Zbiorcza zmiana nazwy

Witam, mały problem w Solidworks Mam zespół z kilkuset częściami i w tym zespole każda nazwa pliku zawiera nazwę projektu, ale ta jest błędna. Czy istnieje rozwiązanie, aby zmienić go automatycznie we wszystkich plikach, bez błędu w linkach i odniesieniach itp.

Dziękuję Wam wszystkim!

1 polubienie

Witam, powinieneś skorzystać z funkcji "kompozycja na wynos", która znajduje się w kompozycji plikowej/na wynos.

(Oczywiście, w przypadku, gdy jest kilkaset sztuk, kopiowanie/wklejanie będzie dodatkową pomocą!)

A stamtąd; Możesz zmienić nazwy plików według własnego uznania, bez przerywania odwołań.

Zobacz załączone zdjęcie

Powodzenia!

+1 dla Benoit, opcja zmiany nazwy może być interesująca w tym przypadku =)

compo.png
3 polubienia

Jak mówi @Bart: "Kompozycja na wynos".

Pamiętaj, aby wybrać pierwszą opcję "Dołącz rysunki"

Z drugiej strony, aby zmienić ciąg, przejdź do przycisku "Wybierz/Zamień" i wykonaj następujące czynności:

_dans menu rozwijanego wybierz "Zapisz jako nazwę", jest to domyślnie wybrane normalnie.

_dans polu "z" wpisz ciąg znaków, który chcesz zastąpić

_sélectionnez poniżej "Zamień na tekst na:"

_dans polu obok wprowadź nowy ciąg.

_cliquez na "Zamień wszystko"

Pliki, które mają zmienić nazwę, zmienią kolor na zielony.

Wszystko, co musisz zrobić, to kliknąć zapisz w prawym dolnym rogu, a cała struktura drzewa zostanie skopiowana!

5 polubień

Aby zakończyć,

Jeśli chcesz skopiować tylko części związane z Twoim projektem bez konieczności ręcznego odznaczania pozostałych, odznacz wszystko (najpierw sprawdź na górze pierwszej kolumny) i wróć ponownie do "Wybierz/Zamień" i zrób to, co ja:

_dans menu rozwijanego wybierz "Zapisz jako nazwę", jest to domyślnie wybrane normalnie.

_dans polu "z" wpisz ciąg swojego projektu

_sélectionnez poniżej opcji "Wybierz elementy"

_cliquez na "Włącz wszystko"

3 polubienia

Witam

Problem z kompozycjami do zabrania do domu polega na tym, że pobiera również pliki z biblioteki i muszę je odznaczać jeden po drugim...

Jeśli była opcja "Wyklucz folder"...

Dziękuję!

1 polubienie

Myślę, że napisaliśmy @BATCH123 w tym samym czasie! : Zobacz moją 2-gą odpowiedź!

Najlepszym wyborem jest narzędzie Axemble: PROJECT MANAGER.

Za pomocą tego narzędzia możesz wykluczyć zmianę nazwy jednego lub więcej katalogów (np. biblioteki), możesz zmienić nazwę całego pliku lub jego części.

project_manager.jpg
3 polubienia

@flegendre:

Project manager jest bardzo wydajny, ale ma wadę, jeśli chodzi o kompozycję na wynos: jest płatny.

Kompozycja do użytku domowego może nie jest tak łatwa w użyciu, ale jest standardowo zintegrowana z oprogramowaniem.

Tak, @flegendre, ale jak @pascal mówi, pomyśl trochę o tych, którzy niestety MUSZĄ ŻYĆ BEZ tego doskonałego zestawu narzędzi, jakim jest MyCADTools...

To prawda, że zawsze byłem przyzwyczajony do życia w luksusie!!!

Teraz, jeśli potrzeba pojawia się często, inwestycja może być tego warta.

3 polubienia

Witam

@pascal i @benoit, OK ProjectManager jest rzeczywiście płatny, ale jeśli obsługa jest powtarzalna i jeśli za każdym razem musisz poświęcić X minut (lub godzin) na konwersję plików, zmianę nazw projektów, duplikowanie projektów, zmieniając tylko kilka nazw plików itp., itp., Musisz zważyć czas spędzony ręcznie i czas zaoszczędzony dzięki użyciu potężnych narzędzi.

Pozdrowienia

3 polubienia

Nie kwestionuję zainteresowania tymi narzędziami, ponieważ od lat mogę z nich korzystać z pełną satysfakcją, ale do żądanej operacji Kompozycja na wynos jest doskonałym narzędziem, z pewnością mniej intuicyjnym, ale bardzo kompletnym.

Po raz kolejny @jmsavoyat, żałuję, że nie mam już dostępu do pakietu MyCADtools, ale kiedy trafiasz do firmy, której sprzedawcą nie jest Axemble, mówienie, że powinieneś szukać rozwiązań MyCADtools, wydaje się niestosowne dla tych, którzy nigdy nie testowali go w dłuższej perspektywie!!

2 polubienia

Jaka jest cena kierownika projektu?

I czy pozwala na dołączanie tylko plików z jednego lub więcej określonych katalogów? I czy zachowuje link do plików w innych katalogach? (na przykład biblioteka).

Zasadniczo należy zachować linki do biblioteki i automatycznie skopiować pliki projektu + zmienić nazwę części nazwy (nazwa projektu w nazwie pliku).

Dziękuję Wam wszystkim ;)

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaire-projectmanager-855.html

69,99€

Cały pakiet mycadtools jest w przedziale 300€ rocznie, 

Ręczna modyfikacja plików (na przykład mam montaż ponad 2000 części) tygodniowo dla jednej osoby kosztuje 1500€.

więc od 300 € za 10 minut do 1500 € (opłata wliczona w cenę) w tygodniu, w którym dokonałem wyboru lol

1 polubienie

Witam

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/renommer-facilement-les-dossiers-%C2%AB-article-liste-des-pieces-soudees-%C2%BB-dans-solidworks

Znalazłem ten samouczek, może ci pomoże.

Cdt

Eric

Zajrzyj na te strony, które dadzą Ci bardziej precyzyjny pomysł:

http://www.lynkoa.com/tutos/composition-%C3%A0-emporter

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/utilitaires-projectmanager.html

Nie kwestionuję też skuteczności tego narzędzia.

Używam go prawie codziennie i jestem z niego zadowolony.

Ubolewam tylko nad tym, że jest on przedstawiany jako ostateczne rozwiązanie, nie precyzując, że jest płatny, podczas gdy narzędzie zintegrowane z oprogramowaniem pozwala na przeprowadzenie manipulacji.

Osobiście mam zwyczaj najpierw patrzeć na narzędzia zintegrowane z oprogramowaniem, zanim przejdę do zewnętrznych narzędzi.

Batch nie precyzuje, czy ten problem się powtarza, czy jest to "jednorazowy strzał".

W przypadku przejściowego problemu, który prawdopodobnie się nie powtórzy, kalkulacja inwestycji jest nieco inna.

W związku z tym brakuje pewnych szczegółów na temat częstotliwości występowania problemu i niektórych informacji na temat proponowanego narzędzia.

przyjacielski

Paschalnej

2 polubienia

Miałbym ten problem maksymalnie 7 lub 8 razy w roku.

@http://www.lynkoa.com/tutos/3d/renommer-facilement-les-dossiers-%C2%AB-article-liste-des-pieces-soudees-%C2%BB-dans-solidworks

To dotyczy spawanych list części, prawda?

@+ Jeszcze raz dzięki!

@BATCH123!

Teraz myślę, że to od Ciebie zależy, czy konieczne jest przejście na Project Managera, czy też Composition to Go spełnia Twoje potrzeby. Pojawiło się wiele argumentów za i przeciw.

W każdym razie wiesz, jak znaleźć dla nas tematy sporów: kompozycję, która zabierze wczoraj, w zeszłym tygodniu, głębiny kranów. Nie zamierzamy nadążać za tym tempem... ;-) Ale jeśli masz inne, nie wahaj się, stawia animację...

Chodź, miłego weekendu.

1 polubienie