Zasady projektowania wykrawania

Witam

Jakie są zasady, których należy przestrzegać w projektowaniu blach, aby wykonać wykrawanie/tłoczenie jak na obrazie, które jest technicznie możliwe do wykonania?

A czy dla mojej kultury osobistej ten rodzaj formy ma nazwę techniczną?

Dziękuję.

S.B

Jeśli korzystasz z solidworks, oprogramowanie integruje "formtools", czyli narzędzia do kształtowania. Funkcja "narzędzie do obróbki blachy/tłoczenia" pozwala najpierw zdefiniować, którą powierzchnię chcesz odkształcić.

Następnie przeszukujesz okienko "biblioteka projektów", "biblioteka oprogramowania", "narzędzia kształtów". Powinieneś znaleźć wiele często używanych kształtów. Na koniec przeciągasz narzędzie, które chcesz, bezpośrednio na twarz, która ma zostać wytłoczona.

1 polubienie

Dzięki za odpowiedź, ale jestem na Creo.

S.B

Witam

Aby działać prawidłowo, narzędzie sztancujące musi mieć następujące cechy:

• Stempel powinien być nieco mniejszy niż kształt (1/10 grubości blachy w przypadku stali)
  • Matryca jest taka sama jak kształt, ale musi być rozszerzona o 1% i 7% (ciąg) przy wyrzucie części
2 polubienia

Dziękuję Alain.erp.

Czy istnieje minimalna długość, aby móc przesunąć blachę o jej grubość + 0,5 mm?

W moim przypadku jest to stal nierdzewna o grubości 316 mm i grubości 3 mm.

S.B

Ten kształt nazywa się przebiciem blachy  .

Moje wskazówki pochodzą z osobistych prac, które są nieco stare.

Załączyłem dokument od nauczyciela, w którym określa on wymiary stempla i matrycy, a także siły skrawania.

cours_prof.pdf
6 polubień

To tłoczenie jest wykonalne, jeśli masz odpowiednie narzędzie.

Jeśli chodzi o zasady, wszystko zależy od narzędzi,  maksymalnej grubości itp.

1 polubienie

Bardzo dobrze udokumentuj swój kurs, Alain.

Dziękuję, będę go strzegł w sposób cenny.

Cdt.

Fred

Dziękuję Alainowi za ten dokument.

W tym projekcie wszystko będzie musiało zostać stworzone.

Część jest bardziej złożona, z bardziej klasycznymi cięciami i składaniem.

I będzie to robione jako podwykonawca, nie jesteśmy przygotowani do wykonywania prac blacharskich.

S.B

Bardzo oczywista strona:

http://tpworks-place.com/viewer.php?id=2357

1 polubienie