Cze wszystkim
Czy ludzie używają reprezentacji schematycznej w SolidWorks do tworzenia złożenia?
Czy są jakieś realne zalety?
Dziękuję.
Cze wszystkim
Czy ludzie używają reprezentacji schematycznej w SolidWorks do tworzenia złożenia?
Czy są jakieś realne zalety?
Dziękuję.
Witam
Oczywiście jest to dość praktyczna funkcja do tworzenia naprawdę odpowiednich części, ale ze swojej strony używam zwykłych funkcji, edytując część, jeśli naprawdę chcę pracować nad złożeniem. Ale może też nie przyjrzałem się temu wystarczająco!
Miłego dnia.
Witam
Używam funkcji reprezentacji schematu i uważam ją za wydajną, ponieważ oszczędzam czas, a nawet zobaczenie, jaki zespół, który zamierzam stworzyć, pokazuje, co działa, a co nie
Witam
Powiedziałbym, że wszystko zależy od tego, co sobie wyobrażasz.
Udzielenie odpowiedzi za pomocą tak niewielu elementów jest trudne.
Pewne jest, że przedstawienie schematyczne jest bardzo praktyczne podczas projektowania zespołu z ruchomymi częściami.
Bardzo szybko, za pomocą narzędzi do szkicowania, możesz schematycznie rysować różne części, animować je, a tym samym sprawdzać na przykład trajektorie. Pozwala to naprawić sytuację, jeśli zauważysz problem. Projektant jest więc bardziej responsywny i oszczędza czas na swoim projekcie.
Następnie możemy polegać na tych szkicach, aby stworzyć części w 3D (ale uwaga, istnieją odniesienia zewnętrzne).
Projektowanie wszystkiego ze schematycznym przedstawieniem nie jest właściwe i konieczne (moim skromnym zdaniem). Z drugiej strony, jeśli chodzi o część projektu, dlaczego nie, może być bardzo dobry.
W każdym razie jest to metodologia pracy. Musi dostosowywać się do problemów każdej osoby i nie jest "uniwersalny" ani standardem projektowym.
Yves
Jest więc szczególnie przydatny w przypadku ruchomych części, których nie używamy, co doskonale odpowiada na moje pytanie! Dziękuję.
Czy pamiętasz małe kukiełki artykulacyjne, które robiłeś w podstawówce z gwoździ i kartonu? Ciągnąc pojedynczą linę, poruszamy rękami i nogami!!
Cóż, reprezentacja schematu w SolidWorks jest dokładnie taka sama, w zasadzie pozwala na walidację dynamicznego systemu operacyjnego bez konieczności przeprowadzania pełnego projektu.