Powtarzanie komponentu sterowane przez szkic 3D SolidWorks

Chciałbym wykonać Powtórzenie komponentu sterowanego szkicem 3D, ale na kilku płaszczyznach części typu pryzmatycznego.

Z wyjątkiem tego, że solidworks robi to ze mną, z wyjątkiem tego, że orientuje mnie wszystkie powtarzające się części w tym samym kierunku...

Czy masz rozwiązanie, które automatycznie ustawia moje części we właściwym kierunku? ponieważ mam około dziesięciu zaślepek do założenia z każdej strony i zaoszczędziłbym czas dzięki szkicowi 3D

Z góry dziękuję

Witam @Tidjo

Czy mógłbyś dać nam zrzut ekranu powierzchni, które powinny otrzymać pryzmatyczne zaślepki.
Również taki, w którym widzimy Twój szkic 3D , a także parametry, których używasz do powtarzania komponentów.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo,

Załączone 3 zrzuty ekranu:

1 Z moimi zatyczkami do uszu we właściwy sposób 

1 z powtórzeniami 3D i wielkimi literami w tym samym kierunku.

1 widok punktów mojego szkicu 3D

Dziękuję

bouchon_ok.png

2. widok

bouchon_non_ok.png

Szkicowanie 3D

esquisse_3d.png

oraz parametry użyte w powtórzeniu

parametre.png

Powinna być widoczna dolna część menedżera funkcji.

1 polubienie

Witam @Tidjo

Wydaje mi się normalne, co robi SW, ponieważ nie rozumuje w odniesieniu do normalnego (powiedzmy górnej strony).  Rzeczywiście, nie jesteś też w przypadku okrągłego powtarzania.
Próbowałem z krzywą 3D łączącą się po obu stronach: ale rusk! SW nie chce!

Nie sądzę, aby można było to  zrobić po prostu: zwłaszcza, że jeśli nie robisz 200 dziennie, zainteresowanie powtarzaniem jest dyskusyjne. ;-) ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Zgadzam się z zozo_mp, to jest powtórzenie, więc koniecznie w tym samym kierunku.

2 polubienia

Solidworks powinien pozwolić Ci robić to, co chcesz.

Ale nie powinieneś robić próby przez szkic.

Musisz wykonać powtórzenie w oparciu o funkcję wiercenia/stukania. (biorąc pod uwagę twoją rolę, istnieje szansa, że to jest to, czego użyłeś)

W funkcji wiercenia gwintującego muszą być wykonane otwory na całej części (normalnie powinno to działać: gdy Solidworks zobaczy punkt na powierzchni, wykona normalne wiercenie na powierzchni).

Uwaga: do walidacji i tak, ale powinno być OK

1 polubienie