Zmiana nazwy wartości podstawowej rodziny części bez przerywania połączeń

Witam

Mam problem z moją rodziną części za każdym razem, gdy zmieniam nazwę D2@Esquisse24 na Ø Exterior lub D, ogniwo jest zerwane.

ponieważ dla mojego rysunku nie jest eleganckie umieszczanie odniesień do wymiarów z D2@Esquisse24 na przykład

Jak zmienić nazwę bez ciągłego zrywania linków

capture.png
1 polubienie

Witam

Nie możemy zmienić tej linii.

Wydaje mi się, że możemy dodać linię tuż poniżej, aby umieścić oznaczenia, które chcemy.

Następnie możemy zmienić rozmiar tabeli wyświetlanej na płaszczyźnie, edytując rodzinę części w SolidWorks i używając przerywanych linii na zewnątrz.

Zobacz przykład:

2 polubienia

Ale aby dodać poniższą linię, nie trzeba umieszczać symboli takich jak dolar lub @?

1 polubienie

Nie, jeśli pierwsza kolumna jest pusta, SolidWorks będzie wiedział, że nie jest to kolejna konfiguracja rodziny części.

jeśli dodam linię poniżej, więc powyżej DN25; NPS1 wszystkie moje konfiguracje nie będą normalnie brane pod uwagę

U nas to działa, ale jeśli nie zadziała, możemy umieścić nagłówki kolumn pod tabelą...

ok, dziękuję, przetestuję, aby zobaczyć, czy wszystko działa

1 polubienie

Do sprawdzenia, ale w SW2014, jeśli zmienisz nazwę wymiaru na części, nazwa w rodzinie części zmieni się automatycznie.

Wyświetla nawet ten komunikat:

Zmiana tej właściwości spowoduje aktualizację odpowiedniej komórki w rodzinie części przy następnej edycji w SolidWorks.

Z drugiej strony zmieniasz nazwę Ø w ten sposób, Exterieur@Esquisse1

W przeciwnym razie metoda dodania poniższej linii działa cuda.

Wybór

2 polubienia

BEZ ŚMIECHU

Ale jak złożyć obraz z powrotem?

Odsłoniłem ten przeklęty obraz, chcąc rozwinąć górną belkę, aby ukryć D2@Esquisse44

kjkjh.png
1 polubienie

Udało mi się go podciągnąć, trzeba go wziąć na prawą szarą krawędź

1 polubienie

Po prostu kliknij i przytrzymaj jedną z przerywanych linii (niezbyt grubą, to prawda i nie w rogach, w przeciwnym razie zmienisz rozmiar).

1 polubienie

@romain.portugues to nie jest śmieszne, bo zdarzyło się to przynajmniej raz każdemu....

Ze swojej strony staram się złapać róg planszy, ale interesuje mnie rozwiązanie z klawiaturą, jeśli takie istnieje

1 polubienie

Witam
Małe pytanie jeszcze o rodziny pokoi.

Moje obrazy są dość duże, bez problemu zmieniam ich rozmiar, dopasowuję do mojego planu, oszczędzam.

Otwieram go ponownie i tabele BIM większe niż arkusz to sposób na zamrożenie wymiarów tabeli Excela rodziny pomieszczeń na MEP.