Mam rurkę o jakimś kształcie i chcę przeprowadzić usuwanie materiału, skanując wokół neutralnego włókna w regularnych odstępach czasu. Jest to jednak możliwe tylko wtedy, gdy funkcja podąża za krzywą, a nie gdy pozostaje równoległa. Aby temu zaradzić, powinniśmy użyć "krzywej przesuniętej" i "stycznej do krzywej", ale w tym przypadku musimy określić "normalną do twarzy" (która w wielu przykładach jest pokazana za pomocą walca wpisanego w spiralę). W moim przypadku go nie mam, co mam zrobić?
Niekoniecznie widzimy dobrze, ale krzywa jest dobra w trzech wymiarach, jest to splajn z dość przypadkowymi punktami. Chcę powtórzyć usuwanie zgodnie z kierunkiem neutralnego włókna.
Włókno neutralne i włókno rurki, czyli środek rurki. To wszystko O/N
Czy usuwanie materiału odblokowuje się w kierunku środka rury , czy jest ślepe??? W pierwszym przypadku jest to cięcie laserowe, w drugim usunięcie przez frezowanie (choć mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę kształt wygiętej rury ;-) )
Czy demontaż odbywa się przed zgięciem rurki czy po?
Czy usunięcie, które chcesz wykonać, byłoby porównywalne (choć bardzo różne) do części wątków, gdybyś robił gwint zewnętrzny?
Czy możesz opublikować swój utwór, będzie to prostsze AMHA, ponieważ twoje obrazy są dla mnie umiarkowanie zrozumiałe
Na pierwszy rzut oka bym tego tak nie robił, skorzystałbym z funkcji nawijania, jeśli odpływy materiału otwierają się do rurki. Mam przykład, jeśli chcesz.
Zwykle zawsze masz krzywą, której użyłeś jako szkicu do stworzenia. Spróbuj najpierw usunąć materiał wokół neutralnego włókna, a następnie możesz użyć funkcji "powtórzenia sterowanego krzywą"
Pozwoli Ci to na regularne powtarzanie usuwania materiału, podążając za Twoją krzywą:)
Dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście, jest porównywalny z częściami sieci, ale równoległymi, bez helikoid. Neutralne włókno jest rzeczywiście "środkiem" rurki. Usuwanie materiału uzyskuje się poprzez obrót wokół tego neutralnego włókna.
Powtarzanie napędzane krzywą jest właśnie nieefektywne, nie podąża za krzywą tak, jak bym chciał. Pojedyncza konfiguracja daje wynik, a to nie jest to, czego szukam. Chciałbym, aby kształt na górze podążał za krzywą, a nie pozostawał równoległy. Czy jest jaśniejszy? Wydaje się, że "normalna twarz" jest użyteczna, ale w moim przypadku nie wydaje mi się, aby ta normalna twarz istniała. Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź!
Dziękuję bardzo, to jest dokładnie to, czego szukałem! O moim sukcesie lub porażce opowiem Wam na początku przyszłego tygodnia. Jeszcze raz dziękujemy!
Mówiąc o precyzji, mam na myśli to, że chcesz wykonać obróbkę po ukształtowaniu rury: wtedy wymaga to ogromnej precyzji. Z drugiej strony, jeśli wykonujesz obróbkę skrawaniem materiału przed zgięciem rury, masz rozwiązanie.
Ale może moi koledzy dadzą ci inne rozwiązanie.
Pozwólcie, że wyjaśnię siebie i to, co proponuję
Ze względu na prosty cylinder (rura dostarczona przez dostawcę), a następnie uzwojenie z usuwaniem materiału; Następnie użyj funkcji flex, aby zgiąć rurkę w żądanym kształcie.
Jeszcze raz dziękuję, udało mi się to dzięki Waszym radom! Biorąc to pod uwagę, w zależności od użytych szkiców 3D, bardzo często otrzymuję komunikat o błędzie "Nie można utworzyć powierzchni, która się przecina" i nie mogę zrozumieć, skąd się on bierze ani jak go ustawić, za pomocą geometrii lub parametrów funkcji "Wypaczenie".
Jeśli korzystasz z funkcji FLEXION, tak jak sugerowałem, nie będziesz miał tego problemu. Dzięki funkcji gięcia można nawet symulować deformację cichego bloku.