Zmienianie nazw plików solidworks

Witam

Pracuję z SolidWorks PDM Standard 2017 i MyCADTools.
Obecnie mam wiele zduplikowanych nazw, po masowym imporcie danych do PDM.
Duplikaty są zwykle w V01, V02 itp. które zostały wykorzystane do wykonania alternatywnych projektów.

Dzisiaj musiałbym zmienić nazwy plików, BEZ ICH KOPIOWANIA (bo muszę zachować historię, wersję, stan itp.), ale wsadowo (kilka tysięcy plików) i z zasadami: Zamień V01 na V02 na przykład lub dodaj sufiks.

Jakie narzędzie jest do tego odpowiednie narzędzie?

Przeprowadziłem już wiele testów (Project Explorer, Copy Tree itp.) i po prostu nie znalazłem opcji, której mi brakuje!

Z góry dziękuję za oświecenie ;)

Bjr,

W PDM używam drzewa przenoszenia, ale pozostaję w tym samym folderze i używam funkcji zamiany na

Pliki, których nazwy zmieniam, a które pozostają w tym samym miejscu, są zaznaczone żółtą linią i odznaczam wszelkie inne pliki, które mogły zostać pobrane przez pomyłkę (np., handel,.... )

2 polubienia

Witam

Rzeczywiście, jest to narzędzie, które wydaje się być najbardziej odpowiednie, ale niestety jest dostępne tylko z PDM PRO, a ja używam PDM Standard...

Niezależnie od tego, czy pliki są wyodrębniane z repozytorium, czy nie, zmiana nazwy za pomocą Eksploratora projektów KOPIUJE pliki, nie zmienia ich nazw...

Właściwości inteligentne nie mogą zmienić ich nazw: opcje "zmiany nazwy" są dostępne tylko dla zasad nazewnictwa skopiowanych plików. 

Menedżer projektu również skopiuje pliki, a nie zmieni ich nazwy. Istnieje możliwość połączenia z PDM, ale jest to możliwe tylko za pomocą MyPDMTools, który jest dostępny tylko z PDM Pro...

Tak więc nadal nie mam rozwiązania z moim standardowym PDM !!

Witam

Jeśli żadne istniejące narzędzia nie robią tego, czego chcesz, możesz rozważyć metodę "domowej roboty", a do tego makro programu Excel powinno być w stanie wykonać to zadanie. Twój sprzedawca Solidworks/PDM powinien być w stanie Ci w tym pomóc, jeśli nie masz wystarczającej wiedzy na temat VBA.

Nie wiem, czy standardowy PDM jest również obsługiwany przez interfejsy API, takie jak PDM Pro, a jeśli nie, może być konieczne ręczne wyodrębnienie wszystkich plików przed przetworzeniem, a następnie ręczne ich zarchiwizowanie.

[EDIT] może to być nieco bardziej skomplikowane, najwyraźniej standardowy PDM nie działa z API takimi jak PDM Pro.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie zduplikować za pomocą Project Manager na dysk tymczasowy, usunąć folder, którego nazwę chcesz zmienić, i umieścić kopię o zmienionej nazwie z powrotem we właściwym miejscu?

Co więcej, wydaje mi się to mniej niebezpieczne niż bezpośrednie powtarzanie i ryzykowanie popełnienia błędów.

1 polubienie

Witam

Dziękujemy wszystkim za Wasz wkład!

@d. Zrozumiał

Rzeczywiście, standardowy PDM nie posiada API... Tak więc makro "w PDM" nie jest możliwe. Próbowałem tradycyjnych narzędzi z wyodrębnionymi plikami, a nawet w trybie offline, ale narzędzia do zmiany nazw wykonują KOPIĘ, gdy pliki znajdują się w PDM.

@sbadenis

Chcę zmienić nazwę BEZ SPRAWDZANIA, aby zachować historię moich plików (kto je utworzył, kto je zweryfikował za pierwszym razem itp.). A PDM zachowuje wersje, więc popełnienie błędu nie jest problemem ;)

@joel.condevaux powiedział:

Dzięki za udostępnienie. W domu narzędzie uruchamia się z błędem i niczego nie wyświetla... Może dlatego, że korzystam z systemu Windows 10? Nie jestem administratorem mojego komputera, ale nie sądzę, żeby to było to... Chętnie wyślę Ci pełny komunikat o błędzie, jeśli jesteś zainteresowany (Nieobsługiwany wyjątek - nie można utworzyć komponentu ActiveX). Ale jeśli przejdzie przez API SolidWorks, będę miał ten sam problem, co z Project Explorer, myślę.

Jeśli znajdę coś innego, na pewno zaktualizuję ten wątek, a jeśli ktoś ma "to" rozwiązanie, zawsze jestem zainteresowany!!

Witam

Aby pobrać program musisz wejść na moją stronę internetową https://sites.google.com/site/bibotacconcept

1. Pobierz pliki "Bibotac.exe" i "Bmpextract.swp"
  2. Skopiuj je do katalogu na swoim "C"
  3. Uruchom Bibotac
  4. Wybierz folder do indeksowania
  5. Użyj funkcji masowej zmiany nazwy.

Nigdy nie poświęciłem czasu na sfinalizowanie wersji francuskiej, ale pozostaję do dyspozycji w celu uzyskania wszelkich wyjaśnień.

Joel.

1 polubienie

Witam;

Rozwiązanie  sbadenis wydaje mi się najbardziej odpowiednie. (Menedżer Projektu).

Sprawdź również opcje swojego PDM (musisz zezwolić na zmianę nazw plików), w przeciwnym razie duplikacja jest niejawna.

2 polubienia

Witam

Czy masz dostęp do dodatku "Dispatch" w swojej wersji ePDM? Pozwala to na tworzenie małych skryptów za pomocą (raczej ograniczonego) interfejsu graficznego. Utworzyłem jeden w naszej implementacji, który zmienia nazwę jednego lub więcej plików SOLIDWORKS ze zmiennej zawierającej unikalne odniesienie za pomocą polecenia kontekstowego .

Obawiam się, że korzystając z programu zewnętrznego w stosunku do PDM, aktualizacja odniesień między plikami (np. przy ręcznej zmianie nazwy) nie zostanie wykonana.

Pozdrowienia

Juliański

1 polubienie

Witaj @Maclane,

Ręcznie mogę zmienić nazwy plików. Czy istnieje inna opcja włączenia/zezwolenia na "zewnętrzną" zmianę nazwy skryptu/programu?

Jeśli muszę przejrzeć kopię, wolę "drzewo kopiowania" PDM, ale tam też tracę historię... Więc niestety Project Manager nie przynosi mi rozwiązania zmiany nazwy, mimo że jest to doskonałe narzędzie.

Witaj @julien.marcer

Dodatek "Dispatch" jest dostępny tylko z PDM Pro (dawniej EPDM / Enterprise PDM): http://help.solidworks.com/2017/French/EnterprisePDM/Admin/c_add_ins_overview.htm.

Nie mogę więc zrobić makra w standardowym PDM, który nie pozwala na dostęp do API... A z PDM Pro prawdopodobnie użyłbym "Move Tree"!

Dziękuję za Państwa interwencje - będę kontynuował moje testy i badania, a także będę Państwa informował.

Dobry...

Nie znaleziono rozwiązania.
Rozwiązaniem, które zamierzam zastosować, jest wyodrębnienie plików, a następnie zmiana ich nazw w drzewie projektu SolidWorks.

Następnie korzystam z opcji "Integracja", aby zaktualizować mój numer ERP na podstawie nazwy pliku.

Cieszyć się!

Witam

Właśnie zobaczyłem temat, jeśli masz prawa do zmiany nazw plików, możesz przejść przez VBA Excel, aby automatycznie zmienić nazwy plików.

Aby sprawdzić, czy jest dostępny w PDM Standard, ponieważ jestem w wersji pro, zawsze mogę podać fragment kodu i odwołania do aktywacji w VBA Excel.

2 polubienia

Witaj Cyril.f,

Czy linki są aktualizowane w przypadkach użycia za pomocą tego fragmentu kodu?

Cieszę się, że mogę zrobić test, ponieważ obecnie jestem w okresie testowym PDM, więc mogę zawiesić swoje dane ;p

Ale jestem początkujący w VBA, wolę ostrzegać! Więc nie wahaj się podać mi szczegółów!!

Z góry dzięki,

Witam

Przypadki użycia są aktualizowane, ponieważ jest to klasyczny sposób pracy z PDM. Z drugiej strony, zwykle prosi o rejestrację na otwarciu, ponieważ imiona zostały zmienione. Następnie można użyć Narzędzia do konwersji plików SolidWorks PDM w celu zapisania plików, a tym samym nie będzie otrzymywania tych trwałych komunikatów składowania.

Do makra dołączam plik Excela, który je zawiera. Jeśli to nie zadziała, będziesz musiał sprawdzić referencje, czy odniesienie "PDMWorks Enterprise 201x Type Library" jest aktywne (x powinno być równe 7). Można to znaleźć w menu Narzędzia> Odwołania edytora VBA.

Kolumny, które mają zostać wypełnione, pochodzą z wyników wyszukiwania magazynu. W zależności od konfiguracji może być więcej lub mniej kolumn, więc będziesz musiał zmodyfikować numery kolumn w makrze, aby pobierało informacje we właściwym miejscu.

renommage_fichiers.xlsm
2 polubienia