Cześć wszystkim,
Mam istniejące części, w których znajdują się otwory podłużne, chciałbym wstawić za pomocą odniesień naprężeń, jak ustawić odniesienia naprężeń dla otworu podłużnego? ze stycznością? Ale jak go wyśrodkować?
Dziękuję
Cześć wszystkim,
Mam istniejące części, w których znajdują się otwory podłużne, chciałbym wstawić za pomocą odniesień naprężeń, jak ustawić odniesienia naprężeń dla otworu podłużnego? ze stycznością? Ale jak go wyśrodkować?
Dziękuję
Witam
Płaszczyzny płaszczyzny można umieścić w podłużnym, a następnie umieścić wiązania między płaszczyznami podłużnego a płaszczyznami.
Pozdrowienia.
Fred
Witaj Maximus
Zadajesz mniej więcej to samo pytanie, co na poprzednim stanowisku, gdzie po drodze prawie zmieniłeś swoją definicję.
Rozwiązanie, które zaproponowałem Wam (o ile nie trzymamy się ściśle odniesienia do ograniczeń) w poprzednim wpisie pozostaje moim zdaniem aktualne, ale wydaje się, aby Wam nie odpowiadało.
Chyba to przetestowałeś! Jeśli to nie zadziała, z pewnością możesz nam powiedzieć dlaczego. Przynajmniej przyniosłoby to korzyści społeczności forum.
Pozdrowienia
Cześć fred :-)
To, co proponujesz, jest słuszne pod jedynym warunkiem, że pozostaniemy wyśrodkowani w podłużnym (a więc bez luzu w kierunku długości).
Jeśli chcesz mieć grę (jest to powołanie podłużnego) potrzebujesz 3 ograniczeń, stąd propozycja, którą złożyłem wcześniej w innym poście o maximusie.
Jeśli maximus zrezygnuje z luzu wzdłużnego, to rzeczywiście wystarczą dwa ograniczenia, ponieważ wtedy redukujesz problem do odpowiednika otworu i cylindrycznej (koncentryczna + (powierzchnia pod i poszycie na blasze). Tyle tylko, że ograniczenia byłyby na dwóch poziomach.
Oznacza to, że bardziej martwiłby nas fakt, że jest podłużny, gdybyśmy zrezygnowali z gry w pozycjonowanie wzdłużne CQFD. ;-)
Pozdrowienia
Witaj ZOZO,
Podejrzewałem więc, że powiedzą mi, to nie jest to samo pytanie, w innym poście pytam, jak wybrać to lub inne odniesienie naprężenia podczas wstawiania części do jej złożenia (albo aby wstawić ją do otworu podłużnego, albo do otworu gładkiego).
W tym poście chodzi o to, aby zapytać, jakiego odniesienia do ograniczenia użyć, aby wstawić w podłużny otwór (aby nie zgnić drugiego i łatwiej było temu, kto będzie szukał, odpowiedziałem również na temat styczności w podłużnym)
Cześć Fred, dziękuję za odpowiedź, problem polega na tym, że mamy setki tych części z podłużnymi, gdybyśmy musieli umieścić płaszczyznę w każdym podłużnym, byłaby ona za długa.
Witam
W jednym kroku wydaje mi się to trudne...
Aby wyśrodkować w otworze z rowkiem, możesz dodać ograniczenie koincydencji między osią a środkową osią otworu z rowkiem, oczywiście pod warunkiem, że użyłeś funkcji otworu podłużnego (prosty rowek), aby to zrobić, więc:
- Krok 1: Wyświetl osie.
- Krok 2: Umieść na powierzchni w pobliżu otworu podłużnego.
- Krok 3: Zamontuj zbieżność między osiami i rowka.
- Krok 4: Twoja śruba jest wyśrodkowana w rowku.
Wkręcenie takiej zajmuje około 2 sekund.
Pozdrowienia
A jeśli nie chcesz, aby śruba była wyśrodkowana, kładziesz obok niej, a następnie wybierasz wewnętrzną powierzchnię otworu szczelinowego, a następnie powierzchnię łba i wybierasz naprężenie rowka:
i nagle twoja śruba wędruje w twoim rowku, ale tylko w nim...
Pozdrowienia
Cześć Roger, dzięki za wskazówki, niestety nie wszystkie podłużne zostały wykonane z funkcją rowka, więc nie wszystkie mają wyśrodkowaną oś.
Obecnie, gdy mam swoje 50 do włożenia w 50 gładkich otworów, jest świetnie, z odniesieniami do ograniczeń idzie bardzo szybko, ale gdy tylko jest to podłużny otwór (a mogę mieć też 50), zajmuje mi szaloną ilość czasu, aby wszystko wyśrodkować, już mniej więcej wykonuję twoją technikę (kładę w pobliżu, więc mam już zbieg okoliczności i potem robię ograniczenie rowka), ale i tak zajmuje to dużo czasu (kopiuję z ograniczeniami trochę pomaga, ale i tak jest to znacznie dłuższe niż bezpośrednie ułożenie, która mogłaby się wyśrodkować w podłużnym).
Tak, ale z jednej strony wydaje mi się to naprawdę trudne...
A sztuczka środkowej osi otworu szczelinowego jest tylko umiarkowanie dobra, ale łatwiejsza ze względu na widoczność, zwykle powinno się znaleźć naprężenie koincydencyjne między spodem łba a jego powierzchnią nośną na przedmiocie obrabianym z otworem podłużnym plus naprężenie rowkowe między otworem podłużnym a śrubą plus koncentryczność między śrubą a gwintem, która musi znajdować się na części znajdującej się za tą z otworem podłużnym. Jedynym naprężeniem, o którym można zapomnieć, jest naprężenie rowka zgodnie z naprężeniami między innymi częściami, więc teoretycznie, zamiast brać środkową oś rowka, powinniśmy wziąć oś gwintu za naprężenie zbieżności z osią.
Pozdrowienia