Powtarzanie zgodnie z krzywą bez "normalnej do krzywej"

Witam
Korzystam z oprogramowania SolidWorks 2017.

Mam rurkę o jakimś kształcie i chcę przeprowadzić usuwanie materiału, skanując wokół neutralnego włókna w regularnych odstępach czasu. Jest to jednak możliwe tylko wtedy, gdy funkcja podąża za krzywą, a nie gdy pozostaje równoległa.
Aby temu zaradzić, powinniśmy użyć "krzywej przesuniętej" i "stycznej do krzywej", ale w tym przypadku musimy określić "normalną do twarzy" (która w wielu przykładach jest pokazana za pomocą walca wpisanego w spiralę). W moim przypadku go nie mam, co mam zrobić?

1 polubienie

Witam

Czy możesz wysłać coś, co pomoże nam lepiej zobrazować to, o co prosisz? 

Niekoniecznie widzimy dobrze, ale krzywa jest dobra w trzech wymiarach, jest to splajn z dość przypadkowymi punktami. 
Chcę powtórzyć usuwanie zgodnie z kierunkiem neutralnego włókna.

capture1.png

Witaj i.crequer

Tylko, że zgadzamy się co do słów.

Włókno neutralne i włókno rurki, czyli środek rurki. To wszystko O/N

Czy usuwanie materiału odblokowuje się w kierunku środka rury , czy jest ślepe???   W pierwszym przypadku jest to cięcie laserowe, w drugim usunięcie przez frezowanie (choć mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę kształt wygiętej rury ;-)  )

Czy demontaż odbywa się przed zgięciem rurki czy po?

Czy usunięcie, które chcesz wykonać, byłoby porównywalne (choć bardzo różne) do części wątków, gdybyś robił gwint zewnętrzny?

Czy możesz opublikować swój utwór, będzie to prostsze AMHA, ponieważ twoje obrazy są dla mnie umiarkowanie zrozumiałe

Na pierwszy rzut oka bym tego tak nie robił, skorzystałbym z funkcji nawijania, jeśli odpływy materiału otwierają się do rurki. Mam przykład, jeśli chcesz.

Pozdrowienia

1 polubienie

Więc jeśli dobrze zrozumiałem twój problem:

Zwykle zawsze masz krzywą, której użyłeś jako szkicu do stworzenia. Spróbuj najpierw usunąć materiał wokół neutralnego włókna, a następnie możesz użyć funkcji "powtórzenia sterowanego  krzywą"

Pozwoli Ci to na regularne powtarzanie usuwania materiału, podążając za Twoją krzywą:)

Powiedz mi czy to działa czy się myliłem ;)

capture.png
3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi. 
Rzeczywiście, jest porównywalny z częściami sieci, ale równoległymi, bez helikoid. Neutralne włókno jest rzeczywiście "środkiem" rurki. Usuwanie materiału uzyskuje się poprzez obrót wokół tego neutralnego włókna.

Powtarzanie napędzane krzywą jest właśnie nieefektywne, nie podąża za krzywą tak, jak bym chciał.
Pojedyncza konfiguracja daje wynik, a to nie jest to, czego szukam. Chciałbym, aby kształt na górze podążał za krzywą, a nie pozostawał równoległy. Czy jest jaśniejszy?
Wydaje się, że "normalna twarz" jest użyteczna, ale w moim przypadku nie wydaje mi się, aby ta normalna twarz istniała.
Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź!

1 polubienie

Jeśli chcesz mieć pewność, że modelujesz rurkę z pierścieniem 

Jeśli tak jest, musimy zrobić coś inaczej

niełatwe do wykonania repettes po splajnie w ramach SW 2017

Stwórz swoją prawą rurkę pierścieniową

i za pomocą narzędzia do deformacji wznów szkic 3D

Zobacz załączony obraz

@+ ;-)

3 polubienia

Co się stanie, jeśli zaznaczysz styczną, do krzywej?

Dziękuję bardzo, to jest dokładnie to, czego szukałem!
O moim sukcesie lub porażce opowiem Wam na początku przyszłego tygodnia.
Jeszcze raz dziękujemy!

1 polubienie

Dobry wieczór @ i.crequer

Wszystko zależy od precyzji w kształcie tuby.

Mówiąc o precyzji, mam na myśli to, że chcesz wykonać obróbkę po ukształtowaniu rury: wtedy wymaga to ogromnej precyzji. Z drugiej strony, jeśli wykonujesz obróbkę skrawaniem materiału przed zgięciem rury, masz rozwiązanie.

Ale może moi koledzy dadzą ci inne rozwiązanie.

Pozwólcie, że wyjaśnię siebie i to, co proponuję

Ze względu na prosty cylinder (rura dostarczona przez dostawcę), a następnie uzwojenie z usuwaniem materiału; Następnie użyj funkcji flex, aby zgiąć rurkę w żądanym kształcie.

Pozdrowienia

1 polubienie

@@ i.crequer

Jakie rozwiązanie ostatecznie wybieracie do swoich testów.    ;-)

1 polubienie

@Zozo

To rurka Annelle, którą chce

@+ ;-)

1 polubienie

Dobry!

Czytałem to (usuwanie materiału poprzez omiatanie neutralnego włókna w regularnych odstępach czasu).

Rzeczywiście, pańska propozycja jest słuszna. Źle zrozumiałem to stwierdzenie, ale Ty: jesteś przypadkowy, zrozumiałeś wszystko. ;-)   ;-) ;-) ;-)

1 polubienie

Tak, ale rurka z pierścieniem teoretycznie nie ma ostrej krawędzi, którą można by zobaczyć w następnej wiadomości ;-)

@+

1 polubienie

Jeszcze raz dziękuję, udało mi się to dzięki Waszym radom!
Biorąc to pod uwagę, w zależności od użytych szkiców 3D, bardzo często otrzymuję komunikat o błędzie "Nie można utworzyć powierzchni, która się przecina" i nie mogę zrozumieć, skąd się on bierze ani jak go ustawić, za pomocą geometrii lub parametrów funkcji "Wypaczenie". 

Tak, to całkiem normalne, jeśli się czołgasz 

to znaczy, że element przenika się (bossowie stykają się ze sobą)

Ogólnie rzecz biorąc, twój promień gięcia jest zbyt mały 

w związku z tym należy zwiększyć promienie gięcia

co ponadto zależy również od tego, w jaki sposób utworzono część, która ma zostać zdeformowana

Spójrz na ten obrazek, boki bossów nie są // wynika to również z mojego podstawowego szkicu i tych ograniczeń

Pierścienie są szersze we włóknie zewnętrznym niż we włóknie wewnętrznym

Solidworks nie lubi zginać plisowanej rury

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Jeśli korzystasz z funkcji FLEXION, tak jak sugerowałem, nie będziesz miał tego problemu. Dzięki funkcji gięcia można nawet symulować deformację cichego bloku.

Zobacz samouczek, który zrobiłem kilka lat temu na ten temat.

Pozdrowienia

PS: @gt22 dziękuję za poprawienie literówki w pisowni plisowanej rurki  ;-) ;-)

2 polubienia

Zgubiłem L po drodze, przepraszam 

Naprawiono błąd, dziękuję