Zmiana nazwy pliku

Cze wszystkim 

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje rozwiązanie, które pozwala zmienić nazwy plików w oprogramowaniu przy jednoczesnym zachowaniu relacji między różnymi plikami (CAD->Rysunek...).

Czasami zmieniam nazwy plików, ale zawsze skomplikowane jest przekierowanie połączonych plików do plików o zmienionych nazwach.

Jeśli kiedykolwiek będziesz miał proste i skuteczne rozwiązanie, jestem za tym!

Dziękuję bardzo, życzę miłego dnia. 

Bastien

1 polubienie

Witam

Opracowałem makro, które jest dostępne za darmo w Lynkoa:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-enregistrer-sous-avec-solidworks

Pozwala na zapisanie w ramach zestawu 3D + plan poprzez zachowanie powiązań między 2 i aktualizację właściwości, a tym samym tabelki rysunkowej z kodem i etykietą.

Być może trzeba będzie wprowadzić jakieś drobne zmiany, ale skomentowałem wszystkie linijki kodu, aby uprościć pracę!

Jeśli jest wspólne pytanie, proszę otworzyć inne pytanie.

1 polubienie

Jeśli masz sam SolidWorks: Plik/Kompozycja do przejścia.

Umożliwia tworzenie kopii drzew poprzez zmianę nazw plików, przekazywanie linków do rysunków, symulacji, złożeń,...

Możesz zmieniać nazwy pojedynczo lub nadawać reguły za pomocą przycisku "Wybierz/Zamień".

Bardzo, bardzo praktyczne i dość proste narzędzie...

Jeśli masz EPDM, musisz przejść przez Narzędzia/Drzewo kopiowania

6 polubień

Dlatego chcesz zmienić nazwy swoich plików

Jeśli zmienisz nazwę pliku, nie będzie on już taki sam w sensie odniesienia do komputera i linku

Pilniki (między innymi montaż, rysunek) nie znajdą już swoich maluchów?

chyba że ponownie zintegrujesz wspomniane pliki, więc ponów

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Aby zmienić nazwę i zachować łącza, należy użyć SolidWorks Explorer lub PDMWorks Enterprise.

renommer.jpg
2 polubienia

Cze wszystkim

Jeśli o mnie chodzi, mam tylko solidworks (bez PDM), a także często używam Solidworks Explorer do zmiany nazw lub przenoszenia plików. Połączone pliki są przeszukiwane przez ten eksplorator i automatycznie aktualizowane są łącza.

Miłego dnia wszystkim.

M-A. Rochat

3 polubienia

Witam

Wkrótce pojawi się nowe narzędzie z pakietu myCAD "ProjectExplorer"

pozwala użytkownikowi w naturalny sposób zmieniać nazwy/organizować dokumenty programowe z eksploratora

Jest odpowiedzialny za przekazywanie odniesień zewnętrznych.

9 polubień

SOLIDWORKS Explorer został zastąpiony przez SOLIDWORKS File Utilities, który umożliwia zmianę nazwy, zastępowanie, kopiowanie i przenoszenie plików SOLIDWORKS przy zachowaniu odniesień do plików.

1 polubienie