Witam wszystkich, szukam powtórzenia szkicu wzdłuż osi Y mojej części poniżej i ewentualnie cięcia obrotu.
Z góry dziękuję.
Witam wszystkich, szukam powtórzenia szkicu wzdłuż osi Y mojej części poniżej i ewentualnie cięcia obrotu.
Z góry dziękuję.
Witaj vspemens,
Nie rozumiem dokładnie, co chcesz zrobić.
Jednak w przypadku powtarzania szkicu: Możesz edytować żądany szkic i używać narzędzi do powtarzania szkicu, przesuwać elementy itp. w zależności od tego, co chcesz zrobić.
A do "cięcia obrotowego" można użyć takich funkcji, jak usuwanie masztu z obrotem lub usuwanie materiału wytłaczanego.
Zachęcamy do bardziej szczegółowego wypełnienia swojego posta, jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowych porad.
Witam i dziękuję za odpowiedź. W rzeczywistości chciałbym zachować moją rewolucję, ale po prostu podzielić ją na osi obrotu Y w 10/20/30 ... Strony.
W przypadku cyklicznego powtarzania szkiców nie działa to w moim przypadku.
Witam
Rozwiązanie zostało podane kilka dni temu przez naszego przyjaznego kolegę @FUZ3D, który korzysta z linii podziału
https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/cr%C3%A9erligne-de-s%C3%A9parationcylindre?page=0#answer-
Jeśli dobrze zrozumiałem twoje pytanie ;-)
W przeciwnym razie wykonujesz ciąg równoległych płaszczyzn i tworzysz szkic, rzutując krawędź na przecięciu każdej płaszczyzny (dłuższe, ale wszystko zależy od tego, co chcesz zrobić na końcu).
Pozdrowienia
Witam
Czy możesz być bardziej konkretny? Umieścić obrazy w PJ? Trudno zgadnąć, że jest inaczej.
Podziel butelkę na 20-30 części zgodnie z osią obrotu, wystarczy utworzyć szkic w płaszczyźnie równoległej do osi, a następnie skorzystać z funkcji "Podziel".
Czy to jest pytanie?
Witam i dziękuję za odpowiedzi. Byłoby to bardziej rozszczepienie, takie jak poniżej, którego bym potrzebował.
Witam
Masz do dyspozycji funkcję Narzędzia > Narzędzia do szkicowania > Krzywe ściany , które mogą być w stanie odpowiedzieć na Twój problem.
Umieszcza krzywe izoparametryczne powierzchni w zestawie szkiców 3D.
Pozdrowienia
Opisana przeze mnie metoda dotyczy powierzchni ... Jest to skuteczne tylko wtedy, gdy zewnętrzny kształt butelki jest pojedynczą powierzchnią, a więc jeśli szkic użyty do jej wygenerowania zawiera tylko jeden splajn.
W przeciwnym razie zawsze można użyć Narzędzia > Narzędzia splajnu > funkcji Dopasuj splajn w celu przybliżenia różnych elementów szkicu za pomocą jednego splajnu.
Jeśli chodzi o funkcję Face Curves, nie mam nic do zaoferowania poza pomocą SW...
Model w zestawie, wersja SW 2019
Inną możliwością, która nie wymaga, aby profil był definiowany za pomocą pojedynczego splajnu, jest użycie funkcji Narzędzia > Narzędzia splajnu > Krzywa przecięcia.
Wada: musisz powtórzyć (szybką) procedurę dla każdej sekcji.
Zasada została opisana w załączonym dokumencie.
Pozdrowienia
Witam
Czy rezonans wsteczny może ci odpowiadać, pozwól, że wyjaśnię.
1- Zamiast wykonywać obrót o 360°, zrób tylko jedną "porcję" tej butelki. np. 20° (wartość do późniejszej zmiany)
2- Wykonaj okrągłe powtórzenie ciała, w naszym przypadku byłoby to 18x20 ° = 360 °
3- Po wykonaniu równań należy kierować tym wszystkim automatycznie, wprowadzając tylko żądaną liczbę sekcji. (w naszym przypadku 18 )
Patrz załącznik. plik w SW2019 SP05
Z ciekawości, jaki jest ostateczny cel tej prośby? aby zastosować inne mapowanie lub coś innego?
W każdym razie sprawia, że neurony biegają xD
Nickel dziękuję za odpowiedzi, przyjrzę się temu w tym tygodniu i odezwę się do Ciebie.
Witam
W zależności od przeznaczenia możliwe jest również wyprowadzenie części w formacie STL poprzez zabawę parametrami eksportu w celu zmiany liczby ścian/wielokątów.