Pracuję z solidworks 2016 na PDM i mam problem, z którym często się spotykam. Kiedy Solidworks ulega awarii bez powodu, tracę część mojej pracy, gdy ponownie otwieram część lub złożenie, oferuje mi otwarcie automatycznego zapisu lokalnie, ale nie mogę go ponownie zintegrować z PDM!!
Czy wiesz, jak to zrobić?
Jeśli zazapiszę jako poprzez nadpisanie oryginalnego pliku, solidworks utworzy nowe odniesienie, a następnie tracę wszystkie poprzednie wersje części/złożenia (zapisane w PDM).
Moim zdaniem (nie używam nagrań automatycznych, które mają tendencję do zawieszania się SW i robię to od lat), najprostszym sposobem jest uratowanie odzyskanego modelu za pomocą kompozycji do zabrania do domu i przechowywanie go poza bagażnikiem.
Zidentyfikuj pliki, które uległy zmianie, i skopiuj/wklej je do repozytorium.
Z drugiej strony, nie do końca rozumiem ideę utraty poprzednich wersji. Jeśli wszystko zostanie zarchiwizowane, stare wersje można repatriować. "Traci się tylko to, co zostało wydobyte".
Pojęcie utraty poprzednich wersji polega na tym, że za każdym razem, gdy część lub zespół jest archiwizowany w magistrali, tworzy wersję, która jest zwiększana z każdym archiwum. Jeśli nadpiszę oryginalny plik automatycznym zapisem, tracę wszystkie wersje, a część/zespół wraca do wersji 1.
Jest to ważne tylko wtedy, gdy przesyłasz pliki o innej nazwie.
Nie pamiętam, jak nazywają się pliki autozapisu, ale musisz zmienić ich nazwy na odpowiednie nazwy (swexplorer lub użyj do tego sejfu), a następnie skopiować/wkleić pliki na wyodrębnionych plikach.
Poprzez ręczne nadpisywanie plików na rozpakowane pliki, działa dobrze :)
Z drugiej strony, poprzez "zapisanie jako" z solidworks na wyodrębnionym pliku, zapis nie chce być wykonany, a jeśli plik jest zarchiwizowany, tworzy nowe odniesienie, które następnie traci poprzednie wersje.