Pobieranie nazw części spawanych mechanicznie

Witam

Po złożeniu mebla w stanie spawanym mechanicznie tworzę plan całości wraz z nazwą. W tej nomenklaturze w kolumnie opisu dostaję nazwy moich profili (przykład: rura kwadratowa 50x50x2).

Następnie wracam do mojego zestawu, aby edytować każdy element, który składa się na mój zestaw. Używam więc funkcji "zapisz obiekty", dzięki której SolidWorks będzie edytować wszystkie części mojego zestawu w folderze. W tym miejscu pojawia się problem, SolidWorks edytuje wszystkie części mojego zestawu, ale nie zmienia ich nazw losowo (przykład: Body24, Body25, Adjust/Extend 12, Mechanicznie spawany element1, ...).

Więc moje pytanie brzmi, jak uzyskać spójną nazwę części?

Z góry dziękuję.

Zobacz materiał SW15

Witam, zwykle nazwy ciał są pobierane automatycznie:

Ogólnie rzecz biorąc, wolę pozostać przy bezpośrednim MEP od spawanego mechanicznie, aby skorzystać z właściwości spawanego modułu konstrukcyjnego wraz z jego listą spawanych części, zamiast odtwarzać zespół i części

4 polubienia

Witam

Musisz przejść do zakładki 3d, właściwości  mechaniki spawanej, podsumowania właściwości, opisu , a następnie wpisać wybraną ręcznie nazwę.

Niech moc będzie z tobą

mecano_soudee.jpg

Tak, zgadzam się z tym, co zaznaczyłeś, jest to metoda, której używam do wyodrębniania moich części, ale moje pytanie brzmi, czy mogę sprawić, by SolidWorks pobierał na przykład nazwy moich profili zamiast tych losowych nazw (Spawane mechanicznie1, węzł1, ...)

Witam

Musisz przejść do zakładki 3d, właściwości  mechaniki spawanej, podsumowania właściwości, opisu , a następnie wpisać wybraną ręcznie nazwę.

Niech moc będzie z tobą

mecano_soudee.jpg
1 polubienie

Tak, wprowadziłem już wartości opisu, aby uzyskać żądaną nazwę, ale gdy chcę zarejestrować moje części osobno, uzyskane nazwy pozostają: Element spawany mechanicznie ...

Witam

Moim zdaniem, albo przejdziesz do swojego 3D, zmienisz nazwę każdego ciała i zasugeruje ci, kiedy przejdziesz do rejestracji ciał, nazwy, które nadałeś, lub kiedy zarejestrujesz swoje ciała, klikniesz dwukrotnie na automatyczną nazwę, którą ci przypisze, zmienisz nazwę i klikniesz "zapisz".

Zobacz załączone wizualizacje.

renommer_les_corps.pdf

Tak, ale w niektórych zestawach przekraczam 100 sztuk, czy nie ma sposobu na automatyczne pobranie nazw?

Witam

Dla mnie myślę, że biorąc pod uwagę  , że zaczynasz od mechanicznie spawanej części wielobryłowej, a kończysz na poszczególnych częściach, koniecznie masz ogniwa tak martwą część.

Niech Moc będzie z wami.

Nie sądzę, żeby to było wykonalne. Jeśli tak, to jest to poza moją wiedzą, przepraszam.

W każdym razie, mogę wam zasugerować, abyście w swoich następnych poczęciach nazwali swoje ciała bezpośrednio, aby zaoszczędzić ten czas na końcu, ponieważ jest on rozprowadzany podczas poczęcia.

Dobranoc.

2 polubienia

Witam

Dobrą wiadomością w SW 2016 jest to, że opisy są w nazwie funkcji Feature manager, a zatem w nazwie obiektów, jeśli eksportujemy w złożeniu.

@+

2 polubienia

W SolidWorks 2016 nazwa Autoodzyskiwania pochodzi od ostatniej operacji znajdującej się na rurze 

Aby nazwać rurki i mieć nazwę automatyczną, tworzę usuwanie materiału, nazywając funkcję w taki sam sposób, jak nazwa napisana na rurze.

Na razie robię to ręcznie. 

Wolałbym, aby numer części był automatyczny, ale nie wydaje się to możliwe.

Na rysunku, gdy tworzymy listę rur, mamy listę z  numerem artykułu "Nr. artykuł"

oznacza to, że w 3D profile mają również numer.... Nie?

Czy możliwe jest uzyskanie tego rodzaju informacji?