Zastępowanie komponentów w zespole

Witam

Pobrałem bibliotekę łączników kontrolowaną przez program Excel z serwisu Mycadservice.

Gdy włożyłem do zespołu i chcę zmienić jej konfigurację (średnicę lub długość) poprzez wymianę komponentów, pozostaje ona w swojej pierwotnej konfiguracji. Jestem zobowiązany do jego usunięcia i ponownego włożenia (załączam zrzut ekranu). Z drugiej strony mogę go zastąpić dowolnym innym komponentem.

Czy masz rozwiązanie ?

Z góry dziękujemy,

Krzysztof.

insertion.jpg
1 polubienie

Witam

Czy rozpocząłeś przebudowę całości, aby sprawdzić, czy śruba się aktualizuje?

Zrobiłem Ctrl Q i nadal nie działa.

Witam

Wydaje mi się, że SolidWorks ładuje aktywną konfigurację do dokumentu.

Jeśli otworzysz ten wcześniej i wybierzesz żądaną konfigurację, a następnie wymienisz komponent, czy to zadziała?

W przeciwnym razie radzę skorzystać z SmartMates:

http://www.youtube.com/watch?v=17Iz6Wyc_ik

Jeśli jest to biblioteka Axemble, prawdopodobnie zostanie ona zaimplementowana na wszystkich komponentach.

Redagować:

Na dole, w sekcji wymień komponenty, miałeś "wybierz konfigurację ręcznie"?

1 polubienie

Jeśli chcesz zmienić część konfiguracyjną, to po co wymieniać komponent?

Po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy, właściwość i wybierz konfigurację, która ma być wyświetlana w zespole.

7 polubień

Dlaczego używasz opcji "Zamień komponenty" do zmiany konfiguracji?

Łatwiej jest kliknąć prawym przyciskiem myszy część "Właściwości komponentu" (ikona w prawym górnym rogu) i wybrać "konfigurację odniesienia" i kliknąć "OK"

Chyba, że zmienisz również plik .sldprt w tym samym czasie, co konfiguracja...

EDIT: Podobnie jak @fthomas

2 polubienia

Dla mnie jak @fthomas

Kliknij prawym przyciskiem myszy, właściwość i wybierz konfigurację, która ma być wyświetlana w zespole.

To są elementy biblioteczne, więc weź część, której potrzebujesz do konfiguracji

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję Thomas, to jest dokładnie to.

Miłego dnia wszystkim.

1 polubienie