Desperacko próbuję zmienić rozmiar szkicu... Pozwól, że wyjaśnię!
Kupiłem w Internecie DXF z wzorem, który chcę wyciąć laserowo. Mój wzór ma określony rozmiar, któremu mogę nadać wartość skali, aby był większy lub mniejszy na X i na Y, proporcjonalnie do mojego oryginalnego wzoru.
Mój problem polega na tym, że chcę zmienić proporcje i nie mogę znaleźć, jak wykonać tę operację, która wydaje mi się podstawowa. Czy ktoś wie, jak to zrobić?
Transformacja geometryczna, która jest mniej trywialna, niż się wydaje: koła stają się elipsami, kwadraty stają się równoległobokami lub rombami, kąty nie są zachowane. Nie widzę natychmiastowego rozwiązania z SolidWorks, ale...
Prosta propozycja: 1- Zaimportuj plik DXF jako szkic SolidWorks do części 2- Umieść szkic w płaszczyźnie widoku (ekranu), a następnie zorientuj ten widok tak, aby uzyskać pożądaną redukcję, obracając się wokół y, aby uzyskać redukcję następującą po x (lub wokół x, aby uzyskać redukcję następującą po y). Konstrukcja planu aneksu pozwala na precyzyjną orientację 3- Zapisz w formacie DXF, zaznaczając pole "W toku" w obszarze "Widoki do eksportu".
Należy sprawdzić kąt orientacji alfa widoku cos(alfa) = k, gdzie k jest współczynnikiem redukcji w pożądanym kierunku (k < 1).
Metoda odpowiada na to pytanie wadą polegającą na zastąpieniu zakrzywionych elementów (okręgów, elips, splajnów itp.) szeregami segmentów. Rygor geometryczny przegrywa, ale być może wystarczy do wycięcia elementu dekoracyjnego.
Witam i dziękuję wam obojgu, którzy mi odpowiedzieli.
W międzyczasie kontynuowałem trochę poszukiwań i znalazłem rozwiązanie, którego szukałem.
Zaimportowałem mój DXF jako szkic 2D do części, a następnie nadałem mu grubość, czyniąc go bazowym arkuszem blachy (moduł Sheet Metal)
Po przekształceniu w objętość dostępna jest funkcja "Skala", którą można znaleźć w "Wstaw \ Funkcja \ Skala" i która pozwala rozciągnąć 3D do żądanych proporcji za pomocą współczynników skali, które mogą być różne w X, Y i Z.
Zasadniczo próbowałem wykonać operację ze szkicu, kiedy trzeba pójść trochę dalej i zrobić to w części objętościowej!
Z drugiej strony, aby umieścić rozwiązane to nie jest w tytule z [Rozwiązany], ale pod najlepszą odpowiedzią musisz kliknąć w link "ta odpowiedź rozwiązała mój problem" lub coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnego sformułowania.