Rysunek referencyjny

Witam

Szukam makra lub pomocy w tworzeniu makra.
Regularnie kopiujemy kawałki z jednej skrzynki do drugiej i nie zawsze w czysty sposób z "Kompozycją na wynos". Jeśli rysunek został skopiowany z częścią, a następnie zmieniono jej nazwę bez podania odniesienia do nowej części, otrzymamy nową płaszczyznę, która będzie wskazywać na starą część. Początek problemów
Chciałbym pobrać odniesienie do rysunku, wyświetlić je (do kontroli) lub skopiować do pliku tekstowego w celu ręcznego sterowania. Wtedy dostosuję go do montażu lub oparcia.
Czy masz jakieś leady?
Dziękuję.

Klasa A+

Witam

Jeśli chcesz zrobić czyste nagranie, radzę pobrać mój samouczek "zapisz jako" dostępny na Lynkoa:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-enregistrer-sous-avec-solidworks

W przeciwnym razie, czy mógłbyś wyjaśnić trochę  więcej, czego chcesz? Jak się regenerujesz? Pokazać gdzie? Z części czy złożenia SolidWorks?

1 polubienie

wystarczy dodać notatkę na mapach bazowych o następującej treści: $PRPSHEET:"Nazwa pliku SW"

Spowoduje to wyświetlenie nazwy pomieszczenia używanego w rzutach.

1 polubienie

Witam

Po zmianie nazw wszystkich części, a także rysunków, po prostu otwórz pokój i kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie wybierz Otwórz rysunek, a tam pokój wyszuka rysunek o tej samej nazwie i ponownie utworzy w nim łącze.

ouverture_mise_en_plan_par_la_piece.docx

Witam

Nie rozumiem tego, ale jeśli chcesz zabrać swoje części i swoje plany w tym samym czasie  , upewnij się, że 2d i 3d są w tym samym folderze. Następnie stwórz swoją kompozycję, sprawdź, dołącz rysunki, a następnie zmień nazwy części i zespołów. W ten sposób  twoje nowe elementy znajdą się na twoich nowych płaszczyznach.

Niech Moc będzie z wami.

compo.jpg

Witam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Klasycznie posługujemy się kompozycją na wynos, ale czasami utwory powstają w pośpiechu, bo są bardzo blisko.

Jeśli osoba skopiuje rysunek, zmieni jego nazwę, ale nie poprawi linku do odniesienia, to jest to bazzard, Przykład: 2 osie mają ten sam kształt, tylko długość, która różni się o 10 mm i tam nie widzimy błędu....

Tak więc tuż przed rozpoczęciem produkcji należy sprawdzić plik planu.

Szukam więc albo techniki przetwarzania wsadowego, albo makra, które to robi, albo nazwy zmiennej , która odpowiada nazwie referencji.

Dziękuję.

Klasa A+

OK 

Jeśli chcesz szybko sprawdzić, co znajduje się na planie, umieść mysz na widoku, niczego nie dotykając, odczekaj 2 sekundy, a nazwa Twojego pokoju pojawi się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Niech Moc będzie z wami.

capture2.jpg
1 polubienie

Witam

Nie mogę znaleźć w SW nazwy zmiennej, która przechowuje nazwę pliku w referencji.
Trochę się gubię w pomocy, kiedyś znalazłem w pomocy SW dokument graficzny ze wszystkimi właściwościami różnych obiektów SW. Czy ktoś może mi pomóc go znaleźć lub podać nazwę zmiennej?
Dziękuję.

Klasa A+

Dziękuję wszystkim za wskazówki, ale to wszystko, właśnie znalazłem trochę odpowiedzi w przykładach pomocy...
Pobierz dokument, do którego odwołuje się przykład widoku rysunku (VBA)
I działa na jednym poziomie, :D teraz muszę tylko odnieść sukces w jego automatyzacji.... Otwórz plik z listy, aktywuj i wybierz widok, a następnie odczytaj wartość, zapisz ją w innym pliku.... prawie nic :oops:
Jeszcze raz dziękuję za różne tropy.
Klasa A+