Otwór z stożkowym powtarzający się w wklęsłej powierzchni

Cze wszystkim
Chcę stworzyć powtarzające się otwory z stożkowym na wklęsłej powierzchni.
Chcę również, aby każdy z tych otworów był normalny do powierzchni.

Obecnie udało mi się sprawić, że moja powierzchnia jest wklęsła, aby tworzyć powtórzenia punktów na mojej powierzchni, dzięki narzędziu CreatePoints od MyCadtools.
Potem pomysł polegał na tym, aby wykonać otwór z stożkowym, a następnie powtórzyć go za pomocą szkicu.
Problem polega na tym, że jeśli oś pierwszego otworu z stożkowym jest pionowa, wszystkie otwory również będą pionowe, a nie normalne do powierzchni, jak bym chciał.
Czy masz pomysł, aby moje były normalne na powierzchni?

Witaj clement.carribon_2,
Witamy na forum z nadzieją, że pomożemy Ci znaleźć rozwiązanie.
Twoja prośba jest interesująca, nigdy tego nie próbowałem. Ze swojej strony starałbym się zrobić je pozornie, ale myślę, że to nie jest wygrane.
Myślę, że ktoś ma rozwiązanie.
Powodzenia.
…@+.
AR.

1 polubienie

Witam

Powinieneś wiedzieć, że jeśli wybierzesz wklęsłą powierzchnię, a następnie klikniesz kreatora wiercenia, szkic pozycjonowania będzie domyślnie szkicem 3D
→ wszystkie punkty będą znajdować się na powierzchni i każde wiercenie będzie normalne do tej powierzchni.

Problem polega na tym, że powtórzenia w szkicu 3D są niedostępne.

Wszystko po to, aby powiedzieć, że pierwszą opcją, żmudną, ale doskonale spełniającą potrzebę, jest ręczne zdefiniowanie wszystkich punktów w szkicu położenia otworu, który musi być szkicem 3D.

Drugim jest sprawdzenie, czy z płaskiego, wywierconego arkusza funkcja Deformacja
image W trybie krzywa do krzywej możesz uzyskać pożądany wynik.

4 polubienia

Dziękujemy za Twoją opinię,
Muszę później wykonać tę część w druku 3D, dlatego potrzebuję, aby wszystkie otwory były poprawnie odwzorowane. Reprezentowanie ich przez stawiennictwo nie będzie w tym przypadku skuteczne.

Witam

Rzeczywiście, to właśnie w momencie powtarzania pojawia się problem, a biorąc pod uwagę liczbę otworów, wolałbym uniknąć umieszczania ich jeden po drugim, zwłaszcza jeśli za plecami zdajesz sobie sprawę, że musisz na przykład zmienić wymiar.

Zamierzam poszukać funkcji zniekształcenia. Jeśli uda mi się znaleźć pożądany wklęsły kształt, może to być rozwiązanie.

Witam
Nie przetestowane, ale powtórzenie funkcji w obszarze ze szkicu 3D, który opiera się na wklęsłym kształcie, nie może wykonać zadania?

1 polubienie

Witam

Trochę nie na temat: czy nie lepiej byłoby zrobić sześciokątny wzór niż kwadratowy na takim otworze w kawałku (lepszy opór, przepływy...)

1 polubienie

Powtarzanie strefy wymaga płaskiej powierzchni.

1 polubienie

Witam

Solidworks ma problem z powtórzeniami: wie tylko, jak powtarzać z tą samą orientacją... I to jest niezwykle frustrujące!

Na przykład, jeśli zrobisz otwór szczelinowy skierowany w stronę środka swojego elementu, a następnie poprosisz o okrągłe powtórzenie: otwór podłużny zachowa początkową orientację, zamiast zmieniać orientację każdego elementu w kierunku środka

Tak samo jest z twoim piercingiem, nie będzie on w stanie się powtórzyć (o ile mi wiadomo), pozostając normalnym zgodnie z twoim planem (który jest intuicyjny dla wszystkich tutaj)

1 polubienie

@coin37coin

Nie zgadzać się. Pozwala na to funkcja powtarzania sterowana krzywą.

3 polubienia

@Silver_Surfer stąd " o ile mi wiadomo " :wink:

Po tym stwierdzam, że pilot zmusza cię do dokładnego określenia, gdzie jest twoja. I nie zawsze jest to praktyczne w przypadku modyfikacji

Z drugiej strony wmawiałam sobie, że:

1. Wykonaj płaski arkusz z powtarzającymi się otworami z stożkowym
  2. Utwórz arkusz tektury falistej i zapisz go jako narzędzie
  3. Użyj arkusza tektury falistej, aby zdeformować 1. za pomocą narzędzia " stemplowanie "

Jest sposób, w jaki to działa

1 polubienie

Witam

Otwory muszą mieć swój " początek " na powierzchni, a ich osie muszą być normalne do tej powierzchni.
Ale co z położeniem początków otworów na powierzchni?
Sądząc po obrazie, wydaje się, że zostały one uzyskane przez rzutowanie siatki 2D na powierzchnię. Prawda czy fałsz?

Jeśli masz szkic trójwymiarowy (3D), który zawiera punkty środkowe na powierzchni, proste makro może utworzyć normalne otwory w tej powierzchni.
Z drugiej strony, każdy otwór będzie miał swój własny szkic do wygenerowania.
Na pierwszy rzut oka 1250 planów, 1250 szkiców, 1250 funkcji usuwania materiału.
Solidworks będzie wierszować...

Czy możesz udostępnić model SW płyty bazowej ze szkicem pozycjonującym otwory?
Nawet w zdegradowanej formie umożliwiłoby to przetestowanie wykonalności.

1 polubienie

Witam
Dziękuję za odpowiedzi,
Metoda @Silver_Surfer , polegająca na powtarzaniu na płaskiej powierzchni, a następnie wykorzystaniu funkcji deformacji między krzywymi, jest doskonale odpowiednia; Musisz pamiętać o zaznaczeniu opcji " podążając za krzywą ".

1 polubienie