Witam, jestem nowy na forum. Oto moje pytanie: Muszę zrobić spiralne schody, w tym celu rysuję śmigło i chcę powtórzyć stopnie ORAZ słupki balustrady. To nie działa zbyt dobrze. Rzeczywiście, jeśli powtórzę ciało (chodzące), podąża ono za śmigłem. Jeśli ćwiczę z poręczą, powtórzenia się zmieniają. Próbowałem wielu sposobów...
Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.
Twój problem prawdopodobnie wynika z małego błędu nieostrożności, ponieważ sprawdziłeś stały odstęp zamiast użyć odległości D1, która wynosi 412,20 mm. Rzeczywiście, twoja spirala jest wyższa
Jeśli umieścisz stałą przestrzeń, użyje długości spirali (to właśnie sprawia, że się rojesz) Jeśli ustawisz odległość (stała przestrzeń nie jest zaznaczona), to krzywa przejściowa będzie używana jako linia dla krzywej i odległość dla odstępów między szczeblami. Użyj ustawień obrazu, a będzie działać idealnie
Pomimo zaznaczonej opcji " Stała przestrzeń" w operacji powtarzania, SolidWorks nie wykorzystuje całej długości śmigła do rozłożenia stopni. Dowodem na to jest fragment śmigła wystający z ostatniego stopnia w górnej części środkowego słupka.
Jednak po wybraniu dwóch brył w jednej funkcji powtarzania, słupki prawidłowo towarzyszą krokom. Ale schody kończą się przed szczytem środkowego filaru.
Druga próba na śmigle zdefiniowanym na zewnątrz klatki schodowej daje prawidłowy wynik (na czerwono). Idź postać, Charles...
Dziękuję za odpowiedź. Wolę używać "stałej przestrzeni", w przeciwnym razie jest to sztuczka, aby określić wysokość, która ma pasować. Dawno Solid nie rozbił mi głowy w ten sposób...
Mam nadzieję, że rozwiązanie, które Ci zaproponowałem, jest dla Ciebie satysfakcjonujące. W każdym razie z twoim plikiem zajęło mi to dwie minuty 1 minuta na diagnozę 1 minuta, aby podać odpowiednie kursy na interwał.
To powiedziawszy, zawsze klinuję obiekty w stosunku do początku splajnu, co pozwala uniknąć wielu problemów, gdy tylko zrobisz rzeczy, które są nieco skomplikowane. (Przykład centralna spiralna rura schodowa, jak strzelające korki)
1° rozprowadza się od stałego punktu na dole Jeśli wydłużysz splajn o kilka centymetrów, zrobisz jeszcze jeden krok. Jeśli widzi, że nie może postawić dodatkowego przedmiotu, to nie kładzie go, ponieważ są to ciała. Nie tak jak w, w których nie ma nic przeciwko umieszczeniu połowy na górze lub na dole.