Odzyskiwanie własności tabeli strony wzorcowej

Cze wszystkim

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe byłoby pobranie nazwy tabeli szablonu , jak również nazwy parametru arkusza blachy, we właściwościach Solidworks. Chciałbym z nich skorzystać, aby móc je wyświetlić na mojej mapie.

Z góry dziękuję

gabarit_de_tolerie.png

Dobry wieczór

Nie ma funkcji, która natywnie pozwala na pobranie tej wartości w Solidworks.

Można jednak użyć makra, aby znaleźć tę wartość i zapisać ją we właściwościach niestandardowych.

Załączone przeze mnie makro szuka listy spawanych części, przechodzi do szukania brył, sprawdza, czy jest to blacha.

Jeśli jest to arkusz blachy, pobieramy funkcje, które utworzyły bryłę, sprawdzamy, czy jest to funkcja arkusza blachy.

Jeśli tak jest, pobieramy właściwości funkcji i zapiszemy interesujący nas parametr w niestandardowych właściwościach korpusu listy części spawanych.

Dzięki tej metodzie możliwe jest również odzyskanie współczynnika K, grubości, promienia gięcia itp.

W instalacji MEP wszystko, co musisz zrobić, to umieścić listę spawanych części i dodać kolumnę wskazującą na właściwość "UsedBendTable".

Pozdrowienia.

getbendtablespecification.swp
2 polubienia

Dziękuję Yves.T za odpowiedź, rzeczywiście to działa!

Czy możliwe jest również pobranie nazwy parametru arkusza blachy (jak na załączonym wydruku ekranowym)? Ponieważ potrzebuję obu informacji na temat mojego planu.

gabarit_de_tolerie.png