Witam
To wszystko w moim pytaniu, czy jest sposób na odzyskanie tych zmiennych, patrz załączony plik.
Dziękuję
variable_mep_dnas_fichier_excel.doc
Witam
To wszystko w moim pytaniu, czy jest sposób na odzyskanie tych zmiennych, patrz załączony plik.
Dziękuję
Witam
Możesz skorzystać z narzędzia MyCADTools INTEGRATION i wygenerować raport z listą właściwości. Otrzymasz plik .csv, który możesz otworzyć w programie Excel.
Jaki jest Twój cel? Wypełnić części SolidWorks za pomocą programu Excel, czy po prostu wyświetlić listę właściwości plików w skoroszycie?
Czy właściwości plików są zawarte w instalacjach czy w częściach i złożeniach?
Utworzyłem makro, które wypełnia części i złożenia ze skoroszytu programu Excel. Wymaga to jednak wielu adaptacji, ponieważ opracowałem je zgodnie ze specyfiką naszego użytkowania. Jeśli jesteś zainteresowany, mogę zrobić samouczek.
W przeciwnym razie najłatwiejsze jest dla mnie narzędzie SmartBom.
Witam
W przeciwnym razie jest to możliwe, tworząc niestandardową listę materiałów (z odpowiednim szablonem), a następnie eksportując ją do Excela (za pomocą prostego kliknięcia prawym przyciskiem myszy na liście materiałów).
Niezależnie od tego, czy w pliku części, czy w pliku MEP, chcę pobrać zmienne, aby wyświetlić je w pliku Excel zgodnie z ich numerem planu.
Lucas, czy masz jakiś przykład do pokazania, rozumiem, ale nie mogę sobie tego wyobrazić.
Jeśli masz narzędzia MyCAdTools, możesz użyć SmartBom.
W przeciwnym razie na rysunku zostanie utworzona nomenklatura ze zmiennymi, które mają zostać pobrane. A potem, jak wspomniano, @.PL klikasz na tabelę i zapisujesz ją pod eet w formacie Excela.
Po prostu utwórz szablon BOM, który jest identyczny z tym, który chcesz uzyskać w programie Excel.
Obejrzyj ten samouczek, aby dowiedzieć się, jak utworzyć szablon BOM:
http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/creer-ses-modeles-de-nomenclature.html
A z SolidWorks wszystko, co musisz zrobić, to wstawić zestawienie materiałów do złożenia lub rysunku.
Nie chodzi o to, aby wymienić części zespołu, ale o to, aby wymienić wszystkie części pliku, wszystkie części, które ja i mój kolega narysowaliśmy w 2014 roku.
Rzeczywiście, dla kawałka to nie zadziała!
Przepraszam, że nie obudziłem się dziś rano!
Podobna prośba znajduje się tutaj:
https://forum.solidworks.com/thread/44957
Przepraszam, że się powtarzam, ale SmartBom działa na folderze...
Mam to, czego potrzebujesz:
SMARTBOM (jedno z narzędzi Axemble).
Kolumny konfiguruje się zgodnie ze swoimi właściwościami
Wybierasz folder
Pozwalasz, aby narzędzie robiło swoje
eksportujesz do Excela
I to wszystko.....
Mówiłem to już trzy razy...:-)
@Mathieu,
Jeśli masz narzędzia , jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
Nie, nie. Nie ma problemu!
Przede wszystkim pytanie brzmi: Czy masz narzędzia MyCadTools?
Tak, mam je
Ale czy mogę zrobić moją konfigurację na smartbom automatycznie pobrać ją w Excelu, aby wszystkie osoby miały dostęp?
Tak oczywiście!
Taka jest zasada działania SmartBom. Wybierasz wszystkie zmienne, które chcesz uzyskać w programie Excel. Zastosujesz swój szablon do żądanego folderu. I na koniec eksportujesz go w formacie Excel.
Polecam szkolenie z narzędzi na stronie MyCadServices, aby nauczyć się podstaw.
http://www.mycadservices.com/store/fr/formation/mycadtools/utilitaires-smartbom.html
Jeśli potrzebujesz pomocy, daj nam znać, znamy się na tym!!!
Pamiętaj, aby zapisać szablon tabeli (aby zapisać tabelę właściwości), a także swój projekt (który uwzględnia szablon tabeli i opcje Twojego zestawienia / lub nomenklatury).