Powtarzanie ciała

Witam

Projektuję balustradę i mam problem z powtarzalnością balustrady.

Balustrada nie ma ustalonej liczby słupków pośrednich, ponieważ klient musi tylko wprowadzić długość i zgodnie z maksymalną odległością od środka obliczam liczbę słupków do wstawienia. Ta część działa poprawnie. 

W przypadku barustingu pierwsze powtórzenie nie stanowi problemu, ponieważ występuje we wszystkich przypadkach, ale w przypadku innych nie mogę odtworzyć powtórzenia bryły, ponieważ nie mogę z góry wiedzieć, ile szczebli tam będzie, Solidworks pozwala tylko na ręczny wybór obiektów, a nie wybór funkcji.

Czy jestem zmuszony do przechodzenia przez kod VBA, aby utworzyć X powtórzeń?

Czy masz mi do zaoferowania inne rozwiązanie?

Pozdrowienia.

gc.sldprt powiedział:
1 polubienie

Witam

Sprawdź, czy jest dobry... Dodałem je w Linear Repeat4 i usunąłem Linear Repeat5

gc_ac_cobra.sldprt
1 polubienie

Ups DSL nie przeczytałem do końca..

1 polubienie

Witam

Możliwe jest zdefiniowanie liczby powtórzeń według wzoru warunkowego jako funkcji odległości. Nie jestem przed moim komputerem, ale możesz utworzyć odniesienie (punkt pomiarowy) i upewnić się, że kontrolujesz to powtórzenie z zarządzania równaniami.

Edit: czy jest to powtórzenie oparte na wyniku innego powtórzenia?

Jeśli tak, możesz użyć wyniku pierwszego powtórzenia jako warunku we wzorze zamiast odległości.

1 polubienie

@Ac Cobra 427: Czy jest bardziej pokręcony niż wygląda :)

@A.Leblanc: Tak, to możliwe, tak to robię, aby powtórzyć ilości w zależności od długości. Problem jest inny dla szczebli, liczba szczebli w pierwszym przeskoku (tj. między stroną pionową a pierwszą środkową pionową) liczba szczebli może się zmieniać, a solidworks nie pozwala obiektom wybierać obiektów utworzonych przez wzór liniowy inaczej niż ręcznie.

Spróbuję przejść przez montaż. Z dwoma pokojami: 

• Moja struktura, która dostosowuje się do wybrzeża
  • Drążek, którego używałem do powtórek.

Pozdrowienia.

Tak, zdałem sobie z tego sprawę, czytając ponownie pytanie, z drugiej strony będzie używane co i gdzie??? Ponieważ nie jest zgodny ze standardami. Pomiędzy dwiema kwotami musi być maksymalnie 1500. patrz załączony link:

http://ovincent.pagesperso-orange.fr/norme_gc.html

1 polubienie

@Ac Cobra 427: Wiem, że nie jest zgodny ze standardem NF... Jest to część wielu 31 balustrad, które można umieścić na tarasach apartamentowca na wynajem. Mój klient nie chce mnie słuchać i chce pozostać na rachunku kalkulacyjnym BE.

Ustawiłem odległość między kwotami jako zmienną globalną na wypadek, gdyby zmienił zdanie i zastosował się do moich zaleceń.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Cóż, znalazłem rozwiązanie mojego problemu:

• Utworzyłem strukturę adaptacyjną w pliku części
  • Utworzyłem pręt długości lambda w pliku części
  • Utworzyłem zespół
  • W tym montażu odzyskałem wymiary, których potrzebowałem jako ogólną zmienną mojego zespołu
  • Zrobiłem swoje obliczenia dla rozstawu prętów
  • Stworzyłem liniowy wzór komponentu
  • Na koniec utworzyłem wzorzec komponentu sterowany powtarzalnie.

Muszę jeszcze zrobić rysunek i zobaczyć, czy uda mi się rozwiązać problem rekonstrukcji, którą trzeba wykonać 3 razy, zanim model będzie poprawny...

gc_margarido.zip
2 polubienia

Witam

FYI...

2017-02-06_at_09-20-34.mp4