Pobierz nazwę materiału 10000 sztuk i zapisz ją w arkuszu Excela

Dobry wieczór wszystkim 

Jestem nowy na tym forum i mam zerowe doświadczenie na VBA Solidworks!!

Chcę napisać makro, które pozwoli mi wyodrębnić nazwę materiału z 10000 sztuk i przechowywać je w arkuszu Excela, tak aby mieć pełną listę wszystkich materiałów.

Na razie wpadłem na pomysł, aby zapisać makro, wykonując niezbędne operacje, aby mieć listę, ale to, co otrzymałem, nie zadziałało dla pozostałych 9999 sztuk!!  

1 polubienie

Witam

Mam nadzieję, że nie spieszysz się zbytnio z uzyskaniem wyniku, ponieważ będziesz potrzebować programu, który pozwoli Ci:

- Otwórz każdy plik Solidworks.

- Odzyskaj materiał.

- Zapisz wynik w pliku.

Wszystko to jest wykonalne, ale aby mieć manipulacje tego typu, zajmuje to około 10 do 15 sekund na plik, więc dla 10000 plików pozwalam ci policzyć. Przetwarzanie z pewnością będzie musiało odbywać się w partiach plików, aby ograniczyć ryzyko nasycenia systemu Windows i Solidworks, a tym samym awarii.

Wieczorem dostarczę Ci program, aby to zrobić. Ten program będzie oparty na tej samej zasadzie, co http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/automatisation-en-masse-de-la-bounding-box-dimension-hors-tout#answer-743348 słupkowej, oczywiście z funkcją odzyskiwania materiału.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Czy masz narzędzia MyCad?

2 polubienia

Witam

Jeśli więc nie masz narzędzi MyCad, a pliki SolidWorks nie są przechowywane w Epdm, powinieneś być w stanie użyć następującego programu. Dzięki temu, z listy plików SLDPRT, które muszą być sformatowane jako plik liste.csv dołączony do programu, można na:

- Otwórz każdy plik SolidWorks.

- Oblicz wymiary wymiarów zewnętrznych.

- Podnieść materiał wprowadzony do SolidWorks.

- Zapisz wynik w pliku o nazwie résultat.csv (przechowywanym w tym samym miejscu co program).

Aby rozpocząć, najlepiej jest przetestować na niewielkiej ilości pliku 3D. Biorąc pod uwagę ilość plików do przetworzenia, radzę podzielić pełną listę plików do przetworzenia na kilka list. Pomiędzy każdym przetwarzaniem listy nazwa pliku résultat.csv musi zostać zmieniona, aby uniknąć utraty poprzedniego wyniku.

Najlepiej nie używać komputera podczas leczenia.

Podczas mojej fazy testowej każdy plik zajmował od 1 do 2 sekund przetwarzania, ale zależy to od rozmiaru plików i koniecznie od komputera.

Oczywiście, jeśli masz narzędzia MyCad, o które prosi remrem, najlepiej z nich skorzystać.

Pozdrowienia

recup-matiere.zip
2 polubienia