Pobieranie wyglądów w programie Excel

Cześć wszystkim

Czy ktoś wie, czy możemy pobrać te wartości wyglądu w dokumencie Excela (lub innym).

Wyświetl załącznik

Dziękuję wam wszystkim.

liste_apparences.jpg

Witam

Nie jestem pewien, czy rozumiem twoje pytanie, więc przeformułuję.

Jeśli mówimy o  "wartościach wyglądu", to musimy odwołać się do ram odniesienia RAL

Jeśli mówimy o samych pozorach w sensie fotowidoku czy wizualizacji, to są to raczej tekstury, o których mówi się słowem wygląd. Są to pliki takie jak te z Luxology z rozszerzeniem LXO.

Po czym chcesz odzyskać w Excelu? Czy chodzi o kolory, czy nazwę plików wyglądu? Czy mógłbyś trochę rozwinąć?   

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Myślę, że chce wygenerować plik Excel, który zawiera listę części i kolor (żółty pe, anyż pe...) z nimi związany.

1 polubienie

Dzięki za odpowiedź Zozo_mp, ale to jest dokładnie to, co Sylk  powiedział, że chcę zrobić, wyjąć listę części z kolorowym ;)

Dziwne, moja odpowiedź pojawia się przed twoimi postami 

Zrozumiałem       (uff!!!!! )

Pachnie to jak makro! Z prawdopodobnie neutralnym plikiem płaskim między tymi dwoma.

W przeszłości (WHououououou) istniało makro, które kolorowało wszystkie części ASM: ale w taki sposób, że nikt nie jest tego samego koloru.

[HS  wł.]

Maximus! Jeśli chodzi o odpowiedź, która pojawia się wcześniej: jest to sytuacja, w której błąd staje się nową funkcją.
W każdym razie, czekając na nowe forum, chciałbym poznać eksperta, który zarządza obecną wersją, cholernie niefortunny

Przyzwyczaiłem się do tego, że czasami zdarzają się "eksperci od klapsów", którzy się gubią

[HS /wył.]

1 polubienie

Dziękuję Zozo_mp,

Jestem makro kulą , więc nie mogę jej zrobić, jak nazywasz "płaski neutralny plik"?

Chciałem już wiedzieć, czy jest jakiś sposób, aby uzyskać to w Excelu za pomocą podstawowych narzędzi Solid, a nawet za pomocą narzędzi MyCAD. 

Dziękuję za pomoc

Witam;

Dlaczego nie stworzyć nowych niestandardowych materiałów ze swoimi kolorami?
W ten sposób możesz je łatwo uzyskać w zestawieniach materiałów, wkładach,...., a tym samym również w Excelu.
Jest to trochę długie do stworzenia (w zależności od ilości różnych kolorów na materiał), ale na dłuższą metę zaoszczędzisz dużo czasu.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

Ten sam pokój może mieć kilka różnych kolorów, co oznacza, że będziemy musieli tworzyć konfiguracje, aby zarządzać różnymi kolorami, mamy około 10 możliwych kolorów, a pokoje mają już konfiguracje, staje się to wykładnicze i niemożliwe do opanowania. Stąd fakt, że w montażu zarządzane są tylko wyglądy. Odwróciłem już temat we wszystkich kierunkach, dlatego moje pytanie jest bardzo skoncentrowane na pozorach.

Witam;

Moim zdaniem o wiele łatwiej jest zarządzać materiałami (związanymi z kolorami lub farbami) bezpośrednio w rodzinach części (konfiguracjach), a nie w złożeniu.
Nawiasem mówiąc, bardzo łatwo jest usuwać/usuwać wyglądy w zespole (kliknij prawym przyciskiem myszy na zespole głowicy / menu wyglądu / ...). Co sprawia, że użycie jest ryzykowne w obecnym stanie.
Jeśli nie chcesz ponownie rysować wszystkich części według koloru, użyj Configuration Publisher (Solidworks) z listą opcji, aby wybrać stany wyświetlania lub materiały.
Istnieje również możliwość utworzenia nowej właściwości "Kolor" (menu rozwijane?) za pomocą edytora Solidworks lub za pomocą (Smartproperties).
Po przeprowadzeniu już pewnych badań po stronie makr dla innego projektu (omówionego na tym forum - ale zgubiłem nazwę), bardzo trudno jest odzyskać nazwy wyglądów w makrze ze złożenia (szczególnie z nazwą wyświetlaną (Pe-Yellow / Pe-Red ...), w porównaniu z prawdziwymi nazwami wyglądów Solidworks (ID plików)).
Pytanie pomocnicze: Czy twoje wystąpienia odnoszą się do ciał, powierzchni, funkcji?
-> Patrz: https://help.solidworks.com/2021/English/api/sldworksapi/Get_Appearance_Filename_Example_VB.htm
aby podjąć decyzję.

Pozdrowienia.

3 polubienia

Dziękuję MacLane,

Problem polega na tym, że te części mają już pewną liczbę konfiguracji (po prawej, po lewej, z tekstem lub bez itp.), więc konieczność ponownego tworzenia konfiguracji według koloru staje się wykładniczo monstrualną gazownią (mamy prawie 10 kolorów). Wiedząc wprawdzie, że te same części mogą być w różnych podzbiorach o różnych kolorach (więc będziemy musieli też tworzyć konfiguracje po podzbiorach), w skrócie zwróciłem już temat konfiguracji, jest to nie do odtworzenia :/ .

Kolory nakładamy na korpus elementu.

Dla Twojej informacji, link do tematu jest ten (patrz @Maclane):

https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/api-solidworks-supprimer-enlever-une-apparence-par-son-nom?page=0#answer-

Do dziś nie znalazłem, jak usunąć ten wygląd za pomocą nazwy lub jakiejkolwiek innej metody.

Rzeczywiście, to naprawdę nie jest łatwe.

Z mojej strony zielony kolor jest dodawany do części i indeksu montażu dla części, działam na materiałach, ale w przypadku zespołów nie jest to możliwe. A manipulacja z powrotem jest wtedy, gdy chcę wrócić do poprzedniej wskazówki (raczej rzadkiej i do tej pory wykonywanej ręcznie)