Mam nieco skomplikowane pytanie dotyczące rodziny pomieszczeń, która steruje podziałką linijką za pomocą notatek wprowadzonych do niestandardowych właściwości. Używam tej funkcji w Excelu rodziny części (na końcu przetwarzania równania): =IF(OR(ESTERROR($Y$64);$Y$64=""); ""; CTXT($Y 64 USD; 2; FAŁSZ)) Pozwala mi to wyświetlić lub nie podziałkę, która wygląda tak: 32,25. Nie jestem ekspertem i ta formuła była tworzona krok po kroku, aby uzyskać to, czego chciałem.
Na razie mam wynik, który chcę, ale nadal jest problem, gdy równanie daje fałszywy wynik, proszę o wyświetlenie "pustej" notatki, stąd cudzysłowy w równaniu (przed CTXT...). Jednak, gdy SolidWorks pobiera void z właściwości niestandardowej, wynikiem ($Erreur) jest to, że przechodzi ona następnie do mojej notatki i wyświetla ją w CAD.
Chcę, aby nic nie wyświetlał, moja ocena nie ma napisu, więc wynik jest pusty, a nie ($Erreur). Nie wiem, czy udało mi się się zrozumieć, bo nie jest łatwo to wytłumaczyć...
Domyślam się, że postawienie kropki lub spacji nie jest możliwe, spróbuj zamienić "" na CAR(0), co da: =IF(OR(ISTERROR($Y$64);$Y$64=""); SAMOCHÓD(0); CTXT($Y 64 USD; 2; FAŁSZ))
To był dobry pomysł, wykopałem go, próbując z postacią 160, 32 itp. Ale nic nie pomaga, nie daje pożądanego rezultatu. Zastanawiam się, czy w SolidWorks jest opcja, aby zignorować błąd pustej właściwości niestandardowej i po prostu nic nie pisać. Szukałem, ale nie mogłem znaleźć tej opcji.
Dla solidworks zwykle nie ma problemu, jeśli właściwość jest pusta. (Mam części, w których tak jest i nie ma pomyłki.
Dla programu Excel w celach informacyjnych (źródło: https://nebuleuse-bougies.com/comment-ecrire-cellule-vide-dans-une-formule-excel-3879):
Jak zrobić pustą komórkę programu Excel?
Jeśli wartość wynosi zero, użyj formuły podobnej do poniższej, aby zwrócić pustą komórkę: = JEŻELI (A2-A3 = 0 ; â€â€; A2-A3) Zobacz artykuł: Jak do kogoś zadzwonić?
Jak obliczyć puste komórki? Aby policzyć liczbę pustych komórek, po prostu użyj funkcji NB. BIAŁY z Excela. Więcej szczegółów: Pusty tekst (= " ") jest traktowany jako puste pole (brak wartości), mimo że w rzeczywistości nie jest pusty.
Zamieniłem w równaniu "" na "" i wynik jest dziwny. SolidWorks zachowuje w pamięci wartość, którą wyświetliłby, gdyby nie było błędów , a zamiast wyświetlać "nic" lub ($Erreur), oprogramowanie wyświetla wartość 32,75... Więc to wcale nie jest dobre ^^.
Jak wyjaśniłem, jestem daleki od bycia ekspertem w formułach Excela, tworzę swoje formuły poprzez testowanie, więc może się zdarzyć, że w końcu formuła nie wytrzyma pod względem czystości kodowania. Jednak CTXT jest przydatny tylko z jednego powodu, gdy zamienię go na ZAOKRĄGLANIE i wskazanie 2 miejsc po przecinku, SolidWorks automatycznie zaokrągla liczby kończące się na 0. Kończymy z 32,9 zamiast 32,90 (czego potrzebuję). W przypadku OR zaczynam nie pamiętać "dlaczego", wiem tylko, że reagował na inny błąd w mojej formule (prawdopodobnie można go usunąć i zrobić inaczej). To nie rozwiązuje problemu, SolidWorks ciągle wyświetla "($ERREUR)" podczas pobierania pustej właściwości niestandardowej i pokazuje mi ją w moich notatkach :(
Ten sam problem występuje również w rodzinie części, gdy piszesz formułę, " " zamienia się w nic i umieszcza notatkę, która używa właściwości, w błędzie.