest w nim tylko jeden wiersz

Czy masz jakieś pojęcie o pochodzeniu problemu? Z góry dzięki!

Ta linia nie jest konieczna, jeśli części mają tylko jedną konfigurację (lub są zapisane w konfiguracji używanej w złożeniu). Więc możesz go usunąć.

Nie powinno to jednak powodować błędu. Sprawdza, czy składnik jest prawidłowy z:

If swComp is Nothing then Debug.print "Problème comp avec: " & swFeat.Name
                If swCompModel is Nothing then Debug.print "Problème modèle avec: " & swFeat.Name

If Not swCompModel is Nothing then
                    'Debug.Print "Config Name: " & swComp.ReferencedConfiguration
                    'swCompModel.ShowConfiguration2 swComp.ReferencedConfiguration
                End If
            End If

Jeśli możesz wysłać mi zespół z częścią, która powoduje problem, przyjrzę się temu.

1 polubienie

Mam ten sam błąd (91) na linii 

Poprzez przetaczanie linii tego bloku generowany jest mój plik.

Ten blok służy do przetwarzania podzespołów. Jeśli zespół nie ma podzespołów, można pozostawić go wyłączonym lub użyć:

If swComp is Nothing then Debug.print "Problème comp avec: " & swFeat.Name
                If Not swComp is Nothing then
                If swCompModel is Nothing then Debug.print "Problème modèle avec: " & swFeat.Name

If Not swCompModel is Nothing then
                    'Debug.Print "Config Name: " & swComp.ReferencedConfiguration
                    'swCompModel.ShowConfiguration2 swComp.ReferencedConfiguration
                End If
                End If
            End If

Inaczej:

Co mówi "natychmiastowe" okno? (Widok menu > natychmiast)

Naprawdę nie mogę pomóc więcej, nie mając plików.

Nie znalazłem okna "natychmiastowego"... Czy to jest okno wykonywania VBA?

Z tego, co widziałem, błąd występuje w pierwszej części pierwszego podzbioru w pierwszym folderze drzewa ("Problem z komp: 23495-4364-2")

Folder i podzbiór pojawiają się w pliku, ale część nie.

W tym oknie:

I znowu: "Naprawdę nie mogę bardziej pomóc, nie mając plików".

Przepraszamy, nie mogę wysłać mojego zestawu w takiej postaci, w jakiej jest, ze względu na ochronę prywatności. Myślę, że zrobię kilka testów z montażem testowym, jeśli z tego nie wyjdę, wyślę Ci to do pogłębienia.

Dziękuję za pomoc w każdym razie!

Nie potrzebuję projektu części.

Zrób kopię zespołu, otwórz każdą z części, usuń funkcje, zapisz.

Zobacz załączony plik. Nawiasem mówiąc, możesz sprawdzić za pomocą tego zespołu, czy to działa.

asm.zip

Witam

Makro podane na początku dyskusji działa bardzo dobrze, wystarczy ustawić wszystkie komponenty na rozwiązane przed jego uruchomieniem, w przeciwnym razie powoduje błędy, ponieważ lekkie komponenty nie są dostępne, stąd komunikat o błędzie "zmienna obiektu lub zmienna blokowa z niezdefiniowaną".

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję d.roger.

Oryginalny kod został zmieniony w celu uwzględnienia:

Po: Ustaw swComp = ...

1 polubienie

Dziękuję d.roger i JeromeP!

Niestety zawsze otrzymuję komunikat o błędzie podczas uruchamiania makra, albo po przekazaniu wszystkich części do rozwiązania, albo po dodaniu linii (zawiesza się na danej linii).

To powiedziawszy, na początku działa, ponieważ nadal mam kilkanaście wierszy w pliku TSV.

Zamierzam przetestować z częściami "od zera", aby zobaczyć, czy mam te same problemy, będę Cię informować na bieżąco!

Czy masz wcześniej ten sam problem z zestawem dołączonym jako załącznik 3 wiadomości?

Tak, wykonanie utknęło w następującym wierszu:

W trybie debugowania widzę, że wartość swComponentSuppressionState_e.swComponentFullyResolved wynosi 2. 

Właśnie zrobiłem test z pustymi częściami, makro wykonuje się poprawnie.

Czy uważasz, że ten problem może być związany z konfiguracją części lub z użyciem PDM?

Tak, prawdopodobnie pochodzi z PDM, aby przetestować najnowszą wersję wszystkich plików, aby umieścić je w lokalnej pamięci podręcznej...

Makra stworzone do pracy z PDM nie są w ogóle zbudowane w ten sam sposób, musisz polegać na interfejsach API Epdm, aby połączyć się z repozytorium, pobrać plik do lokalnej pamięci podręcznej itp. To już nie jest ta sama praca...

1 polubienie

Wartość 2 dla swComponentSuppressionState_e.swComponentFullyResolved jest normalna.

Problem z SetSuppression2 może również dotyczyć PDM. Możesz spróbować swComp.SetSuppression2 swComponentSuppressionState_e.swComponentResolved

Zrobiłem "najnowszą wersję" na wszystkich plikach (i zmodyfikowałem linię kodu JeromeP), eksportuje dobrze, ale zawiesza się na 1. podzbiorze drzewa.