Pobieranie wartości właściwości

Witam

Dsl, nie mam ostatnio zbyt wiele czasu do spędzania na forum. Dużo pracy
Utknąłem na problemie
We właściwościach listy części spawanych szukam połączenia dwóch wartości właściwości.
Przykład:
Mam wartość właściwości "hi" "thing"
a we właściwości "thingy" chcę odzyskać wartość "hi" + "bidule"

Próbowałem wprowadzić wartość $PRP:"Hi" w "Thingy", aby uzyskać wartość "Hi", ale to nie działa

Czy masz jakiś trop?

Z góry dziękuję

2 polubienia

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/la-concatenation-de-proprietes-dans-solidworks-aout-2014

Będziesz musiał znaleźć swoją odpowiedź

@+ ;-)

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, ale już tego próbowałem, ale działa to tylko w klasycznych właściwościach, ale nie we właściwościach listy lutowanych części.

Nie mogę odzyskać wartości właściwości, która znajduje się na liście elementów spawanych

1 polubienie

Witam

A jeśli klikniesz prawym przyciskiem myszy na każdy ze swoich elementów, a następnie klikniesz właściwości i wypełnisz swoje osobiste właściwości (załączony ekran), które następnie pobierzesz z listy spawanych części

sans_titre.jpg
3 polubienia

Pokaż nam wartości, których nie możesz odzyskać

Screeny są mile widziane ;-)

2 polubienia

Oto zrzut ekranu
w rzeczywistości chciałbym uzyskać wartość właściwości Type we właściwości DESCRIPTION, aby połączyć ją z czymś innym

capture.png
2 polubienia

Testowanie prądu przemiennego

ale będzie można łączyć tylko zadeklarowane wartości

Rozwiąż test

Czekam na odpowiedź @+

Witam, moja odpowiedź w ogóle ci nie pomoże, ale podoba mi się sposób, w jaki opisałeś swój problem! :) bierzesz "hi", które ma wartość "thing" itp.

Doskonałe! Zabawne, ale jasne! Ukradłbym ten pomysł! 

Pozdrowienia

3 polubienia

Excel - Łączenie danych

Excel - Using the CONCATENATE functionNAMExcel - Concaténer des donnéesOExcel - Concatenar dadosBR

Grudzień 2016 r.

Konkatenacja danych

Jak połączyć wiele danych w jednym wyrażeniu 

Cel

W arkuszu kalkulacyjnym jest to: 

Łączenie wielu danych w jedno wyrażenie
Dane te są umieszczane w różnych miejscach (w tym w kilku arkuszach tego samego pliku), a my chcemy je ze sobą połączyć, tworząc grupę słów lub zdanie. 

Metoda (wzór)

Metoda jest prosta, nawet jeśli termin techniczny jest odpychający!

• W kolumnie A mam listę nazwisk, w kolumnie B odpowiadające im imiona, a w C numer rejestracyjny.
  • W komórce D2, jeśli umieszczę formułę =A2&B2 , zostanie ona wyświetlona na przykład jako "KOWALSKI".
  • Jeśli poprawię formułę, wpisując =A2&" "&B2 , zobaczę "DUPONT Abelard".
  • W komórce E2, jeśli umieszczę formułę = A2&B2&C2 zostanie wyświetlony "DUPONTAbélard804".
  • Jeśli poprawię formułę, wpisując =A2&" "&B2&" N° "&C2 , wyświetli się "DUPONT Abélard N° 804".

Pisanie za pomocą

Zamiast używać znaku handlowego "i", możemy bardziej prozaicznie użyć funkcji ZŁĄCZ.TEKSTY(), która daje dokładnie ten sam wynik...  
Powyższe cztery formuły zostaną napisane odpowiednio

• =ZŁĄCZ.TEKST(A2; B2)
  • =ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; B2)
  • =ZŁĄCZ.TEKST(A2; Klasa B2; C2)
  • =ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; Klasa B2; "Nie."; C2)

Zastosowanie w bazie

Jeśli dodam do mojego arkusza, w komórce X1, fraza " jest wymieniona pod numerem ", 
a jeśli chcę wyświetlić w F2 zdanie "KOWALSKI Abelard jest wymieniony pod numerem 804", to powtórzyć tę samą czynność w całej kolumnie F, mam do wyboru wzory:

• =A2&" "&B2&" jest wprowadzany pod numerem "&C2
  • =ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; Klasa B2; " wpisuje się pod numerem "; C2)
  • =A2&" "&B2&$X$1&C2
  • =ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; B2;$X 1 USD; C2)

a jeśli ustawię nazwę "afno" dla komórki X1,

• =A2&" "&B2&afno&C2
  • =ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; Klasa B2; AFNO; C2)

te sześć formuł można bez problemu skopiować, a Excel dba o dostosowanie odwołań do formuł.

Typy danych, które mogą być używane

Wynikiem konkatenacji jest tekst.  
W związku z tym dane są najpierw przekształcane w tekst, a następnie umieszczane od końca do końca. 
W ten sposób tracimy WSZYSTKIE specyficzne formaty wyświetlania: procenty, ułamki dziesiętne, daty, godziny, telefon, ubezpieczenie społeczne... Wszystkie wartości liczbowe w formacie standardowym. 
Biorąc to pod uwagę, i jak pokazują te przykłady, możemy dodać

• zawartości komórki
    • oznaczone przez odniesienie do komórki: A2
    • oznaczona nazwą zdefiniowaną dla komórki: AFNO
  • wyrażenia tekstowe w cudzysłowie: " N° "
  • Numery w formacie standardowym: 804.

Przypadki użycia

• 1- Zebranie tytułu, nazwiska i imienia w jednym oznaczeniu
  • 2- Zbierz ulicę, kod pocztowy i miasto w jednym wierszu adresu
  • 3- Zdobądź uprzejme powitanie, podając tytuł i imię
  • 4- Utwórz pole korespondencji bezpośredniej z frazą taką jak "Młody Abelard ma 7 lat".
  • 5- Przekształcenie liczby w ciąg znaków poprzez połączenie jej z pustym ciągiem, np . . =A1&"" jest odpowiednikiem =TEKST(A1; "Standardowy" ): Jest to szybka metoda naprawiania rozbieżności formatów w uszkodzonych bazach danych (związanych ze specjalnym kopiowaniem/wklejaniem, wartościami

Dziękuję za odpowiedź
Obraz jest trochę mały (trudny do odczytania)
ale z tego co widzę, że robisz:
$PRP:"Materiał" - $PRP:"Waga" i szacowana wartość dobrze pasują
Z drugiej strony robisz to w klasycznych niestandardowych właściwościach pokoju
To właśnie robiłem w tym przypadku i rzeczywiście zgadzam się z tobą, to działa
Z drugiej strony, gdy robisz to samo we właściwościach listy lutowanych części, cóż, to nie działa
Po co??? Nie mogę tego zrozumieć
Jakbyśmy nie mogli tego zrobić...

Wstawię dla Ciebie zrzuty ekranu

propriete_perso_classique.png

Oto zrzut ekranu z listy spawanych części

proprietes_perso_-_liste_de_pieces_soudees.png

Spójrz na swoje przestrzenie kapitałowe?

Witam

Spójrz tam; To prawie to samo. Umieściłem szablon formuły, aby pobrać właściwości, spójrz, że mam załącznik z odzyskiwaniem różnych właściwości, aby utworzyć znaczniki. Weź fragment z jednego z moich ostatnich postów

http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/solidworks-text-dymamique

Albo jest to:

http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/concaténer-du-texte-dans-les-familles-de-pièces-solidworks

Z pamięci wydaje mi się, że infolinia powiedziała mi, że właściwości listy lutowanych części nie są możliwe do połączenia (błąd SW), to dotyczy wersji sw2014.

Chciałem połączyć grubość blachy (pobrać z listy spawanych części z inną wartością) i to też nie zadziałało.

@gt22 Nie mam żadnych problemów ze spacją ani z pisownią

@ac kobra nie sądzę, aby problem wynikał z konkatenacji, ponieważ kiedy próbuję odzyskać wartość prostej właściwości, wynik jest identyczny.
Ponadto konkatenacja nie odbywa się tak jak w programie Excel. cóż, tylko przeleciałem.
Nadal zamierzam przyjrzeć się bardziej szczegółowo temu, co mi opublikowałeś.

@sbadenis wynik jest taki sam bez konkatenacji

Witam

Dlaczego nie stworzysz fałszywego szkicu, którego długość wynosiłaby = do trick+bidule.wszystko, co pozostałoby do zrobienia, to pobranie tej wartości z właściwości.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

@OBI WAN nie mogę tego zrobić, ponieważ nie chodzi o wartości liczbowe

Otóż podczas kopania zauważyłem to
Kiedy $PRP "Nazwa mojej właściwości" we właściwościach listy części spawanych, otrzymuje mi wartość właściwości "Nazwa właściwości", która znajduje się w klasycznych właściwościach niestandardowych, a nie w właściwościach listy części spawanych

więc myślę, że to komenda "$PRP" nie może być właściwa
Widziałem inną nazwę w sieci, ale nie mogłem jej zmusić do działania "$PRPWLD"

2 polubienia
Aby odpowiedzieć na to pytanie, stworzono samouczek.
Aby uzyskać dostęp do tego samouczka, kliknij ten link:
JAK POŁĄCZYĆ TEKST NA LIŚCIE SPAWANYCH CZĘŚCI MECHANICZNYCH
2 polubienia

Zobacz ten link:

http://content.lynkoa.com/forum/mises-en-plan/propri%C3%A9t%C3%A9-avec-longueur-flanc-et-largeur-flanc?page=1

Albo ten

http://www.lynkoa.com/forum/3d/annotation-fond-de-plan