Pobieranie części nazwy dokumentu SmartProperties

Witam

Nazwy moich dokumentów Solidworks mają postać 1_2_3_4. Wszystkie słowa są oddzielone znakiem _.

Chciałbym pobrać ciąg 2_3 (w przykładzie) za pomocą właściwości,  tj. usunąć pierwsze i ostatnie słowo. Wiedząc, że nazwa mojego dokumentu składa się ze zmiennej liczby słów: 1_2_3_4_5 lub 1_2_3_4_5_6 lub tak dalej...

Masz pomysł?

Pozdrowienia

Musisz spróbować z opcją ciągu, biorąc opcję odzyskaj znaki do n na początku, a następnie opcję podziału.

Z drugiej strony, ponieważ masz kilka separatorów, aby uzyskać nową nieruchomość, być może będziesz musiał to zrobić w kilku krokach.

Wykonaj kilka testów na tworzonych dokumentach i zobacz, co się stanie w miarę postępów.

Ale w tym pomyśle myślę, że musisz użyć podziału dla pola 2, innego dla pola 3 i wszystko łączysz.

Chyba, że uda Ci się to zrobić w jednym kroku

1 polubienie

Witam

Użyj 2 ciągów z opcją Split, a następnie konkatenacją, zrobiłem ci plik Word ze zrzutami ekranu.

Miłego dnia

Mick

param_smart.docx
2 polubienia

Najwyraźniej @sbadenis był szybszy :)

Myślałem o tym niestety, ponieważ moja liczba słów jest zmienna, to skomplikowane.

Ponieważ w moim przykładzie 1_2_3_4 muszę jeszcze wziąć pod uwagę zdarzenie, inaczej byłoby to 1_2_3_4_5.

Musiałbym więc wykonać 3 funkcje podziału (dla 2, dla 3 i dla 4), ale jeśli ponownie użyję SmartProperties dla pokoju w 1_2_3_4, 4 zostaną uwzględnione w moim połączeniu.

W tym przypadku zamiast pluć bierzesz funkcję na początku zamiast dzielić, a następnie funkcję na końcu.

to, co nadaje funkcję początku, wyklucza początek aż do  _

1_2_3_4_5_6

co daje 2_3_4_5_6

potem na końcu

co daje

2_3_4_5 lub 2_3, na przykład 1_2_3_4

Na początku lub na końcu zaczyna szukać tego, co znajduje się przed lub po pierwszej napotkanej postaci:

tak dla 1_2_3_4_5

Na początku 1_

na końcu _2_3_4_5

1 polubienie

Efektywnie po próbie bierze pod uwagę 1. separator, w każdym razie ten tuż po 1.

Obawiam się, że w tej chwili nie ma działającego rozwiązania.

Z drugiej strony, w każdym przypadku składasz wniosek na infolinię za pośrednictwem biletu, więc jeśli nie ma rozwiązania, można złożyć wniosek o poprawę.

Wreszcie pojawi się rozwiązanie makro, które uruchamia się na przykład w inteligentnym trybie za pomocą wykonywania, ale teraz nie mogę ci już pomóc w vba!

Okej, i tak dziękuję za odpowiedzi!