Cykliczne powtarzanie

Czy możemy automatycznie scalić wynik powtórzenia objętościowego kołowego z Solidworks?

Tak, :D!

W każdym razie myślę, że i tak nie masz dobrego wyboru. Jeśli oryginalna funkcja zostanie scalona z częścią, powtarzana funkcja również ją zaostrzy.

A jeśli twoja funkcja nie jest połączona z ciałem części, nie można wykonać cyklicznego powtarzania

4 polubienia

Witam, nie wyraziłem się dobrze, przepraszam, więc cofnę to.

Problem pojawia się, gdy chcę zrobić próbę ciała. W przykładzie pokazanym w załączniku wymodelowałem plasterek składający się z czterech ćwiartek i chcę ponownie poskładać ciasto. Otrzymuję przez powtórzenie oryginalnych 4 odrębnych, ale niepowiązanych ze sobą części.

Gdy kąt jest wynikiem parametryzacji, automatyczna rekonstrukcja całej części nie działa i musi zostać zakończona przez ręczną operację dodawania logicznego (funkcja/łączenie/dodawanie), która blokuje projektowanie. Innymi słowy, nie ma pola "wynik scalania".

Jednym z rozwiązań jest wykonanie pierwszego projektu z bardzo małym kątem, aby zmaksymalizować liczbę wystąpień (Nmax), a następnie wykonanie ręcznego dodawania, aby zachować Nmax w pamięci. Automatyczna rekonstrukcja zostanie wtedy wykonana na Nmax, nawet jeśli są tylko 3 z nich. Ogólnie działa, ale jest daleki od zadowalającego...

repetition_circulaire_de_la_part.jpg

Ale czy jesteś w zespole czy w części?

Podczas montażu wydaje mi się logiczne, że nie można połączyć ciał

Jeśli jesteś w utworze, twoje powtórzenie następuje zgodnie z początkową funkcją. Jeśli więc funkcja początkowa nie zostanie scalona, powtórzenie nie zostanie scalone.

Do tego dochodzi jeszcze jeden problem. Aby połączyć swoje kawałki ciasta (i tylko one), plasterki musiałyby być spójne (nie jesteś pewien ortodontycznego?) za każdym razem. Musiałbyś więc znaleźć automatyczny pomost między twoim kątem boku a kątem powtórzenia, tak aby były one styczne.

Z drugiej strony może istnieć możliwy wariant. Scalasz całość od początku (swój kawałek ciasta i patelnię). Ty robisz swoją próbę.

Następnie przechodzisz do "wstaw, funkcjonuj, dziel" Wybierasz wycięte ściany, dzielisz i otrzymujesz dwie odrębne bryły. Bądź ostrożny, w przypadku dna i krawędzi  formy może być konieczne przejście przez powierzchnie

Witam coin37coin i inne.

Reprezentacja w zgromadzeniu ma tylko ładnie wyglądać. Problem jest na poziomie pomieszczenia. Wykonuję cykliczne powtarzanie ciał, tworząc nowe bryły, które chcę połączyć, jak w ekstruzji lub podstawowej rewolucji. Kąt powtórzenia jest oczywiście powiązany z kątem udziału za pomocą równania. Część N+1 ma zatem wspólną powierzchnię z częścią N (w przeciwnym razie funkcja sumatora nie działałaby).

To, co oferuje coin37coin, jest dokładnie tym, czego chciałbym uniknąć, ręczną operacją scalania. Celem jest posiadanie konfigurowalnego modelu prowadzącego do pojedynczej bryły bez żadnej innej interwencji niż określenie w ramce (zmienna globalna, plik txt, formularz Excel,  ...) liczby sektorów.

W załączonym przykładzie chcę móc mieć kapsułkę z określoną liczbą zębów wiedząc, że wzór obejmuje tylko sektor odpowiadający połowie zęba (następnie następuje symetria, a następnie powtórzenie kołowe).

Problem jest taki sam w przypadku modelowania koła zębatego. Posiadam plik Excel napędzający modelowanie, podaję moduł i ilość zębów.... i mam N niezależnych zębów!!

capsule_21_dents.jpg

Po co więc pracować z ciałem, a nie z funkcjami symetrii / powtórzenia? Zostaniesz scalony bezpośrednio

2 polubienia

Witaj coin37coin,

Rzeczywiście, działa z powtórzeniem funkcji, określając powtórzenie geometrii. Mimo upływu lat nigdy o tym nie myślałem, bo kiedy chcę powtórzyć ciało, sprawdzam ciało, a nie funkcję....

Dziękuję bardzo, to był dość frustrujący, powtarzający się problem

1 polubienie