Gdy próbuję zmienić nazwę pliku w PDM (ręcznie lub podczas przejścia za pomocą akcji mypdmtools), akcja jest niemożliwa, ponieważ zestaw używający tego pliku jest rozpakowywany na inny komputer. Jednak to nie bieżąca wersja wyodrębnionego zestawu używa tego pliku, ale wcześniejsza wersja! Więc ta blokada jest dla mnie zaskakująca. Czy kiedykolwiek spotkałeś się z tym problemem i z powodzeniem go obszedłeś?
Bardziej ogólnie, jestem bardzo zirytowany blokiem zmiany nazwy, gdy zestaw jest otwierany/wyodrębniany na innym komputerze, ponieważ system PDM został mi sprzedany jako pozwalający na dynamiczne zarządzanie linkami bez martwienia się o nazwy plików/lokalizacje. Wyobraziłem sobie, że zmianę nazwy można przeprowadzić po stronie serwera, nie martwiąc się o stacje robocze klienta, po prostu wskazując nową rozbieżność.
Witam
O ile mi wiadomo, przed wersją z 2018 roku było to możliwe. Od tej wersji nie jest już możliwa zmiana nazwy pliku niskiego poziomu, który byłby używany w wyodrębnionym zestawie poziomów n+2 (zawartym w podzespole, a nie bezpośrednio połączonym).
To samo zachowanie ma miejsce, gdy chcesz cofnąć przejścia w historii (gdy pomiędzy nimi nie została utworzona żadna wersja).
Moim zdaniem trochę regresja, ale prawdopodobnie zaimplementowana ze względów stabilności. Zachowanie linków w przypadku zmiany nazwy bazy można wykonać tylko wtedy, gdy bezpośredni element nadrzędny jest zarchiwizowany. Dlaczego przeszli ten mechanizm na wszystkie poziomy jokera (skoro wystarczy przeładować element o zmienionej nazwie).
@Cyril.f Dziękujemy za Twoją opinię. Zgadzamsię z tobą po stronie regresywnej, mogę na granicy zrozumieć blok, jeśli wyodrębni się bezpośredni poziom nadrzędny N+1, ale dla poziomów powyżej tego jest to poza mną.