Powtarzanie funkcji za śmigłem; Ograniczona liczba wystąpień?

Witam wszystkich!

Wykonałem część z kanałami (załączony plik sldprt), które są równomiernie rozłożone wzdłuż helisy. Całość jest ustawiona według prostych równań, które łączą wysokość pomieszczenia, odległość pionową między poszczególnymi kanałami oraz liczbę wystąpień, a celem jest równomierne rozłożenie ich w zakresie 360°.

Wszystko działa dobrze do 20 wystąpień (w moich równaniach "N"=20), ale jeśli wstawię "N"=30  lub więcej, powtórzenie jest skracane o liczbę wystąpień, która jest tym większa, im większe jest "N" (zastanawiam się, czy to wszystko jest naprawdę zrozumiałe...).

Czy ktoś ma jakieś pojęcie o tym problemie (zła konstrukcja? niewłaściwe użycie równań? ograniczenia?)

Bardzo dziękuję za Twoją opinię!!

Mathias

repetition_selon_helice.sldprt
1 polubienie

Jeśli nikt nie odpowiedział, oglądam to dziś wieczorem z wypoczętą głową... =)

Myślę tak, że to jest problem równań, który można zobaczyć.

1 polubienie

Do czego służy zmienna "s"?

Dlaczego 3?

Cóż, po wielu próbach przyjrzę się bardziej błędowi w oprogramowaniu...

1 polubienie

Dziękuję za poświęcony czas, Bart!

Zmienna "s" określa "odległość pionową (wg Z) między dwoma kanałami.

To właśnie myślałem o "błędzie" oprogramowania...  

Jeśli ktoś ma inny pomysł, jestem za tym!!

Dziękuję!

1 polubienie

Witam

Czy jesteś na bieżąco z dodatkiem SP5, ponieważ w aktualizacjach może być dostępna poprawka.

Dla mnie to chyba problem w równaniach, z DG podajesz odległość. dla mnie będziesz musiał zacząć od kąta zaczynającego się od Ø powyżej dla swojego rozkładu. Ponieważ nawet z liczbą 20 w środku nie jest to sprawiedliwe, zmierz odległość między pierwszym a ostatnim (8,9), a następnie między pozostałymi (9,39)...  

Dsl eratum z mojej strony, to błąd.... Nie zwróciłem uwagi na to, że ostatnie Ø staje się eliptyczne na górze ze względu na promień 2...

Nie martw się ac cobra 427!

Ale twój pomysł na zrobienie próby okrężnej wydaje mi się dobry. Spróbowałem rozpocząć zamiatanie od góry pomieszczenia i zaczepiając koniec szkicu prowadzącego o krzywiznę śmigła.

Ale powtórzenie powtarza podstawową funkcję, nie podążając za śmigłem jako "warunkiem końcowym" kanału...

Ktoś ma pomysł na takie podejście?

Pozdrawiam wszystkich!

1 polubienie

Czy to rozwiąże problem?

Podwój wysokość spirali w równaniach.

Następnie dodaj obrót do spirali.

W każdym razie, naprawdę niezła twoja formuła! Dobra robota ;)

spirale.png
2 polubienia

Potwierdzam, nawet na 120 kanałach działa.
 (Nie liczyłem^^)

120.png
1 polubienie

Dziękuję Bartku!

Takie rozwiązanie nawet nie przyszłoby mi do głowy!

To całkowicie rozwiązuje mój problem z końcową częścią.

Ale w zamian nie rozumiem, dlaczego nie zadziałało to z jedną rewolucją...

Błąd czy brak błędu?

W każdym razie bardzo dziękuję!

1 polubienie

Och, to błąd, nie znalazłem rozwiązania od razu, ale trochę majsterkując, uzyskałem ten wynik.

O ile to działa =). Z drugiej strony, być może problem powinien zostać zgłoszony na portalu Solidworks.

1 polubienie