Powtarzanie krzywej w zdefiniowanych lokalizacjach

Witam

Jesteśmy firmą zajmującą się obróbką metali i ślusarstwem i napotykamy problem, gdy chcemy wykonać powtórkę na słupkach balustrady.

Mówiąc prościej, gdy rysujemy na przykład balkon mieszkania, chcielibyśmy, aby kolumny podążały za pomiarem betonu, śledząc trajektorię (powtórzenie po krzywej), ale także podążając za zdefiniowanymi punktami/środkami. Czy jest to możliwe?

Zrozumiesz moje rozumowanie, patrząc na załączony obrazek.

Z góry dziękuję za poświęcony czas,

Pozdrowienia

Enzo BAUDET

2021-10-12_16_38_45-window.png

Witaj e.baudet, 

Wydaje mi się, że z "powtórzeniem napędzanym szkicem" to działa. Patrz p.j.

Pozdrowienia.

test.jpg

Witam

Dziękuję za odpowiedź, ale powtórzenie za pomocą szkicu nie pozwala zachować orientacji elementów... Spójrz na mój platynowy zmysł, musi dokładnie podążać za krzywą...

Pozdrowienia.

Witam

Czy przyjrzałeś się opcji "Stałe odstępy" we wzorze opartym na krzywej?

Pozwala to na zachowanie odstępów między poszczególnymi elementami przy jednoczesnym zachowaniu ich orientacji na krzywej.

Pozdrowienia

2021-10-13_07_46_44-solidworks_2021_sp4.1_-_piece1__.jpg

Witam

O ile mi wiadomo, nie jest możliwe powtórzenie poprzez jednoczesne posiadanie punktów pozycji o dowolnym odstępie (powtórzenie przez szkic) i orientacji względem krzywej (powtórzenie po krzywej).

Wczoraj wieczorem udzieliłem długiej odpowiedzi , ale mam wrażenie, że nastąpiło wycofanie bazy, ponieważ już jej nie widzę. Dziś będzie krócej...

Rozwiązaniem pozwalającym obejść ten problem jest użycie funkcji "kopiuj z ograniczeniami", która pozwala bardzo szybko kopiować wiele elementów poprzez określenie nowych elementów dla ograniczeń (w moim teście kropka dla pozycji i linia dla orientacji.

Nie jest to jednak próba, więc na każdy słup na drzewie będzie jeden element. Ponadto nie akceptuje dość dobrze przejścia z prostych na zaokrąglone porcje. Ale kiedy wszystko jest dobrze ustalone, może pozwolić ci na bardzo szybkie działanie. Jeśli to pomoże...

1 polubienie