Witam
Tworzę funkcje na moich częściach z plików sldlfp opartych na konfiguracji. W tych konfiguracjach tworzę metadane , które chciałbym pokazać w notatce do rysunku końcowego elementu.
Czy możesz mi w tym pomóc?
Dziękuję!
Witam
Tworzę funkcje na moich częściach z plików sldlfp opartych na konfiguracji. W tych konfiguracjach tworzę metadane , które chciałbym pokazać w notatce do rysunku końcowego elementu.
Czy możesz mi w tym pomóc?
Dziękuję!
Witam
Nie mam odpowiedzi na twoje pytanie, ale jeśli ktoś zna odpowiedź to też jestem zainteresowany.
Naprawdę nie rozumiem, jak to może działać: jeśli wstawisz 2 funkcje, każda w innej konfiguracji, skąd SW będzie wiedział, której wartości użyć?
Celem jest pobranie nazwy funkcji, na którą wskazuje notatka. Istnieje wiele metadanych, które można pobrać "nazwa konfiguracji", to, czego szukam, to pobranie metadanych, takich jak "nazwa funkcji" lub "wartość wymiaru"
Witam
Wymiar można pobrać z notatki.
Utwórz notatkę, gdy znajdziesz się w notatce, kliknij na wymiar. walidować
Kliknij prawym przyciskiem myszy notatkę -> Edytuj tekst w oknie
Tak to wygląda
Dla nazwy funkcji za pomocą makra powinno być możliwe
Dziękuję za tę odpowiedź. Z drugiej strony problem polega na tym, że jeśli wymiar nie jest wyświetlany na rysunku, to w notatce pojawia się nazwa wymiaru, a nie jego wartość. Byłoby miło, gdybym mógł zintegrować notatkę bez wyświetlania oceny.
W rzeczywistości próbuję stworzyć notatkę dotyczącą luzów rektywcyjnych typu "DIN 509 E0,6x0,2" dla części tocznej, która automatycznie pobierałaby 2 wartości "0,6" i "0,2" w funkcji.
Gdy mam 2 wymiary do zaraportowania w notatce, importuję je do planu, wskazuję notatkę i jeśli nie chcę ich widzieć, chowam je.
Już nie pamiętam, czy umieścimy wymiary w konkretnej warstwie i schowamy warstwę, czy wymiary pozostaną widoczne w notatce
Witam
Chcielibyśmy, aby ona również istniała, ale a priori nie ma rozwiązania (co jest nieco logiczne, ponieważ możliwe jest wstawienie kilku funkcji bibliotecznych w tym samym pomieszczeniu i w związku z tym mogą wystąpić konflikty dotyczące własności).
Z drugiej strony, jeśli wstawisz część do części, możesz pobrać informacje z części podstawowej: w zależności od potrzeb może to pomóc w rozwiązaniu problemu.
W przeciwnym razie zawsze możesz uzyskać szkic z tekstem pilotażowym zawierającym potrzebne informacje i pokazać go (ale może to nie wyglądać zbyt ładnie na MEP).