Nadal walczę na moim modelu z moją "połówką kuli", a teraz muszę zrobić 14x128 otworów/dziurek dookoła kuli, więc chciałbym wiedzieć jak się do tego zabrać, aby uniknąć powtarzania operacji 1792 razy ręcznie :)
Już 1. przeszkoda, nie wiem, jak narysować okrąg na mojej kuli, jeśli zrobię to w płaszczyźnie pionowej, wiercenie nie będzie miało odpowiedniego kąta.
Przyjrzałem się więc funkcji wiercenia, w trybie wspomaganym pozwoliła mi wybrać twarz i uzyskać to:
Mam wrażenie, że są styczne do kuli, więc to całkiem nieźle, z drugiej strony nie znalazłem sposobu, aby powtórzyć tę dziurę, ani po to, aby zrobić 14 linii wysokości, ani po to, aby zrobić 128 kolumn dookoła kuli... Kiedy próbuję powtórzenia liniowego, powtarza wiercenie, ale zachowuje tę samą oś i dlatego nie jest już styczne do kuli.
W rzeczywistości właśnie zauważyłem, że nie sprawdzam właściwej rzeczy w cyklicznym powtarzaniu. Znalazłem więc sposób na zrobienie moich 128 kolumn, nadal muszę znaleźć sposób na zrobienie 14 linii.
U mnie 14 linii trzeba wykonać ręcznie, tak jak przy pierwszym wierceniu. Reszta jest wykonywana przez funkcję cyklicznego powtarzania, którą już wykonałeś, wystarczy dodać nowe otwory.
Na nieszczęście dla ciebie, myślę, że @Rim-b ma rację. Ze względu na kształt twojej części (niepłaska powierzchnia) będziesz musiał ręcznie wywiercić otwory na wysokości.
A przynajmniej tak. Ale to tylko pomysł, którego nigdy nie testowałem.
Tworzysz swój dołek za pomocą funkcji "hole".
Tworzy się płaszczyznę cięcia A, która przechodzi przez ten otwór
Używasz tej płaszczyzny przekroju A i prosisz ją o wykonanie rzutu powierzchni Twojej części (za pomocą opcji "konwertuj elementy"). To sprawi, że linia konstrukcyjna będzie podążać za konturami twojego elementu. (poniżej lub powyżej 1. dołka)
Następnie wprowadź swoją funkcję powtórzenia za pomocą krzywej
I proszę bardzo, myślę, że powinien to zrobić w ten sposób (powiesz mi, czy to działa, jestem ciekawy, ale jestem zbyt leniwy, aby celowo zrobić kawałek do ^^)
Jeśli jest to kula, dlaczego nie zrobić pionowego okrągłego powtórzenia, aby mieć 14 linii, a następnie poziomego okrągłego powtórzenia dla 128 dwulików?
Jeśli to potatoid, to na pewno nie jest to rozwiązanie!
@coin37coin, jeśli spojrzysz na zarys obrotu, objętość nie jest kulą, środek okręgu nie pokrywa się z osią obrotu. Przerobiłem więc zdalną oś dla pionowego okrągłego powtórzenia.
Jeśli korzystasz z SolidWorks 2015, możesz użyć pojęcia "występowanie zmienia się" w funkcjach powtarzania. Zasadniczo pozwala na sterowanie zarówno powtórzeniem, jak i odmianą parametru szkicu.
Cóż, nie wiem, jak robisz okrągłe powtórzenie, ale nie sądzę, żeby :(
Kiedy ustawiam okrągłe powtórzenie, nie pozwala mi ono samodzielnie wybrać łuku koła, muszę wykonać cały szkic (w kolorze niebieskim). Z drugiej strony mogę wybrać kontur mojego kształtu (pomarańczowy), co sprawia, że wracam do 1. powtórzenia.
Benoit, widzę, że użyłeś osi do swojego okrągłego powtórzenia, ale tak naprawdę nie rozumiałem, skąd mam wiedzieć, gdzie powinienem ją prześledzić/w którym kierunku, w rzeczywistości nie widzę jej przydatności, ponieważ wydaje się być prostopadła do przekłucia i że nie ma kierunku powtórzenia.
W szykach kołowych, w polu "Oś wzoru", możesz wybrać osie, osie tymczasowe, krawędzie liniowe, krawędź kołową, linię szkicu, okrąg szkicu, cylindry,...
W podanym przykładzie użyłem osi odniesienia dla pierwszego powtórzenia (oś uzyskana przez rzutowanie środka okręgu mojego szkicu na płaszczyznę twarzy), a w drugim użyłem osi tymczasowej (Widok/Osie tymczasowe).
Czy twoja objętość bazowa jest martwym ciałem, czy też jest to funkcja reviolution?
@gt22 jaka jest różnica między wieloma pionowymi wyciągnięciami, dla których musiałeś wykonać oś, a narzędziem do wiercenia, które wygląda tak, jak dla mnie?
@Coyote z twoim rozwiązaniem wszystkie otwory podążają za tą samą osią, a zatem otwór nie jest prostopadły (nawet nie wiem, czy to właściwe słowo?) do kuli.