Dsl, nie mam ostatnio zbyt wiele czasu do spędzania na forum. Dużo pracy Utknąłem na problemie We właściwościach listy części spawanych szukam połączenia dwóch wartości właściwości. Przykład: Mam wartość właściwości "hi" "thing" a we właściwości "thingy" chcę odzyskać wartość "hi" + "bidule"
Próbowałem wprowadzić wartość $PRP:"Hi" w "Thingy", aby uzyskać wartość "Hi", ale to nie działa
A jeśli klikniesz prawym przyciskiem myszy na każdy ze swoich elementów, a następnie klikniesz właściwości i wypełnisz swoje osobiste właściwości (załączony ekran), które następnie pobierzesz z listy spawanych części
Łączenie wielu danych w jedno wyrażenie. Dane te są umieszczane w różnych miejscach (w tym w kilku arkuszach tego samego pliku), a my chcemy je ze sobą połączyć, tworząc grupę słów lub zdanie.
Metoda (wzór)
Metoda jest prosta, nawet jeśli termin techniczny jest odpychający!
W kolumnie A mam listę nazwisk, w kolumnie B odpowiadające im imiona, a w C numer rejestracyjny.
W komórce D2, jeśli umieszczę formułę =A2&B2 , zostanie ona wyświetlona na przykład jako "KOWALSKI".
Jeśli poprawię formułę, wpisując =A2&" "&B2 , zobaczę "DUPONT Abelard".
W komórce E2, jeśli umieszczę formułę = A2&B2&C2 zostanie wyświetlony "DUPONTAbélard804".
Jeśli poprawię formułę, wpisując =A2&" "&B2&" N° "&C2 , wyświetli się "DUPONT Abélard N° 804".
Pisanie za pomocą
Zamiast używać znaku handlowego "i", możemy bardziej prozaicznie użyć funkcji ZŁĄCZ.TEKSTY(), która daje dokładnie ten sam wynik... Powyższe cztery formuły zostaną napisane odpowiednio
=ZŁĄCZ.TEKST(A2; B2)
=ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; B2)
=ZŁĄCZ.TEKST(A2; Klasa B2; C2)
=ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; Klasa B2; "Nie."; C2)
Zastosowanie w bazie
Jeśli dodam do mojego arkusza, w komórce X1, fraza " jest wymieniona pod numerem ", a jeśli chcę wyświetlić w F2 zdanie "KOWALSKI Abelard jest wymieniony pod numerem 804", to powtórzyć tę samą czynność w całej kolumnie F, mam do wyboru wzory:
=A2&" "&B2&" jest wprowadzany pod numerem "&C2
=ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; Klasa B2; " wpisuje się pod numerem "; C2)
=A2&" "&B2&$X$1&C2
=ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; B2;$X 1 USD; C2)
a jeśli ustawię nazwę "afno" dla komórki X1,
=A2&" "&B2&afno&C2
=ZŁĄCZ.TEKST(A2; " "; Klasa B2; AFNO; C2)
te sześć formuł można bez problemu skopiować, a Excel dba o dostosowanie odwołań do formuł.
Wynikiem konkatenacji jest tekst. W związku z tym dane są najpierw przekształcane w tekst, a następnie umieszczane od końca do końca. W ten sposób tracimy WSZYSTKIE specyficzne formaty wyświetlania: procenty, ułamki dziesiętne, daty, godziny, telefon, ubezpieczenie społeczne... Wszystkie wartości liczbowe w formacie standardowym. Biorąc to pod uwagę, i jak pokazują te przykłady, możemy dodać
zawartości komórki
oznaczone przez odniesienie do komórki: A2
oznaczona nazwą zdefiniowaną dla komórki: AFNO
wyrażenia tekstowe w cudzysłowie: " N° "
Numery w formacie standardowym: 804.
Przypadki użycia
1- Zebranie tytułu, nazwiska i imienia w jednym oznaczeniu
2- Zbierz ulicę, kod pocztowy i miasto w jednym wierszu adresu
3- Zdobądź uprzejme powitanie, podając tytuł i imię
4- Utwórz pole korespondencji bezpośredniej z frazą taką jak "Młody Abelard ma 7 lat".
5- Przekształcenie liczby w ciąg znaków poprzez połączenie jej z pustym ciągiem, np . . =A1&"" jest odpowiednikiem =TEKST(A1; "Standardowy" ): Jest to szybka metoda naprawiania rozbieżności formatów w uszkodzonych bazach danych (związanych ze specjalnym kopiowaniem/wklejaniem, wartościami
Dziękuję za odpowiedź Obraz jest trochę mały (trudny do odczytania) ale z tego co widzę, że robisz: $PRP:"Materiał" - $PRP:"Waga" i szacowana wartość dobrze pasują Z drugiej strony robisz to w klasycznych niestandardowych właściwościach pokoju To właśnie robiłem w tym przypadku i rzeczywiście zgadzam się z tobą, to działa Z drugiej strony, gdy robisz to samo we właściwościach listy lutowanych części, cóż, to nie działa Po co??? Nie mogę tego zrozumieć Jakbyśmy nie mogli tego zrobić...
Spójrz tam; To prawie to samo. Umieściłem szablon formuły, aby pobrać właściwości, spójrz, że mam załącznik z odzyskiwaniem różnych właściwości, aby utworzyć znaczniki. Weź fragment z jednego z moich ostatnich postów
Z pamięci wydaje mi się, że infolinia powiedziała mi, że właściwości listy lutowanych części nie są możliwe do połączenia (błąd SW), to dotyczy wersji sw2014.
Chciałem połączyć grubość blachy (pobrać z listy spawanych części z inną wartością) i to też nie zadziałało.
@gt22 Nie mam żadnych problemów ze spacją ani z pisownią
@ac kobra nie sądzę, aby problem wynikał z konkatenacji, ponieważ kiedy próbuję odzyskać wartość prostej właściwości, wynik jest identyczny. Ponadto konkatenacja nie odbywa się tak jak w programie Excel. cóż, tylko przeleciałem. Nadal zamierzam przyjrzeć się bardziej szczegółowo temu, co mi opublikowałeś.
Dlaczego nie stworzysz fałszywego szkicu, którego długość wynosiłaby = do trick+bidule.wszystko, co pozostałoby do zrobienia, to pobranie tej wartości z właściwości.
@OBI WAN nie mogę tego zrobić, ponieważ nie chodzi o wartości liczbowe
Otóż podczas kopania zauważyłem to Kiedy $PRP "Nazwa mojej właściwości" we właściwościach listy części spawanych, otrzymuje mi wartość właściwości "Nazwa właściwości", która znajduje się w klasycznych właściwościach niestandardowych, a nie w właściwościach listy części spawanych
więc myślę, że to komenda "$PRP" nie może być właściwa Widziałem inną nazwę w sieci, ale nie mogłem jej zmusić do działania "$PRPWLD"