Powtarzanie kołowe pod kątem 90°

Cze wszystkim 

W ten poniedziałkowy poranek mam mały problem z moim projektem. Próbuję wykonać kołowe powtórzenie mojej funkcji (usunięcie materiału między 2 płaszczyznami, aby uzyskać niepenetrujący rowek) pod kątem 90° i nie działa to i otrzymuję komunikat o błędzie: "Określona płaszczyzna nie może być prostopadła do naszkicowanej płaszczyzny"!

Ktoś ma pomysł(y)? Działa dobrze dla 91°, 89°, ale nie 90°!

Dziękuję

repet_90deg_-_enlevement_matiere.jpg

Witam

Wydaje mi się, że jest to normalne, ponieważ rotacja usuwania materiału przecina się. Musiałbyś wykonać okrągłe powtórzenie w szkicu usuwania materiału i dostosować w środku, gdzie twoje 3 szkice będą się przecinać.

2 polubienia

Witam

Czy próbowałeś zrobić pojedynczą "gałąź" i powtórzenie 4x?

Czy kiedykolwiek wiesz, że to działa :)

Z zasady, kiedy wiem, że zamierzam wykonać powtórzenie kołowe, unikam wykonywania obróbki odwrotnej lub w kształcie litery V względem osi obrotu (nie wiem, w jakim przypadku jesteś)

Myślę, że ac cobra ma rację, SW nie jest fanem krzyżówek, zwłaszcza przy zerowej grubości.

Pozdrowienia

1 polubienie

Jeśli Twoja część nie jest poufna i nie jesteś objęty SW2020, nie wahaj się jej dołączyć, spojrzę na swoją stronę.

Chciałbym, aby SW powiedział, że SW nie lubi przypadków, w których usuwanie materiału krzyżuje się ze sobą (lub nawet jest styczne)

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli funkcja dodawania lub usuwania materiału jest ograniczona przez płaszczyzny lub powierzchnie, wykonanie cyklicznego powtarzania jest niemożliwe, ponieważ solver będzie również próbował ograniczyć funkcje powtórzone z płaszczyznami/powierzchnią oryginalnej funkcji.

Usuwanie/dodawanie materii ograniczonej w inny sposób niż odległością nie jest "niezależne" podczas nieliniowego obrotu lub powtarzania (na tej samej osi współpłaszczyznowej). Solwer nie przesunie płaszczyzny z funkcją, podczas gdy szkic to zrobi. Stąd twoja wiadomość, że ujęcie końcowe jest prostopadłe do szkicu. 

Na przykład, aby to zrozumieć, możesz spróbować dodać materiał do płaszczyzny w kierunku osi Y. Wykonaj powtórzenie na tej samej osi Y, zobaczysz, że wielokrotne dodawanie materiału będzie równe odległości wskazanej w opcjach Powtórz, ponieważ płaszczyzna nie zostanie powtórzona. 

2 polubienia

Z drugiej strony, jeśli pokroisz swój kawałek na 1/4

Będziesz mógł wykonać swój kawałek za pomocą symetrii

@+

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi. W końcu mam swoje rowki jeden po drugim. 

Dziękuję @v.ducos-ducq , bardzo trafna i precyzyjna odpowiedź.