Cze wszystkim
tylko proste pytanie, ale na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi....
Czy możliwe jest wykonanie powtórzenia liniowego, poprzez wstawienie wymiaru o różnych odstępach? (bez użycia powtórzeń szkiców itp.)
Czekamy na Twoją opinię.
Cze wszystkim
tylko proste pytanie, ale na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi....
Czy możliwe jest wykonanie powtórzenia liniowego, poprzez wstawienie wymiaru o różnych odstępach? (bez użycia powtórzeń szkiców itp.)
Czekamy na Twoją opinię.
Witam, osobiście tak nie uważam. Bo jeśli przestrzenie są różne, to już nie jest dla mnie linearne powtórzenie.
Cdt
Używa powtarzania opartego na tablicy
Jeśli korzystasz z Solidworks 2015 lub nowszego, w funkcji masz opcję "wystąpienia do zmiany"
ale nigdy go nie używałem.
Cdt
lub zmienne powtarzanie, które jest łatwiejsze w użyciu.
Należy jednak uważać na odniesienia do szkiców
Nie mogę znaleźć rozwiązania, aby mieć dostęp do opcji "występowanie się różni"....
Witam
Powtórzenie liniowe według szkicu.
Określ objętość swojego ciała, wykonaj szkic zgodnie z kierunkiem powtórzenia, w tym szkicu wykonaj linię / krzywą / ... (orientacja) przełóż go do geometrii konstrukcyjnej i umieść na nim kilka punktów (odpowiadających liczbie pożądanych powtórzeń).
Można wykonać powtórzenie zgodnie ze środkiem ciężkości części lub wybierając punkt odniesienia, co pozwala na zdefiniowanie początku interwału powtórzenia.
Najwidoczniej zjawiska, które się różnią, działają tylko wtedy, gdy wykonujesz powtórzenie funkcji, ale nie dla ciał.
W przeciwnym razie działa to całkiem nieźle, umieszczasz wartość bazową, a następnie wybierasz wystąpienie, do którego mówisz, jak bardzo chcesz je przesunąć.
Cdt
G.
Ponieważ obraz zawsze mówi lepiej niż słowa, przykład tego, co możesz zrobić, może być bardziej trafny :)
ok, właśnie próbowałem "occurrence to vary" i rzeczywiście dla funkcji działa dobrze.
Szkoda, że nie jest tak samo dla ciał ...
Ale hej, w moim przypadku bardzo mi pasuje!
Dziękuję Wam wszystkim!
Witam
Z mojej strony; Myślę, że byłoby miło zweryfikować G. Sloubi 1, ponieważ to on powiedział ci o występowaniu opcji, które mogą się różnić.
Ale to tylko moja opinia...
Dziękuję @ac kobrę, ale musiałeś zauważyć, że staje się to nawykiem... Coraz mniej uprzejmości na forum, osoby, które nie zatwierdzają dobrej odpowiedzi (musi to być zbyt męczące), a niektórzy dają sobie najlepszą odpowiedź, zaznaczając, że zrobili to, czego wcześniej nie wiedzieli, jakby powiedział im mały palec.
Studnia... Gdybym zrobił minę za tak niewiele (pomimo tego, że to wystawia moje nerwy na próbę...), od razu dezaktywowałbym swoje konto Lynkoa.
Ale szkoda by było, biorąc pod uwagę dobre dusze, które czasami spotykamy (na szczęście są tam, aby przypomnieć nam, dlaczego to robimy).
Cdt
Całkowicie się z tobą zgadzam G, zaczyna to być normalne, ale hej, nic nie zmienimy... Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić, czy to w ogóle jednorazowa sesja, to oni się weryfikują, czy zostawiają post otwarty...