Tworzenie przezroczystej części szkieletowej na rysunku

Witam

Mam pleksi ochronną i nie mogę zmusić obiektów znajdujących się za tym komponentem, aby go wyświetlić, który jest bardzo przezroczysty w odcieniu. Ukrywanie komponentu nie rozwiązuje problemu, ponieważ chcę zobaczyć kontury tej pleksi. Masz napiwek?

Dziękuję

1 polubienie
Istnieje opcja polegająca na kliknięciu prawym przyciskiem myszy na części (lub we właściwościach) "Pokaż/ukryj ukryte krawędzie".

Przekształcić powierzchnię w szkic, a następnie ukryć część?

Witam

Możesz wykonać lokalne cięcie za pomocą szkicu prostokątnego, na przykład (w zależności od kształtu pleksi i tego, co chcesz przez nią zobaczyć!): Wstaw/Widok rysunku/Przekrój lokalny.

W ten sposób stworzysz "okno" przez pleksi.

2 polubienia

Po prostu umieść ten przezroczysty komponent jako szkielet

@+ ;-))

1 polubienie
Możliwe jest również stworzenie konfiguracji bez pleksi i wyświetlenie jej jako "Widok innej pozycji", patrz ten link:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Alternate_Position_View.htm?id=f6e78822508d488d82a367e8856ea550

2 polubienia

nieźle to rozwiązanie Benoit.lf, ale próbowałem zilustrować problem, linią przerywaną lub ciągłą potrzebowałoby to takiego wyniku:

W ISO głębokość lokalnego cięcia może być trudna.

1 polubienie

i dobrze widziałem twoją prośbę

Jeśli umieścisz się w modelu szkieletowym i wybierzesz linie grubości i usuniesz je, powinno to zrobić

@+ ;-))

Jeśli chcesz zobaczyć elementy z tyłu w przerywanych liniach, spójrz na @.PL propozycję na wyświetlaczu 2 jednoczesnych konfiguracji: "widok innej pozycji".

Jeśli chodzi o moją propozycję, to najprościej byłoby zrobić konfigurację montażową i zrobić usunięcie materiału na plexi w jednej z konfiguracji.

.PL zgadza się!

Musisz utworzyć nową konfigurację z nazwą plexi na przykład i usunąć plexi w tej konfiguracji, a następnie utworzyć widok z wielopozycyjnością, brawo!

1 polubienie