Pracuję w kilku wersjach SolidWorks. Obecnie na 2018 SP5 mam problem z otwarciem niektórych części.
Posłużę się tu przykładem: drzewo tworzenia wyświetla link do KROKU (PJ "SdW Tree 2018"), podczas gdy w innych wersjach uzyskuję bezpośredni dostęp do drzewa udostępniania (np. pod 2019 r. ten sam plik: PJ "SdW Tree 2019").
To samo dotyczy konfiguracji, jest wyświetlany w innym miejscu, ale nie w 2018 r. (PJ "Config SdW 2018" i "Config SdW 2019")
Zaznaczam, że plik jest rzeczywiście plikiem . SLDPRT , nie znam jego pochodzenia (przekonwertowany na STEP...?).
Domyślam się, że jest to ustawienie SolidWorks, ale które?
Twój plik jest w formacie SW2019, Solidworks nie umie odczytywać plików z nowszej wersji, za wyjątkiem SP05 który pozwala na odczyt plików z następnej generacji, ale jako solid dead. dlatego w SW 2018 nie masz wału ani konfiguracji.
Myślę, że zrozumiałem, skąd to się wzięło (częściowo z twoich dwóch odpowiedzi):
Problematyczne pliki pochodzą z innego komputera. Zostały one zapisane z plików STEP, w systemie SdW 2018 z zaznaczoną opcją "Włącz połączenie 3D".
Po zainstalowaniu się na moim komputerze Solidworks udaje się otworzyć udziały, ale nie oczyszczalnię ścieków, do której się odwołują, ponieważ oprogramowanie próbowało je otworzyć za pośrednictwem SdW 2019. Tak więc w niektórych przypadkach mam do czynienia z przykładem, w innych z komunikatem o błędzie, w którym nic po prostu się nie otwiera.
Musiałem więc ponownie zarejestrować STEP w części bez zaznaczenia "Aktywuj interkonekt 3D" i tam działa bez problemu.
Czy wiesz, jak zapobiec odczytowi WWTP za pomocą SolidWorks 2019?
Musisz pobawić się opcjami systemu Windows, aby STEP nie był już powiązany z SW19. Pod W10, na dowolnym pliku kroku, kliknij prawym przyciskiem myszy /właściwość/, znajduje się wiersz "otwiera się za pomocą", a obok niego przycisk "modyfikuj", możesz wybrać inne oprogramowanie. Z drugiej strony nie możesz wybrać "nic", więc jeśli to się nie uda, wstawię notatnik.