Złota zasada rozdzielania części plików

Witam

Linkując do poprzedniego postu, który właśnie stworzyłem na temat nazw akcji, chciałbym również zrozumieć powiązania między częściami i zespołami, które można utworzyć podczas rejestracji.

Jako przykłady spotkałem się już z następującym problemem: 
Aby móc zachować wersję zespołu na różnych etapach budowy, pracowałem nad ASSEMBLAGE2 montażowym. CatProduct, który utworzyłem za pomocą kopii (Ctrl C/ Ctrl V) zestawu ASSEMBLAGE1 . CatProduct w Eksploratorze Windows. Z drugiej strony, po zmodyfikowaniu mojego ASSEMBLAGE2, zauważyłem, że moje ASSEMBLAGE1 również odzwierciedlały zmiany wprowadzone na ASSEMBLAGE2

Pytanie:

Mówiąc o tych powiązaniach między częściami lub złożeniami, które można wykonać podczas rejestracji, w jaki sposób możemy stworzyć kopię niezależnego zespołu (tj. takiego, który nie jest modyfikowany, jeśli modyfikujemy oryginalny zespół)?

Z góry dziękuję za pomoc.

Podczas modyfikowania części zmiana ta ma wpływ na wszystkie złożenia, w których ta część jest używana.

1 polubienie

Podczas iteracji w zespole nie zapomnij również przekazać swoich części za pomocą podpowiedzi, która, jeśli ich nie zwiększysz, będzie powszechna w obu zespołach.

Dlatego radziłbym preferować nagrywanie za pomocą menedżera rekordów w CATIA zamiast korzystania z eksploratora Windows, który w zależności od przypadku może również spowodować błędy w znalezieniu linków do części lub podzespołów, jeśli zmienisz ich nazwy w locie.

1 polubienie

Zaczynając od CATIA , lepiej zapomnieć o kopiowaniu i wklejaniu w systemie Windows.

Jak @Fréderic napisał, gdy część jest modyfikowana, jest automatycznie modyfikowana w złożeniach, w których jest używana.

CATProduct jest tylko plikiem wskaźnika łącza (bez geometrii).
Jeśli chcesz zachować wersję, lepiej skorzystać z menedżera nagrań Jak napisał @BBpoulet:

Kilka metod:

1)    Plik / Zarządzanie rekordami / (sprawdź niezależne rekordy).
Wybieramy co chcemy wersjonować (Produkt lub części):
/ Zapisz jako / wybierz lokalizację zapisu / zmień indeks wersji w nazwie pliku (litera lub cyfra) 
Powtarzamy ten manip na każdym pliku, który chcemy wersjonować, a następnie OK.
Zachowaj ostrożność przed złożeniem wniosku, sprawdź, czy się nie mylisz, spójrz na kolumny 
Status / Ścieżka (lokalizacja zapisu) / Akcja (co CATIA zrobi po kliknięciu OK)

Alternatywa (pole niezależnego rekordu nie jest zaznaczone) Tjrs w menedżerze rekordów Wybieramy Produkt / zapisz jako (wybór katalogu), a następnie przed wykonaniem OK wybieramy zakładkę propagacji katalogów.

Rq: Tworzy kopię folderu zestawu i wszystkiego, co się w nim znajduje. Praktyczne, ale niekorzystne jest to, że kopiujemy również standardowe komponenty, takie jak itp. oraz części, których nie można modyfikować, ponadto pliki mają te same nazwy, jest to nazwa katalogu, która identyfikuje wersję.

1)    Przed zmianami 
Plik/Wyślij do/ katalogu.
Z listy wybieramy:
"Wszystko" lub oczywiście możesz wybrać tylko to, co jest niezbędne, ale uważaj z pozostałymi linkami do katalogu źródłowego (np. niszczysz lub zmieniasz nazwę folderu źródłowego)
(ta sama uwaga co do propagacji katalogów)

2 polubienia

Witam

Posiadam mechanizm 4-bolcowy. Gałąź to zespół z częściami. Z drugiej strony chciałbym mieć możliwość zmiany ustawień moich oddziałów niezależnie od siebie.

Próbuję dokonać manipulacji, o której mi powiedziałeś, a mianowicie:

1)    Plik / Zarządzanie rekordami / (sprawdź niezależne rekordy).
Wybieramy co chcemy wersjonować (Produkt lub części):
/ Zapisz jako / wybierz lokalizację zapisu / zmień indeks wersji w nazwie pliku (litera lub cyfra) 
Powtarzamy ten manip na każdym pliku, który chcemy wersjonować, a następnie OK.
Zachowaj ostrożność przed złożeniem wniosku, sprawdź, czy się nie mylisz, spójrz na kolumny 
Status / Ścieżka (lokalizacja zapisu) / Akcja (co CATIA zrobi po kliknięciu OK)

Miałem więc to nagrane pod sprawdzaniem "niezależnego nagrania" mojego montażu. Udało mi się utworzyć zestaw dla gałęzi 2. Z drugiej strony, wszystkie udziały w moim oddziale 2 są takie same jak te w moim oddziale 1.

Innymi słowy, zrobiłem to

Oddział 1:                         Oddział 2:
- Część 1                               - Część 1
- Część 2                               - Część 2

A ja bym raczej uzyskał następujący wynik (tj. mieć różne udziały dla gałęzi 2):
- Część 1.1                               - Część 2.1
- Część 1.2                               - Część 2.2

Zasadniczo myślę, że muszę zrobić to, co mi powiedziałeś (z wyjątkiem niezależnej kopii) dla każdej części mojej gałęzi1. Z drugiej strony, po czym mam zabrać się za montaż, wiedząc, że montaż Branch2 wskazuje na części 2.1 i 2.2?

Z góry dziękuję za pomoc.

Dobry wieczór:

Dixit:

Wolałbym uzyskać następujący wynik (tj. mieć różne udziały dla gałęzi 2):
- Część 1.1                               - Część 2.1
- Część 1.2                               - Część 2.2

Z tego co piszesz masz montaż:

"Oddział 1", który zawiera (pokój 1 i tę wersję N+1)?

"Oddział 2", który zawiera (jeden pokój 2 i tę wersję N+1)?

Myślę, że to, czego chcesz, to raczej:

»Dział 1«, który zawiera (Załącznik 1  wersja 1 ; Załącznik 2  wersja 1) .

»Dział 2«, który zawiera (Załącznik 1  wersja 2 ; Załącznik 2  wersja 2).

Gdybym tylko

Otwierasz produkt z gałęzi 1

Zarządzanie dokumentacją (niezależne)

Wybierasz Część 1 / a następnie zapisujesz pod nową nazwą "Część 1-1" (-1 pierwsza wersja - jest lepsza niż .)

Wybierasz Część 2 / a następnie zapisujesz pod nową nazwą "Część 2-1"

Potem OK.

Do sprawdzenia (Edytuj / link / dokumenty wskazane).

Aby utworzyć gałąź 2

Zarządzanie dokumentacją Re (niezależne)

Wybierasz Oddział 1 / następnie zapisujesz pod nową nazwą "Oddział 2"

Wybierasz Część 1-1 / a następnie zapisujesz pod nową nazwą "Część 1-2"

Wybierasz Część 2-1 / a następnie zapisujesz pod nową nazwą "Część 2-2"

Potem OK.

Do sprawdzenia (Edytuj / link / dokumenty wskazane).

Możemy na tym poprzestać, ale ze swojej strony otwieram części i złożenia, aby zmodyfikować właściwości "dokumentu" każdego pliku.

Numer wersji i komentarz do wersji.

1 polubienie

Witam

Ale kto ma właściwe rozwiązanie??????????

Otwarte pytania, ale dlaczego???????