Cześć wszystkim
Chciałbym mieć możliwość pobrania nazwy stanu wyświetlania we właściwości i wprowadzenia jej do nomenklatury, czy jest to możliwe?
Dziękuję
Cześć wszystkim
Chciałbym mieć możliwość pobrania nazwy stanu wyświetlania we właściwości i wprowadzenia jej do nomenklatury, czy jest to możliwe?
Dziękuję
Nie wydaje mi się to wykonalne: wartość właściwości może być powiązana z konfiguracją, ale dla tej samej konfiguracji można mieć kilka stanów wyświetlania.
Cześć, dziękuję za odpowiedź, chciałbym móc umieścić właściwość koloru w pokoju, ale bez przechodzenia przez konfiguracje. Czy jest na to sposób?
Witam wszystkich, wracam z prośbą o pomoc w tym samym temacie, czy możliwe jest odzyskanie nazwy wyglądu? ("Zielony PE" na załączonym obrazku).
Dziękuję
Cześć Maxime, o ile mi wiadomo, nie, w przeciwnym razie musisz stworzyć konkretną zmienną, ale niezwiązaną z Twoim wyglądem.
Dlaczego nie przejrzeć materiału w inny sposób? Dużo kolorów do zarządzania dla każdego materiału?
Witam
W bibliotece materiałów (niestandardowych) można dodać właściwości niestandardowe do każdego materiału
Narzędzie "SelectMaterial" z myCADtools umożliwia automatyczne pobieranie niestandardowych właściwości materiałów jako właściwości części (dokument lub konfiguracje): https://help.visiativ.com/mycadtools/2021/fr/SelectMaterial.html
Inne informacje: Narzędzie "ColorChart" w myCADtools umożliwia przypisanie znormalizowanych kolorów (Pantone/RAL/RGB) do elementów oprogramowania i pobranie właściwości tych kolorów jako właściwości części : https://help.visiativ.com/mycadtools/2021/fr/ColorChart.html
Cdlt powiedział:
W przeciwnym razie należy zapoznać się z wznawianiem wartości właściwości, która jest połączona z konfiguracją, ale z konfiguracjami, które są połączone ze stanami wyświetlania.
maximus, nadal nie masz myCADtools ?
Cześć Antoni,
Nie można powiązać kolorów z nieruchomością, pokoje nie mają już konfiguracji, tworzenie ich dla kolorów staje się wykładnicze i niemożliwe do opanowania.
Pracujemy więc z Mycadtools od nieco ponad roku.
Wykres kolorów nie odpowiada temu, co chcemy zrobić, ale zobaczę z "wybierz materiał"
Dziękuję
Cześć acombien,
Przepraszam, że pomyliłem Color Chart z inną aplikacją, więc wyobrażam sobie, że możesz dostosować kolory na Color Chart? Wpisz nazwę, którą chcesz?
Czy w zespole mogę zastosować żądane kolory do części i wydobyć tę właściwość na obrazie?
Mamy tylko Solidworks 2016..... kompatybilność z Color Chart dopiero od wersji 2017...... :/
Witaj Maximus
Wszystkie informacje można znaleźć w dokumentacji online
https://help.visiativ.com/mycadtools/2021/fr/ColorChart.html
Tak, możesz stworzyć własną kartę kolorów RGB
Można zastosować kolor do komponentu w zespole i pobrać go jako właściwość części: wartości standardowe/rodzinne/nazwy/RGB
Na SW2016 niestety niewiele mogę zrobić!
Cdlt powiedział:
Dziękuję za odpowiedź acombier, to dobra droga do wypróbowania, bardziej niż naciskanie na kolejną wersję solidwokrów.
Antony, używamy tylko jednego materiału i może on mieć kilka kolorów. W zespole głowicy mogę więc zlecić umieszczenie wielu tych części bezpośrednio w zespole głowicy lub w podzespołach. Nie chcę tworzyć konfiguracji w pokojach, ponieważ one już mają konfiguracje i staje się to nie do opanowania. Dlatego chcę mieć możliwość zastosowania mojego koloru do części bezpośrednio w zespole (na przykład w przypadku wyglądu) i wyprowadzenia tego koloru w nomenklaturze. Gdybym mógł podać nazwę występu w nomenklaturze, byłoby świetnie.
Mam nadzieję, że jestem wystarczająco jasny ^^.
Klasa A+