Prostowanie rdzenia utworzonego z wykresu punktowego

Witam

w Solidworks mam pręt, który został wykonany za pomocą chmury punktów i na potrzeby procesu muszę go wyprostować (podobnie jak kolbę) aby wydobyć współrzędne oznaczenia ponieważ odbywa się to przed zgięciem pręta.

Nie wiem, jak to zrobić.

Dziękuję

Witam

Wszystko zależy od jakości trzpienia po przekształceniu w część i liczby zagięć w kilku kierunkach.
Osobiście przeszedłbym przez splajn 3D znajdujący się zamiast neutralnego włókna. Dość łatwo jest odchylić pozycję neutralnego włókna na bok. Po przekształceniu splajnu w trajektorię natychmiast znamy wymiar między końcem pręta a położeniem oznaczenia.
Dokładność zależy od siły łokci, jeśli jest to kształt spaghetti bez gwałtownego łokcia proponowana przeze mnie metoda sprawdza się bardzo dobrze.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam, dziękuję za odpowiedź, to rzeczywiście dość łagodna krzywizna. To, co proponujesz, pozwoli mi zachować wszystkie elementy składowe tego obiektu? (Średnice, oznaczenia i fazowanie). A może jest to po prostu odczyt wybrzeża?

Witam @bengous

Dopóki nie widzimy obrazu ze sztuki, a zwłaszcza obrazu drzewa stworzenia, nie możemy powiedzieć nic poważnego. Jeśli część jest idealna lub jeśli jest źle zbudowana, na przykład ze źle zszytymi powierzchniami (pierwotnie chmury ściegu)
Opublikuj zdjęcia lub utwór.

Proponowana przeze mnie technika polega na szkicu 3D, więc w ogóle nie dotyka początkowego projektu.

Pozdrowienia

PS: mówisz o komponentach tego obiektu, ja wolałbym mówić o funkcjach, ale hej ;-)

@tous
jeśli dysponujesz techniką bezpośredniego wymiarowania splajnu 3D  bez przechodzenia przez trajektorię, byłoby to bardzo przydatne w tym przypadku. Mam inną technikę, ale zależy to od stopnia precyzji, do którego dąży się długości linii i charakteru krzywych (tutaj uchodzą za miękkie)

Dokumenty są poufne, więc nie mogę.
Udało mi się uzyskać wycenę z splajnu, co w moim przypadku jest znacznie wygodniejsze.

Dzięki za odblokowanie mnie!