Czy uważasz, że możliwe jest przerobienie tej części/powłoki (co na razie jest .obj) za pomocą ScanTo3D? Po raz kolejny nie bardzo widzę, od czego zacząć.
Starałem się przeciąć na pół, wmawiając sobie, że łatwiej będzie zrobić tylko jedną stronę, potem symetrię, ale to niekoniecznie bardziej mnie inspiruje. :
A może wydaje się, że łatwiej jest wykonać cały kształt (2 boki) od początku z wygładzeniem? Dla dolnej krzywej jest to proste, krzywe, które należy podążać na wysokość, też powinienem zrobić, ale dla góry wyobrażam sobie, że zmusi mnie to do wycięcia kawałka siatki, aby uzyskać krzywą na górze wygładzenia (ponieważ "zamknięte" wygładzenie na jednym końcu nie sądzę, aby istniało, tak?) ?
Gdybym miał to zrobić, zrobiłbym to w całości, nie dlatego, że tak jest prostsze, ale łatwiej będzie Ci utrzymać ciągłość ścian w płaszczyźnie symetrii, gdy pracujesz w symetrii, mimo ciągłości w styczności ścian, często zachowujesz krawędź w płaszczyźnie i myślę, że niekoniecznie jest to wynik, którego oczekujesz.
Ja bym zrobił to w twoim przypadku tak:
- Po otwarciu chmury punktów za pomocą dodatku Scanto3D
- Możesz przejść przez etap przygotowania siatki, jeśli chcesz ją przenieść, naprawić, uprościć....)
- Wtedy nie korzystam z automatycznego tworzenia powierzchni, której wynik jest zbyt losowy, klikam prawym przyciskiem myszy na siatkę i korzystam z kreatora krzywych.
- Tworzę krzywe według kilku przekrojów (do zdefiniowania zgodnie z dokładnością potrzebnego odwzorowania), w rzeczywistości są one jak krzywe przecięcia, ale między siatką a płaszczyznami.
- Po utworzeniu krzywych przejdź do powierzchni z wygładzaniem lub obramowaniem (może być konieczne utworzenie punktu szkicu 3D na końcu każdego kształtu)
Zachowałem więc pełny kształt i uzyskałem następujące krzywe:
Następnie zrobiłem powierzchnię w paski, widać, że mniej więcej przylega do siatki w dessours (czerwony)
Ale w końcu nie jest to do końca gładkie, gdy wybiorę krawędź powierzchni (prawy dolny róg) widać, że nie jest ona zbyt regularna. Spróbuję ponownie z pionowymi krzywymi prowadzącymi i tylko 2 poziomymi krzywymi prowadzącymi
A co mam zrobić z czapką na górze? Powierzchnia graniczna?
Na końcu kształtu możesz wypełnić powierzchnię, ale aby być bliżej rzeczywistości, radzę utworzyć punkt szkicu 3D i wykorzystać go w swoim wygładzaniu, dostosowując tangensy, będziesz mógł zbliżyć się do początkowego kształtu.
W poniższym przykładzie wykonuję wygładzanie między punktem a kilkoma profilami, tak aby moje wygładzanie nie kończyło się na punkcie, stosuję normalne wiązanie początkowe do profilu i stosuję długość styczności:
Cóż, prawie skończyłem przerabiać krzywe po raz 3, a siatka znowu zniknęła i nie ma sposobu, aby pojawiła się ponownie. Wygląda na to, że jest to znany błąd oprogramowania, ale nie ma sposobu, aby znaleźć rozwiązanie, które działa...
Czy istnieje więc sposób na przeniesienie wszystkich moich szkiców/planów/punktów do innego pliku .sdlprt, w którym umieściłbym siatkę? A może istnieje sposób na dodanie .obj do istniejącego pokoju?
W końcu udało mi się ponownie dodać tę samą siatkę w edytowanej części i udało mi się umieścić jej początek z powrotem w mniej więcej tym samym miejscu (więc usunąłem tę, która nie była już wyświetlana).
W każdym razie udało mi się uzyskać ten wynik, który dość mocno pokrywa się z moją oryginalną siatką (która i tak nie była idealna):
Myślę jednak, że twarzy jest wiele. Jeśli dobrze rozumiem, każdy szkic lub punkt szkicu generuje dla mnie nową powierzchnię. Wybrałem kilka krawędzi, abyśmy mogli wyraźnie zobaczyć:
Czy nie ma sposobu, aby to wszystko było bardziej regularne? W funkcji powierzchni granicznej (używam tego, a nie wygładzania) jest pole wyboru "scal styczne ściany", które zaznaczyłem, ale to nic nie zmienia. Wygląda na to, że to łuki i przecięcia moich szkiców wymagają wygładzenia, ale nie widzę, jak to zrobić.